E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem18 milyarlık Ilısu Barajı'nda ilk türbin devreye girdi---

18 milyarlık Ilısu Barajı'nda ilk türbin devreye girdi

18 milyarlık Ilısu Barajı'nda ilk türbin devreye girdi
19 Mayıs 2020 - 16:46 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle iştirak ettiği, Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Tribün Devreye Alınma Töreni'ne katıldı.

Türkiye'nin vizyon projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında kurulan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali'nin altı tribününden ilki, törenle hizmete alındı.

Proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan, başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali'nde (HES) su tutma çalışmalarında da sona gelindi.

Ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluğu bakımından Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük barajı Ilısu'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdelediği üzere 6 türbinden biri 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda devreye alınıyor.

TBMM'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla 23 Nisan 2020'de Ilısu Barajı ve HES Projesi'nde ilk türbin test amaçlı döndürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törende yaptığı açıklama şöyle;

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik santralimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Veysel Eroğlu Bey’e şahsım adına teşekkür ediyorum. Yüklenici firmalara çok teşekkür ediyorum. Mühendisinden işçisine kadar herkesi kutluyorum. 2008 yılından beri, kredisinden inşaasına her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaşan bu eseri ülkemize kazandırdık. Terör örgütlerinden yurtdışındaki finans kuruluşlarına kadar yıllarca bu barajın yapımına engel olmak isteyen herkesin bugün karşımızdaki eserin ihtişamı karşısında ezildiğini inanıyorum.

Başta ana muhalefet olmak üzere hele hele aşırı uç muhalifler buranın yapımı karşısında merak ediyorum ne diyecekler. Bölgenin çiftçisi için toprakları için en önemli sulama imkanlarından tutunuz içme suyuna varıncaya kadar her şey burada. Enerji imkanları burada. Laf değil eser üretme siyasetimizin somut bir örneği duruyor.

Ve kendi ülkesini yabancılara şikayet edenlere, kendi halkına silah çekenlere verdiğimiz en güzel cevap bu muhteşem eserdir. Ilısu Barajı’ndan esecek barış , kardeşlik ve huzur rüzgarı bu topraklarda dalga dalga hissettirecektir. Yıllık enerji üretim kapasitesi 4.1 milyar kilowatt saat olan santralimizin 200 megawatt gücündeki birinci ünitesini hizmete alıyoruz. Her ay bir türbini hizmete alıp Ilısu’yu yıl sonuna kadar faaliyete geçireceğiz.



Ilısu’nun maliyeti yeniden yerleşim, tarihi varlıkların korunması ve inşaatı 18 milyar lirayı buldu. Barajın inşaatı konusunda en çok istismar edilen tüm tarihi varlıklar özenle korunmuştur. Bu tür çalışmalar için 200 milyon liralık kaynak kullanılmıştı. Tesisin ekonomiye yıllık katkısının 2.8 milyar lira olmasını bekliyoruz. Temelden yüksekliği 135 metre, toplam su depolama hacmi 10.6 milyar metreküp olan Dicle Nehri’ne taktığımız nadide gerdanlık GAP projesine en önemli unsurlarından biridir.

Bu dev eser 1200 megawattlık toplam kurulu gücüyle ülkemizin en büyük 4, dolgu hacmi açısından da 2. Barajıdır. Beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde ise Ilısu dünyada bir numaradır. Burada toplanan suları Cizre barajına bırakarak 1.1 milyar kw saat enerji üretip arazileri sulayabileceğiz. Buradan sesleniyorum! Çiftçilere ne yaptınız? Suya hasret topraklar çiftçinin gönlüne su serpmişti. Ne yaptığımızı anladın mı Bay Kemal.
 
Ilısu Barajı’ndan en büyük faydayı görecek olan Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerindeki vatandaşlarımızı hayırlı olsun diyorum. Herhalde terör örgütleri bu sudan da nasibini almazlar diye düşünüyorum. Çünkü onların bu barajları kullanım emelleri farklıydı. Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca hep siyasi ve sosyal tartışmaların için de kaybolup giderken çağın temel hizmetlerinden mahrum kalan milletimiz çok büyük acılar çekmiştir.

