E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem120 TL'lik köprü geçiş ücreti mi olur?---

120 TL'lik köprü geçiş ücreti mi olur?

120 TL'lik köprü geçiş ücreti mi olur?
03 Ocak 2016 - 11:36 borsagundem.com

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü ve Otoyolu'nun geçiş ücretine ilişkin açıklama yaptı

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü ve Otoyolu'nu TBMM gündemine taşıdı. Tarhan, "Köprüden 120 TL geçiş ücreti mi olur?" diye sordu.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılmakta olan otoyolun işletilmesinde sorunlar yaşanacağını ifade eden Tahsin Tarhan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Tarhan, 20 yıl boyunca, günlük 75 bin araç geçişinin garanti edildiği bu projeyle ilgili bu sayı altına düşülmesi halinde, Karayolları Genel Müdürlüğü yani devletin, farkı işletmeciye ödeyeceğini kaydetti. 

İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü’nün 2010'da temeli atıldığında, ‘köprüden geçmek isteyen araçların 35 dolar + KDV ve yolun geri kalanı için de kilometre başına 0.035 TL ödeme yapması gerekecek’ diye açıklandığını Tarhan, Bakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

"Bugün doların 2.89 olması sebebiyle geçiş ücreti 120 liraya yükselmiştir. İzmit Körfez geçiş köprüsü ve otoyolunu alan firma hangisidir? 

İhale bedeli ne kadardır? Bu firma ile yapılan anlaşmaya göre; İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü’nden geçecek araç sayısı ile otoyolu kullanacak araç sayısını garanti edilirken, geçişlerde belirlenen ücreti ve araç sayısını neye göre hesaplanmıştır? 

Geçiş yapacak araçlar için belirlenen ücret tüm araçlar için sabit midir? Yoksa araç türlerine ve tonaj ağırlıklarına göre geçiş ücretleri farklı mı olacaktır? 

Araç geçiş ücretlerini yıldan yıla belirleme yetkisi kime aittir? 

Bir üst limit var mıdır? Eğer bu yetki şirkete ait ise açılışı takip eden yıllarda şirket köprü geçiş ve otoyol ücretlerine yüksek bir zam yapar ve bu zam da köprü ve otoyolu kullanan araç sayısında bir düşüşe neden olursa, bu düşüş nedeni ile oluşan fark kim tarafından nasıl karşılanacaktır? 

Kasım 2015 itibariyle, asgari ücretin 1.000 lira, açlık sınırının 1.390 lira ve yoksulluk sınırının da 4.530 lira olduğu ülkemizde, İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü ve Otoyol için belirlenen fiyatların döviz üzerinden belirlenip, lira üzerinden geçecek araçlara fatura edilmesi gerçekten tüketici lehine midir? 

Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfezi geçiş projesinin ÇED raporundan muaf sayılmayacağına dair İdare Mahkemesi’nin kararına uyularak, inşaat faaliyetleri durdurulup ÇED süreci başlatılacak mıdır?”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert sen pylş03 Ocak 2016 23:22

    Köprü fıkrası aslında tam da olayı özetliyor. Yazdım fıkrayı ama izin vermediler yayınlanmasına. :)

  • Fygist03 Ocak 2016 22:34

    Deveye sormuşlar: Neren eğri? Diye. Deve cvp vermiş: Ulan gerzekler bunca senedir hala öğrenemediniz mi?

  • Deve Dikeni03 Ocak 2016 20:49

    Bence az olmuş 1000tl olsun düz olsun...Parayı veren düdüğü çalsın ...pardon köprüyü geçsin.....Hade bakalım...şimdi siz düşünün...

