E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem20 milyar dolarlık gizli boru hattı---

20 milyar dolarlık gizli boru hattı

20 milyar dolarlık gizli boru hattı
11 Kasım 2013 - 07:21 borsagundem.com

İran doğalgazını Türkiye üzerinden Almanya’ya ulaştıracak boru hattı için düğmeye basıldı

Yılda 16 milyar dolar değerinde 35 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak olan hattın inşaatı için 4 milyar dolar harcanacak.

Türkiye 25 Temmuz 2013’te sessiz sedasız çok önemli bir karar aldı. Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla İran doğalgazını Türkiye üzerinden Almanya’ya taşıyacak 1.720 kilometrelik boru hattının hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından Enerji Bakanlığı, boru hattı üzerinde kamulaştırma çalışmalarına başladı.

Dev boru hattı, Bakanlar Kurulu kararında yer alan kamulaştırma bölgelerine göre Ağrı’dan başlayacak. Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale üzerinden başkent Ankara’ya ulaşacak. Buradan Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale’ye uzanarak denizaltından Tekirdağ’a çıkacak ve hemen ardından Edirne’de son bulacak. Uzunluğu 1.720 kilometre olan boru hattının sadece Türkiye bölümünün 4 milyar dolara mal olması bekleniyor

Ülkemizin en doğusundan başlayarak Avrupa’nın ortalarına dek uzanacak boru hattının Türkiye ayağının inşaatı Sıtkı Ayan’ın sahibi olduğu Turang Transit Taşımacılık tarafından gerçekleştirilecek. Hattan ilk etapta 15 milyar daha sonrasında 35 milyar (16 milyar dolar tutarında) metreküpü bulacak bir doğalgaz akışının gerçekleşeceği ifade ediliyor.

Nabucco gerçek mi oluyor?
Yeni hattın, herkesin umudunu kestiği Nabucco Boru Hattı’na bağlanabileceğini söyleyen bir enerji analisti; “Böylece büyük bir hayal, düşünülenden farklı bir kaynaktan gelen gazla da olsa gerçeğe dönüşebilir” yorumunu yaptı.

EN PAHALI DOĞALGAZI İRAN’DAN ALIYORUZ
Boru hattı, jeo-politik açıdan büyük önem taşıyor. İran ürettiği doğalgazı halen sadece iki ülkeye; Türkiye ve Ermenistan’a satabiliyor. Doğu komşusundan yılda 8 milyar metreküp doğalgaz satın alan Türkiye, Tahran’ın en büyük müşterisi. Ancak İran, Türkiye’ye doğalgazın 1.000 metreküpünü dünya piyasalarının oldukça üzerinde bir fiyata, 507 dolara satıyor. Rus doğalgazına 429, Azeri doğalgazına da 349 dolar ödeyen Ankara, uzun süredir ‘Fiyatları düşürün’ çağrısı yapsa da Tahran yönetimi buna kulak asmadı. Türk tarafı da konuyu uluslararası tahkime taşıdı. Böyle bir ortamda İran doğalgazını dünya piyasalarına taşıyacak boru hattına izin vermesi Ankara’nın iyi niyetinin en açık göstergesi. Uluslararası yaptırımlar yüzünden ekonomisi ciddi anlamda darboğaza giren Tahran rejimi bu hatla hem Batı piyasalarına ulaşacak hem de ekonomisine güçlü bir kaynak kazandıracak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)