Biz 18 yıl önce Türkiye’yi demokraside ve ekonomide dünyanın en ileri ülkeleri arasında yükseltme azmiyle yola çıktığımızda birileri birkaç yıl iktidarda kalıp gideceğimizi düşünüyordu. Ama biz planlarımızı programlarımızı hedeflerimizi çeyrek asırlık yarım asırlık bir asırlık dilimlere göre yaparak geçmişten beri tüm siyasetçilerin teslim olduğu kısır döngüyü kırdık. Ve dedik ki eğitim, sağlık, adalet, emniyet bu dört temel taş üzerinde Türkiye’yi yükselteceğiz.

Ve buna daha sonra ulaşımı, tarımı ilave ettik. Güçlenen Türkiye’yi inşa ettik. Her seçimde milletimiz artan oranda oy vererek doğru yolda ilerlediğimizi gösterdi. Hamdolsun sadece 18 yılda bizden önceki 79 yıldaki yapılanların tamamının kimi alanlarda 5 katı, kimi alanlarda 10 katı ve daha fazla hizmet üretmeye başladık. Ekonomimizin altyapısını da makro düzeyde dünyanın en üst ligine çıkma seviyene getirdik. Eğitim, sağlık, adalet ve emniyet temelinde ülkemizi kalkındırırken ulaşımdan tarıma enerjiden turizme hiçbir alanı ihmal etmedik.

Geçtiğimiz 18 yılda 8362 tesisi ülkemize kazandırdık. Türkiye 2002 yılında 276 baraja sahipti, 585 baraj daha ekledik. Ana muhalefetin başı konuşuyor, israftan bahsediyor. Bu yatırımlar mı israf? 79 yılda bunların nesi vardı? Bunların üzerine inşa ettiklerimiz ortada. Şunu bir defa unutmayalım. Gözünüz vardır görmezsiniz, o ayrı mesele. Diliniz vardır, gerçekleri konuşmazsınız o da ayrı mesele. Ama bu millet gerçeklerin hepsini görüyor.

"17 BARAJ AÇILIŞINI DAHA YAPACAĞIZ"

Önümüzde inşallah peyderpey onları da göreceksin Bay Kemal ve muhalifler. Cumhur İttifakı’nı bir kenara koyuyorum. Dimdik bu yolda yürüyeceğiz. 17 baraj açılışını daha yapacağız. Bunları bir ay arayla belki daha kısa.

Bu yaz bu konularda zenginlik dönemi olacak. Enerjide suda. Türkiye 2002 yılında 97 hidroelektrik santrali vardı. Biz buna 587 hidroelektrik santrali daha ekledik. Türkiye enerji alanında devrim gerçekleştiren ülkelerden biridir. Türkiye 2002 yılında 84 içme suyu tesisine sahipti, 247 tesis daha ekleyerek 4.5 milyar metreküpe yakın sağlıklı içme suyu kazandırdık. 18 yılda 18 milyon dekar araziyi üretime açtı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (44)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • b.kemancı20 Mayıs 2020 12:56

    hayırlı  olun ancak eğer bu kalkınan  bölgelerde elektrik parası ödemeyen  varsa  tüm haklarım haram olsun .

  • S, a20 Mayıs 2020 03:19

    Cumhuru destekleyen arkaşlar sizi meydanı cahil cühelaya bırakmadığınız için. Bazı muhalif insanlar pancar kağnısı yaptımı mutluluktan uçuyorlar.ama tayyip baraj, hızlı tren, şehir hastanesi, bölünmüş yol, havalanı, helikopter, iha, siha, savunma füzeleri, saymakla bitmeyen bitiremiyecekleri hizmetleri nasıl karalarım diye sabahlara kadar düşünüyorlar.hiç bir şey bulamayınca israf o kadar para harcandı bizim cebimizden çıkıyor diyorlar.75 sene hizmet görmemiş insanlar çalışanı sevmiyorlar atam izindeyiz ya bir gün de siz çalışın hep izin hep izin. ARKADAŞLAR SONUÇ KİMSE BABAMIZIN OĞLU DEĞİL AKLIMIZI BAŞIMIZA ALALIM KİM Kİ ÜLKE İÇİN ÇALIŞIYORSA YANINDA OLALIM KİM Kİ YAN GELİP YATIYOR BİR DE ÇALIŞANA ENGEL OLUYORSA ONDAN UZAKLAŞALIM. VESSELAM.