  • baturayersin03 Ocak 2016 14:43

    HİKAYE ANLATIYOR KENDİSİDE BİLİYOR TÜRKİYEDE BEDAVA NE VAR YOL PARALI HASTANE PARALI İSPARK PARALI OKUL PARALI İNTERNET PARALI SU ELEKTİRİK PARALI ÖLMEK BEDAVA ONA PARA ALMIYORLAR BİZ ONLARIN HİZMETKARIRIZ ÇALIŞANADA ÖLMESİN DİYE PARA VERİYORLAR ADAM ONDAN SONRA DAĞDA ÇIKAR ASKERE POLİSE KURŞUN ATAR PUSUDA KURAR

  • Zonda03 Ocak 2016 14:31

    bu üçret belirleme işini neye göre yaptılarsa askari üçretide onagöre yapsınlar, yani dolar olarak maaşımı isterim

  • emin güney03 Ocak 2016 13:59

    batan geminin malları bunlar...

  • JESS 03 Ocak 2016 13:48

    Ben size söylim . LİMAK - CENGİZ - IC bunlardır. Kazançlarıda garanti edilmiştir, bazı araçlara zorunluluk getirip gebze den sonraya izin vermeyip köprüye yönlendirir karayolları , araç sayısı garanti, kazanç garanti. Belli firmalar belli çevreler yine turnayı gözünden vurdu yine 1-10 1,20 kazanırlar.

  • ortadoğu ülkesi03 Ocak 2016 13:38

    memleketin haline bak.. yazıklar olsun :-(

  • Cüneyt 03 Ocak 2016 12:12

    Vay be geçiş ücretini bile dolar üzerinden bağlamışlar gayri resmi olarak ülke satılmış demek...

  • KARTALAĞABEYLİ03 Ocak 2016 12:06

    EEE BAZEN BOŞUNA YORUMLAMIYORUZ.BU ÜLKENİN EKONOMİ POLİTİKALARI STRIPTIS EKONOMİSİ DEĞİL.UZN VADEDE AYILAR HAMAMDA NASIL BAYILIR..KİMLERE YAPILIYOR TEHLİKENİN FARKINDAMISIN..

  • KARTALAĞABEYLİ03 Ocak 2016 12:01

    ULENN DEMEMİŞKİ SİZLERİ İYİ SÖMÜRÜYORUZ BORÇLANDIRIYOR GELECEĞİNİZDEN ÇALIYORUZ DİYE AKABİNDE ÜRETİMSİZLİĞE DESTEK VERİYORUZ DİYE..KÖPRÜ SEVDASINA BU ÜLKEDE ÜRETİM ODAKLI FABRİKALARI SATIP ÖZELLEŞTİREN KARŞILIĞINDA BORÇ ÖDEYEN AMA SATTIĞI HİÇ ETTİĞİ ÜRETİM ODAKLI YAPILAŞMAYI YERİNE TEKRARDAN KOYMAYAN ZİHNİYETE YAZIKLAR OLSUN

  • Qerty03 Ocak 2016 11:58

    Bence çok az 300 tl olmalı

  • KARTALAĞABEYLİ03 Ocak 2016 11:56

    20 yıl boyunca, günlük 75 bin araç geçişinin garanti edildiği bu projeyle ilgili bu sayı altına düşülmesi halinde, Karayolları Genel Müdürlüğü yani devletin, farkı işletmeciye ödeyeceğini kaydetti. ADAMLARIN ÖNGÖRÜYE DAYALI EKONOMİK ŞARTLARI SÜPER GARANTİ DAHİ VEREBİLİYORLAR......YA TUTARSA...........ORTAKLAR....AMA 17 ARALIK VE YOLSUZLUKLARIN DEŞİFRE OLACAĞINI VE ORTAKLIK BOZULUP PARALEL YAPI ÇIKARTACAKLARINI TAHMİN EDEMEMİŞLER..

  • KARTALAĞABEYLİ03 Ocak 2016 11:50

    BU ÜLKEDE DEVLET KENDİ İMKANLARI İLE NE YAPMIŞ..VERMİŞ YEDİRMİŞ İÇMİŞ İÇİRMİŞ ÜZERİNEDE RÜŞVETİNİ ALMIŞ KENDİ İMPARATORLUĞUNU KURMUŞ KENDİSİNE GÜVENEN ÜLKE VATANDAŞINI BORÇLANDIRMIŞ AKABİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ KALKINIYOR DEMİŞ.ULENN DEMEMİŞKİ SİZLERİ İYİ SÖMÜRÜYORUZ DİYE