E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri1.9 milyar lira geri döner mi?---

1.9 milyar lira geri döner mi?

1.9 milyar lira geri döner mi?
06 Şubat 2014 - 02:54 borsagundem.com

Sayıştay'ın 2012 raporunda firmalara verilen kredilerin nasıl tahsil edilemedi tek tek ortaya konuldu

Sayıştay Halkbank’ın sorunlu kredilerini tek tek tespit etti.

Sayıştay’ın ‘gizli’ ibareleri 2012 Halkbank raporunda, firmalara verilen kredilerin nasıl tahsil edilemediği tek tek ortaya konuldu. Verilen krediler içinde sadece bir tanesinden Halkbank, 909 milyon lira alacaklı. Yakın izlemeye alınan kredilerde 3 milyon liranın üstünde 27 firma var. Toplam 1.9 milyar lirayı bulan takipteki kredilerden 1 milyar 268 milyon lirası, söz konusu 27 firmaya ait. Firmalara kredi verme süreçleri ve alınan teminatların nasıl geçersiz kaldığı anlatıldığı raporda, Halkbank’ın kredilerini yenilediği firmaların teminatlarına ilişkin farklı bankaların öncelikli alacaklı olduğu, şirketler hakkında haciz kararları bulunduğu ve dolayısıyla şirketlerin ödeme konusunda risk taşıdığına dikkat çekildi.  

909 MİLYON TEK FİRMADAN

Sayıştay raporunda ayrıntılarına da girilen kredi işlemlerinden dikkat çeken örneklerden biri, Anadolu Kurumsal Şubesi’ndeki 4787 numaralı müşteri numaralı grubun firmalarına ait. Söz konusu grubun, 2011 yılı eylül alında 250 milyon dolar nakit, 40 milyon doları gayrı nakit olmak üzere genel limit tahsis edildiği; 241.5 milyon dolar nakit, 221.7 milyon dolar da gayri nakit riskler mevcut iken bu kez firmaya aynı yılın aralık ayında 450 milyon dolar nakit, 40 milyon gayri nakit kredi tahsis edildiği görülüyor. 

Sayıştay raporunda, firmaya kullandırılan krediler karşılığında alınan ipotekler sıralandıktan sonra 450 milyon dolarlık kredi karşılığı alınan ipotek için firmaya ait Kütahya’daki fabrika binasının Hazine arazisi çıkması üzerine ipoteklerin revize edildiği belirtildi. Ancak bu kez de listedeki gayrimenkullerin diğer banka ve finans kuru-luşları lehine öncelikli ipotekli olduğu anlaşıldı. Doyalıyısyla rapora göre Halkbank’a ancak 8 milyon liralık ipotek tutarı kaldı. Sayıştay, firmanın faiz ve kur riski taşıdığına dikkat çekerek, firma hakkında yapılan sorgulamalarda; 12 adet, Grup firmaları adına ise 29 adet icra kaydı, Grup firmaları adına 3 adet karşılıksız çek ve 1 adet protestolu senet kaydına rastlandığının tespit edildiğini kaydetti.

11 FİRMANIN BORCU KARŞILIKSIZ KALABİLİR

SAĞLIK sektöründe faaliyet gösteren 2185 numaralı Başkent Kurumsal Şubesi’ndeki bir başka firmaya ise önce 2010 yılında 19 milyon Euro tutarında genel limit tahsil edildi. Firmanın mali borçlanmasını katladığı, ödeme güçlüğüne düşmesi üzerine 2012 eylül ayında banka alacaklarının takipteki alacaklara aktarıldığına değinilen raporda, grup hakkında haciz başlatıldığı vurgulandı. Sayıştay raporunda firmalara ilişkin kredi süreçleri detayları ile anlatıldıktan sonra 11 firmanın kullandığı kredi için olumsuz bir tablo çizildi. Bu şirketlerin risk-teminat dengesinin olumsuz geliştiğine dikkat çekildi. (Hürriyet - Neşe Karanfil)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)