  • Yalan20 Mayıs 2020 04:02

    Herşeyin fiyatı kaç katına çıkmış, borç kaça katlamış. Ortada yapılan hizmetin ötesinde çok yüksek borç var. Kapatilamiyor. Gerçek Enflasyon uçmuş, alım gücü her geçen gün düşüyor. Ortada biri yalan söylüyor demek ki. İngiltere, Almanya, Kore, çin bu kadar fark vermiyor ?

  • Deniz 20 Mayıs 2020 01:53

    Kim ki ülkenin kalkınmasına, bekasına zerre katkısı olur, Allah razı olsun. Kim ki , kimler ki haset, kıskançlık, düşmanlık, hainlik eder, Allah davul etsin.

  • Ranazan20 Mayıs 2020 08:22

    Deniz denen zavallı ülkenin kalkinmasimi bekasimi kalmış kendinizi avutuyorsunuz 10 yıldır SURIYELILERE hizmet edip 40 milyar dolarr borçlanarak hizmet edenler kendi halkına 2 ay pandemi doneminde hizmet edemedi üstelik para istediler kendinizi kandiriyorsunuz

  • cumhuriyet20 Mayıs 2020 00:36

    Ey geri zekalı Ali Haydar, CHP 1950 den beri tek başına iktidar olmadı. Cumhuriyeti CHP kurdu. Senin gibi geri zekalıların bile seçme-seçilme hakkı oldu.

  • Ziya20 Mayıs 2020 01:58

    Chp Ebediyen de iktidar olamayacak Hıyanetin çatı örgütü

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Mayıs 2020 00:00

    CHP nin varmı böyle eserini bırakın hayali varmı.ben ne gördüm nede duydum.onların ki yıkmak, yıpratmak, yaptırmamak.hazırcılar bunlar.IMF ciler bunlar.

  • Yavuz Selim19 Mayıs 2020 20:08

    18 YILDIR NEDEN REİS DİYORUZ, İŞTE BU ÖRNEĞİ SİZLERE SUNUYORUZ.

  • Vb19 Mayıs 2020 19:56

    Kapalı Hayvan Pazarını açtınız mı CHP'liler ..... siz böyle ufak tefek icraatlerle ilgilenmezsiniz.....

  • Ucuz etin yahnisi19 Mayıs 2020 22:33

    Evet seni satacaklar pazarda muhalifler. Ama bence beş para etmezsin.

  • Mehmet19 Mayıs 2020 19:17

    Hayırlı olsun..

  • ..19 Mayıs 2020 18:48

    millet 20 tl lik su faturası ödeyemiyor, çıkmış baraj yapıyoruz diyor... keşke fabrika kursaydında göreydik. bu fabrikayıda erdoğan yaptı fabrika büyüdü 10 tesis oluşturdu şimdi koca şehir duacı diyeydik... o işlerden anlamıyor hukumet hiç. kopru yap, bına dik, asfalt at, zenginleri fabrikator deıl, inşaatı... bu kadar inşaatın kime ne faydası var ? kredi çekip betona yatırım yapıyoruz. fabrika lazım önce

  • Hikmet20 Mayıs 2020 01:56

    .. Allah'ın Andavallısı, veya hain, veya haset, fitne fesat yaratık. Baraj, elektrik demek. Elektrik hayattır, fabrikadır, konfordur.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Mayıs 2020 00:03

    Ala cebinde 11 bin  cep telefonu., altında 300 bin TL lik otomobil belki daireni satsan 200-500 bin TL eder her gün mallbora içersin 15 TL ne fakat ayda 20 TL lik su parasını ödemekte zorlanırsın.senin gibi mantar düsüncelilerin kimin safında çıktığı belli.

