E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları16 şirket için bekleti ne?---

16 şirket için bekleti ne?

16 şirket için bekleti ne?
09 Kasım 2015 - 09:57 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da işlem gören ve bilanço açıklayan 16 şirket

Boğa tuzağı mı, ayı kapanı mı?
Seçimler sonrasında yaptığımız değerlendirmede politik belirsizliğin azalmasının verdiği destekle kısa vadede borsanın 85 bine kadar yükseleceği, doların Türk lirasına karşı 2,80 civarına gerileyeceği, 10 yıllık faizlerin %9,0’a yaklaşacağı öngörüsünde bulunup, bu yükselişin kalıcı olmayabileceği konusunda uyarmıştık. Piyasa fırsatları hızlı bir şekilde fiyatladı. Önümüzdeki günlerde risklerin fiyatlandığını görebiliriz. 
Piyasanın önündeki riskler 
Piyasalardaki yükselişin boğa tuzağına dönebileceği uyarımızı iki temel gerekçeye dayandırmıştık:
(i)   Seçim vaatleri ve yavaş büyüme arasında sıkışan Ak Parti hükümetinin ciddi bir reform programı uygulamak yerine son yıllarda uyguladığı maslahatgüzar ekonomi politikaları sürdürmeye devam etmesi riski; 
          (ii) ABD ekonomisinden gelebilecek güçlü bir veri ile Fed’in faiz artırımı döngüsünün öngörüldüğünden daha çabuk ve daha sert olması. 

Politik belirsizlik azaldı, peki ya reformlar?

Ak Parti’nin yeni dönemde uygulayacağı ekonomi politikalar konusunda elimizde henüz yeterli bilgi yok.  İyi haber! Maliye bakanı Mehmet Şimsek kurumsal yatırımcılara yönelik yaptığı sunumlarda büyümeye ve yapısal reformlara ağırlık veren bir programa ağırlık verileceğini söyledi.  
Kötü gelişme... İlk iki haftada gündem ekonomiden daha çok, anayasa değişikliklerine ve başkanlık tartışmalarına odaklanmış durumda. Bekleyip göreceğiz. Önümüzdeki haftalarda bakanlar kurulunun oluşması ve programın  detayları konusunda detaylar geldikçe işin rengi belli olacak.

Fed faiz artırımına Aralık’ta başlayacak mı?

Dış cephedeki gelişmeler iyi değil. Daha doğru bir ifade ile ABD ekonomisi için iyi, Türkiye için iyi değil. Ekim ayı istihdam rakamları ABD ekonomisinde 270 bin yeni istihdam yaratıldığını (beklenti 185 bin) gösterdi.  Ücretler %2,5 artış ile 2009 krizinden bu yana en hızlı büyümesine ulaştı. 
Veri açıklamasının ardından  Fed’in Aralık ayında faizleri artırma ihtimali %70’e yükseldi; ABD hisse senetleri dar bir bantta dalgalanırken, dolar %1’in üzerinde değer kazandı, 2 yıllık devlet tahvili son 5,5 yılın en yüksek seviyesine sıçradı.  

ABD için iyi olan dünya için halen kötü

Ancak asıl olumsuz etki gelişmekte olan piyasalarda görüldü. ABD için iyi olan dünya için kötüdür lafını ispat edercesine gelişmekte olan ülke paraları %1,0-1,5 aralığında, hisse senedi piyasaları %1-%2 bandında değer kaybetti. Kırılgan beşlinin daimi üyesi Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye geleneği bozmayarak en çok kaybettiren piyasalar oldu.

Güçlü dolar ve yükselen enflasyon

Asgari ücrete yapılacak %30 zam ile bozulmaya başlayan fiyatlama alışkanlıkları Türk lirasındaki değer kaybıyla birleşince zaten dikiş tutmayan enflasyon hedeflemesi programına son darbeyi vurabilir. 2015 yılında kurdaki artışın enflasyona etkisi petrol fiyatlarında %50’lik gerileme ile telafi edilmişti. Petrol fiyatlarında ilave düşüşün olmayacağı bir senaryoda Merkez Bankası önümüzdeki ilave parasal sıkılaşmaya gitmek zorunda kalabilir.  

Eldeki kuş mu daldaki kuş mu?

Gelelim milyon dolarlık soruya... Piyasalardaki satış dalgası  bir boğa tuzağı mı yoksa ayı kapanı mı?  Yatırımcılar gerilemeleri fırsat bilip pozisyonlarını artırmalı mı, yoksa karlarını (zararlarını) realize edip Türkiye varlıklarında pozisyonlarını azaltmalı mı?
Bu sorunun cevabı Fed faiz dalgasının boyutuna ve ekonomi yönetiminin atacağı adımlara bağlı olarak belirlenecek.  Yurtdışında önümüzdeki  hafta açıklanacak ABD perakende satışları (beklenti %0,3) verisi ve Fed başkanlarının ( Evans, Dudley, Lacker) konuşmaları  bu konuda bize ilk ipuçlarını verecek. 
Yurtiçinde ise gözler Ankara kulislerinde olacak. Bugün açıklanacak Eylül ayı sanayi üretimi (beklenti %-0,9 aylık değişim) ve açıklanan 3Ç karları şirket karları ekonomi için iyi bir resim çizmiyor. Fed dalgasının sertleşmesi durumunda yurtiçindeki görünüm daha da kötüleşebilir. Ancak her şerde bir hayır vardır. Dışsal şokların sertleştiği bir ortamda Ak Parti yönetiminden piyasa dostu reformların uygulanacağına dair mesajlar görebiliriz.  

3Ç15 Sonuçlar    
AKENR    Beklentilere paralel sonuçlar    Nötr
AKFEN    Hem operasyonel performans hem de net kar beklentilerin altında     Negatif
ASELS    Hem operasyonel performans hem de net kar beklentilerin altında     Negatif
AYGAZ    Net kar beklentilerin üzerinde    Pozitif
BIMAS    Beklentilerin üzerinde    Pozitif
GLYHO    Liman tarafında operasyonel performans hedefin altında    Negatif
GUBRF    Beklentilere parallel    Nötr
HURGZ    Faaliyet karlılığı beklentilerin altında    Negatif
KCHOL    Net kar beklentilerin üzerinde fakat iştirakler daha önce açıkladığı için tepki beklemiyoruz.    Nötr
KOZAL    Beklentilere paralel sonuçlar    Nötr
KRDMD    Zayıf sonuçlar    Negatif
MGROS    Operasyonel olarak güçlü sonuçlar, net kar beklentilerin altında    Pozitif
TAVHL    Genel olarak tahminlere parallel    Nötr
THYAO    Net kar beklentilere paralel, fakat FAVÖK beklentilerin üzerinde    Pozitif
ULUSE    Maliyetlerdeki artış operasyonel performansı aşağı çekti    Negatif
ZOREN    Operasyonel marjlarda iyileşme görüldü.    Pozitif

Kısa vadeli beklenti

Cuma günkü satış dalgasından sonra Wall Street ve Asya piyasalarındaki toparlanmaya paralel Borsa İstanbul’da hafif yukarı yönlü bir açılış (%0,3) bekliyoruz. Ancak Asya paralarında devam eden satış dalgası borsadaki yükselişin kalıcılığı konusunda şüpheci olmamıza neden oluyor.   

Son söz: Eldeki kuş daldaki kuştan iyidir 

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)