E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa20 günde yüzde 10 kayıp! ABD borsalarında Powell şoku---

20 günde yüzde 10 kayıp! ABD borsalarında Powell şoku

20 günde yüzde 10 kayıp! ABD borsalarında Powell şoku
05 Mart 2021 - 00:56 borsagundem.com

Fed Başkanı Powell'ın, Wall Street Journal'in etkinliğinde yaptığı konuşma, yatırımcıların enflasyon ve faizle ilgili endişelerini artırdı. Tahvil faizlerini sıçradı, borsa düştü. 20 günde %10 düşen Nasdaq'ın 2021'deki tüm kazançları silindi

Amerikan borsaları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın "güvercin" açıklamalarının ardından günü düşüşle tamamladı. Dow Jones ve S&P 500 endekslerinde yüzde 1 civarı olan kayıplar, Şubat ayından bu yana bir düzeltme yaşayan Nasdaq'ta yüzde 2.11 olarak gerçekleşti. 

12 Şubat'taki rekor kapanış zirvesinden % 9,7 geriye düşen Nasdaq, yılbaşından bu yana elde ettiği tüm kazançları da sıfırlamış oldu. 

Endekslerdeki negatif seyirde, Powell'ın açıklamalarıyla tahvil faizleri ve enflasyona ilişkin endişeleri yatıştırmaması etkili oldu.

Powell, The Wall Street Journal tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Fed'in maksimum istihdam ve ortalama yüzde 2 enflasyon hedeflerinden hala uzakta olduğunu yineledi.

Fed'in mevcut para politikası duruşunun uygun olduğunu belirten Powell, mevcut faiz oranlarının sürdürüleceği ve istihdam ile enflasyon hedeflerinde önemli bir ilerleme kaydedilene kadar varlık alımlarına devam edileceğinin sinyalini verdi.

"ENFLASYONDA YÜKSELME BEKLİYORUZ"

Powell, ekonomideki toparlanmayla enflasyonda geçici bir artış görülebileceğine işaret ederek, "Ekonomi toparlanırken, enflasyonun baz etkileriyle yükselmesini bekliyoruz. Bu, fiyatlar üzerinde biraz yukarı yönlü baskı yaratabilir." dedi.

Tahvil faizlerindeki artışın ise "dikkatini çektiğini" belirten Powell, "Piyasalardaki düzensiz koşullar veya hedeflerimize ulaşmamızı tehdit eden finansal koşullardaki sürekli sıkılaşma endişe duymama sebep oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

10 YILLIK TAHVİL FAİZLERİ YÜZDE 1.55'E YÜKSELDİ

Powell'ın "güvercin" açıklamalarının ardından, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,55 seviyelerine kadar çıktı.

ABD borsalarının hacmi, son 20 işlem günündeki tam seansın 15 milyar ortalamasına kıyasla 18 milyar hisse oldu.

Öte yandan ABD'de bugün açıklanan verilere göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Şubat ile biten haftada piyasa beklentilerinin biraz altında artış göstererek 745 bine yükseldi.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgının etkilerine yönelik 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi ise Senato'da görüşülmeye başlandı.

KAPANIŞ PUANLARI

Dow Jones Sanayi Endeksi günü 345.95 puan ve yüzde 1.11 oranında düşüşle 30.924,14 seviyesinde tamamladı. S&P 500 Endeksi de 51.25 puan ve yüzde 1.34 oranında kayıpla 3.768,47 seviyesine geriledi. Nasdaq ise 274.28 puan ve yüzde 2,11 düşüşle günü 12,723,47 seviyesinde kapadı.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklenenden az arttı

 

Powell'ın konuşması piyasaları salladı

 

Powell'ın açıklamalarının ardından dolar sert yükseldi

 

Avrupa borsaları günü karışık seyirle kapattı

 

Borsa İstanbul günü artıda tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)