  • Bir yorum19 Mayıs 2020 21:01

    ...tir oradan  ağzını açıp kafa sallayıp bedava maaş yok artık.  Devlet fabrika falan kurmaz!  Bu kafayı değiştir artık.

  • ee19 Mayıs 2020 18:45

    220 yılında barajda yapamayan da yani... ne bilim....  dök çimentoyu al sana baraj.

  • oktaydoğaner19 Mayıs 2020 19:50

    nebu kibir ne  bu bilmişlik ilim bilim en son noktaya varsa n eolur adamlık insanlık her gün biraz daha kaybedildikten sonra memleketine güzel bi eser yapılmış hayırlı olsun hariç söylenen bi sürü saçma sapan söz

  • AHMET ÖZBİR19 Mayıs 2020 18:43

    HİZMET ehli, DEVRİMCİ Liderim, seninle ben daima ZİRVELERDEYİM. 18 yılda ÜÇ TÜRKİYE meydana getiren yiğitler T.C. DEVLETİ SİZİ İSTER, KAOSÇUÇOCUKLARINI DEFEDER.

  • cukka19 Mayıs 2020 19:19

    gözü yaşlı tek başına !!!!!!!!

  • ye19 Mayıs 2020 18:43

    eeee şimdi elektrık ucuzlucak mı ? ne faydası olacak ? kayıp kaçak öde, kdv öde, ötv öde, bakım parası öde, okuma parası öde, bu baraj devreye girdi ne olacak şimdi ?  ne fayda görecem ? yani, açıldı ne oldu bana faydası ?  açılmasa ne olurdu bana zararı ? cebimde bir rahatlama yok. kimbilir kimler zengin oldu ihaleyi alan diye getiriyor şeytan akıllara. yapılanlar,  

  • rizeli murat19 Mayıs 2020 18:34

    Sokaklar evlerine ekmek götüremeyen baba dolu sokaklar evlerine ekmek götüremeyen dul yetim kalmış insanlar dolu açlıktan işsizlikten intihar eden insanlar dolu 50 liralık enerji tüketimine 50 tl vergi alan şu mübarek ramazan ayında ALEMLERİN RABBİ sizi taş ede emi o yaşadığınız saraylar yanınınızda dolaştırdığınız yandaşlar sosyal medya kuklalarınız rabbim şu mübarek ayların hürmetine sizi helak ede emi insanlar açç aççç siz halen şov yapma derdindesiniz

  • Nedim19 Mayıs 2020 18:29

    Baraj fiyatlarını bu sersemler belirliyor pahalı imiş baksana!  Zottirik  hemen teşhisi koymuş!  Pahalı bu kadar basit!  Bakkaldan gazoz alıyor zübük.

  • Nedim20 Mayıs 2020 04:06

    Ne alaka len?  Ben sizin gibi zırt vırt nik değiştirmiyorum hepsi bu!  Ha sözlerim bir tarafınıza giriyorsa hak etmişsiniz demektir.  Burada saçma sapan laflarla bu vatan da ne hizmet varsa mındar etmeye kalkarsan her halde meydanı boş bulmayacakson!  İşine gelmedi mi hemen at çamuru!  Borsa gündem sadece objektif mesele bu kadar basit!  Diğer F. Altaylı nın Htürk ü  zerre kadar bile tarafsız değil !  Hadi şimdi ikile editör niko

  • Editör19 Mayıs 2020 22:31

    Nedimin badelenme zamanı gelmiş. Borsagündemin adamına herşey serbest. Böyle taraflı olacaksanız haberleri de yalnızca yandaşınızla paylaşın. Tüm topluma açık olmasın. Kendi çal kendin oyna

  • Metehan19 Mayıs 2020 18:05

    Elektriği kendimiz üretiyoruz niye bu kadar pahalı baraj hesler santral ler ama hemde çok pahalı tamamen yandaşı zengin etmek

  • AHMET ÖZBİR19 Mayıs 2020 17:47

    Türbin ne ola ki acaba? Biz türban'ı biliriz. Dürbün gibi bir şey mi acaba?

