E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa1,5 trilyon dolarlık piyasa oluşturacak yeni borsa yatırımı---

1,5 trilyon dolarlık piyasa oluşturacak yeni borsa yatırımı

1,5 trilyon dolarlık piyasa oluşturacak yeni borsa yatırımı
28 Temmuz 2021 - 15:59 borsagundem.com

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her geçen gün yeni bir yatırım ürünü sahneye çıkıyor. Özelleştirilmiş yatırım ürünlerine olan taleple gelecek on yılda doğrudan endeksleme yatırımlarının 1,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geleneksel olarak daha zengin müşterilerin korunmasına odaklanan yatırımcılar son dönemlerde özelleştirilmiş hisse senedi portföyleri talep eder hale geldiler. Financial Times’ın haberine göre varlık yönetimi alanının en büyük isimleri söz konusu ortamda önemli bir değişikliğe hazırlanıyor.

Vanguard, JPMorgan, BlackRock ve Morgan Stanley, 2020'den bu yana ‘doğrudan endeksleme’ olarak adlandırılan yatırım ürünlerini destekleme üzerine anlaşmalar sağlıyorlar. Söz konusu yatırım ürünleri geleneksel satışa hazır yatırım ürünleriyle karşılaştırıldığında sipariş üzerine hazırlanan ürün olma özellikleri taşıyor. Fon yöneticileri, bu ürünlerin finans sektörünün demokratikleşmesinde bir sonraki aşamayı işaret ettiğini ve muhtemelen yatırım fonları ve diğer borsada işlem gören yatırım ürünleri gibi geleneksel ürünler üzerinde baskı kuracağını bekliyorlar.

Morgan Stanley ve Oliver Wyman'ın yakın tarihli bir raporunda, içerisinde bulunduğumuz on yılın ortalarında, doğrudan endeksleme ürünlerinin şu anki 500 milyar dolarlık küresel varlıklarını gelecekte 1,5 trilyon dolara taşımasını beklediğini açıkladı. Rapora göre endeksleme işlemleri gelecekte ETF’ler ve yatırım fonları gibi pasif yatırım ürünlerinden de pay alacak.

ABD merkezli finansal hizmetler şirketi Celent’in Analisti Neal Sheehan direkt endeksleme yatırımlarını açıklarken, bu tür yatırımların “kendi işini kendileri yapanların servet yöneticilerine karşı savaşını” temsil ettiğini söyledi.

Sheehan açıklamasında, “ETF'lerin büyümesi, doğrudan endekslemenin artan popülaritesi üzerinden durdurulması mümkün olmayacaktır. Ancak servet ve varlık yöneticileri, ürünlerin inşa edilmesi ve dağıtılması konusunda danışmanların beklentileri karşısında aksamalarla karşı karşıya kalacaktır” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, doğrudan endeksleme yatırımları, yatırımcıların yerleşik bir endeksin performansını taklit eden bir hisse senedi grubuna sahip olması özünden yola çıkıyor. Özelleştirilmiş yatırım portföyü vergi kayıplarını yönetecek veya çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyet tercihlerini (ESG yatırımları) içerecek şekilde özelleştirmesine olanak tanır. Bu tip yatırım ürünleri uzun zamandır zengin yatırımcılar için mevcut bir hizmet olsa da, yeni teknoloji artık kişiselleştirilmiş portföyleri daha geniş bir kitle için mümkün hale getiriyor.

ABD merkezli yatırım araştırmaları şirketi Cerulli Associates Araştırma Direktörü Tom O'Shea, doğrudan endeksleme ile "bir mali danışmanın bilgisayar aracılığıyla, ESG gibi belirli eğimleri dahil ederken, kazanan ve kaybeden yatırımlar arasında yeniden dengeleme sağlama ve ayrıca vergi yükümlülüğünü de azaltma gibi özelliklere yatırımlara kolayca dahil ederken aynı zamanda S&P 500 gibi bir endeksi de taklit edebileceğini" söyledi.

O’Shea açıklamasında, “Zamanla, örnek vermek gerekirse gelecek 10 yıl içerisinde, çok daha fazla insan bir mali danışmanın ofisine girecek ve özelleştirilmiş bir menkul kıymetler portföyü alacaktır” dedi.

Bir özkaynak yatırım fonu veya bir ETF'nin aksine, doğrudan endeksleme portföyünde yatırımcı, bir paket halindeki fon payı yerine hesabındaki menkul kıymetlere sahip oluyor. Gelişmiş bilgisayar yazılımları, endeksin performansını yükseltmek için portföylerin ağırlık ayarlamasını yapıyor ve yatırım tercihlerini sağlıyor.

Zengin yatırımcılar teknoloji hisselerine odaklanıyor

 

Borsalarda krizlerden korunmanın 4 yolu

 

Salgın kaynaklı endişeler risk iştahını baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)