  • fafa19 Mayıs 2020 18:59

    Nedim,Ahmet'e kıyma ilk defa tarafsız bir şey yazdı.

  • AHMET ÖZBİR19 Mayıs 2020 18:39

    DÜRBÜNÜ müsait yerine bakmak için kullanabilirsin.

  • Nedim19 Mayıs 2020 18:18

    Kapak olarak mı kullanacaksın sahte amet?

  • :)19 Mayıs 2020 17:41

    aynı paraya kaç baraj yapılırdı acaba ? sorsan vatan haini derler.. melih in dinazorları misali...

  • AhmetK19 Mayıs 2020 18:16

    Aha işk salak cıkmıs, kac baraj yapılırmıs. Tovbe yaa, gercekten salaklıgıjız ve hainliğiniz tarih kitapların sıgmaz. Motorları yerlı mı dememıssınız hayrrt ama turbin nedir bilmezsıniz, ondandır😀😀

  • Mehmet 19 Mayıs 2020 17:34

    Ankaranin elektriğini karşılayabiliyor tek başına. Gerçekten güzel iş tebrikler.

  • Nedim19 Mayıs 2020 17:32

    Bu barajın tribünleri  de  Türkiye yi bir garip Afrika ülkesine çevirmek isteyenlere  ssk lı  Kemal ve  dolardaşlarına  kapak olsun!

  • Nedim20 Mayıs 2020 04:10

    Kötüerken pislik çamur atarken iyi lafı yedimi zıpla hemen!  Ha bir de delikanlı ol da tek nik kullan!   Bak bu kaş oldu.

  • Ucuzluk etmeyin19 Mayıs 2020 22:29

    Nedim hadi senin bade zamanın gelmiş. Hocanın dediği gibi azmadan git badeni ve buzlu bademini yaptır gel. Hiç bir hakareti yayınlamamak en onurlu davranış olur

  • Jöleci19 Mayıs 2020 18:28

    Senden ala dolardaşmı olur jöleli

  • kılıç19 Mayıs 2020 17:31

     ALLAH YARDIMCIN OLSUN REİSİM .

  • Ali 19 Mayıs 2020 17:29

    Yav bunlar teknolojik gelişme doğal olan şeyler abartmayın üretim varmı üretim he devlet kaç fabrika kurdu he oraya derörümcek kafalı chplinin biri

  • Nedim19 Mayıs 2020 17:12

    Bu barajın kapakları  Kemal e  ve yoldaşlarına gelsin!

  • AhmetK19 Mayıs 2020 17:04

    Aahh be reis, buna da beton der bizim ahmak muhalefet... ne gerek vardı.. gunde 5-10 saat elektrık yeterdı. Yeni yatırıma gerek yok. Adınında muhakkak ataturk koy ayrıca( o olmazsa olmaz) 😀😀

  • AhmetK19 Mayıs 2020 18:14

    O somurulerle 2500 e ahmakalra kitap satıp, 15 milyonluk saraylarda oturuyorlar( aflarla kacaklarla hemde) Ama bizim salak muhalefete ataturk ve laiklik de, başla birseye gerek yok. Kendı tuzları kuru oldugundan, onemı yok hizmetlerin nasılsa

  • Mete19 Mayıs 2020 17:36

    Ataturku istismardan başka bir şey değil. Başka bir örnek sabahları haber veren biri var ne zaman denk gelsem anneler ablalar atatürk. Oğlum haber ver biraz bu kadar sömürü olmaz be.

  • ee19 Mayıs 2020 16:57

    maliyeti ne kadar ? aynı maliye tile kaç baraj yapılabilirdi ? sayıştay ilgili tesisi inceleyebildi mi ? ... hep aynı hikayeler... ne yapılan kopruler, ne hastaneler, ne baraklar, nede metrolar.... hepsinde dunyanın en pahalı maliyeti çıkıyor. aynından 2 yada 3 tane yapılabiliyor. çok acı. ülke parası çarçur...