E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem100 yıllık nükleer nikâhı kıyacağız---

100 yıllık nükleer nikâhı kıyacağız

100 yıllık nükleer nikâhı kıyacağız
01 Aralık 2014 - 02:49 borsagundem.com

Rusya Atom Kurumu Başkanı Kiriyenko: Türkiye'de nükleer santral inşa edip kenara çekilmeyeceğiz. Nükleerde 100 yıl sürecek evliliğin temelini atıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en önemli gündem maddesi arasında yer alan enerjideki en büyük proje olan Akkuyu nükleer santral projesine ilişkin Rusya Atom Enerji Kurumu Rosatom’un Başkanı Sergey Kiriyenko konuştu. Nerdun Hacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberine göre Kiriyenko, “Türkiye’de nükleer santral inşa edip kenara çekilmeyi düşünmüyoruz. Nükleer enerjide aramızda 100 yıl devam edecek evliliğin temellerini atıyoruz. En yeni teknolojilerin transferini de Türkiye’ye yapmaya hazırız” diye konuştu.

Türkiye ile Rusya ekonomik ilişkilerinde gelmiş geçmiş en büyük proje olan Akkuyu nükleer santralında gelinen noktayı Hürriyet’e değerlendiren Kiriyenko öncelikle ÇED raporuna dikkat çekti. Rusya’nın şu anda dünya çapında 27 reaktör inşa etmekte olduğunu hatırlatan Kiriyenko, “Türkiye yanı sıra nükleer santral inşa ettiğimiz ülkelerde ÇED raporu genelde 200-300 sayfadan oluşuyor. Türkiye için hazırladığımız rapor ise 5 bin sayfayı buldu. Ama biz Türk tarafının bu taleplerini anlayışla karşılıyoruz. Türkiye nükleer enerji çağına yeni adım atıyor. Tüm konulara titiz yaklaşmasını acemilikten ziyade titizlik olarak algılıyoruz. Zaten rapor son aşamalarına geldi” dedi. 

Batının Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Akkuyu projesini etkileyip etkilemeyeceği sorusunu da Kiriyenko, “Akkuyu nükleer santralı Rusya’da değil, Türkiye’de inşa edilecek. Dolayısıyla yaptırımlarını bu projeye yansıtmasını biz beklemiyoruz.  Dört reaktörlü Akkuyu nükleer santalının 20 milyar dolar gibi maliyeti olacağını biz de çok iyi biliyoruz. Bu paranın bir bölümü Rusya zaten kendisi karşılayacak. Şimdilik bu iş için 4 milyar dolar ayrıldı bile. Zaman içerisinde ek finansman ihtiyacı doğduğunda biz batılı bankalardan ziyade yatırımcıların kapısını çalacağız. Zaten tahminim Rusya ve Türkiye’deki iş çevrelerini hesaba kattığımızda gerekli parayı iki ülke içinde bulabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde yanıtladı.

TÜRKİYE'YE HIZLI NÖTRON TEKNOLOJİSİ

SERGEY Kiriyenko, Rusya’nın şu anda sanayi üretim aşamasına getirilmek üzere olan son nesil “BN” (hızlı nötron) reaktör teknolojisini de Türkiye’ye transfer etmeye hazır olduklarını söyledi. Rusya’nın Beloyarsk nükleer santralında çalışan bu türden reaktörlerin nükleer enerjinin geleceği olduğunu söyleyen Kiriyenko, “Türkiye’den talep gelirse BN reaktör teknolojisini de transfer etmeye hazırız. Şimdiye kadar askeri amaçlı kullanılan bu reaktörler nükleer denizaltılar dışında bizim Beloyarsk nükleer santralında elektrik üretimi için standarda oturtulma aşamasında bulunuyor. BN reaktörü Akkuyu tipindeki WWER reaktöründen çıkan nükleer artıkları tekrar yakabilme özelliğine sahip. BN reaktörleri atıksız nükleer enerji çağının başlangıcı demek” dedi. BN reaktörde nükleer reaksiyon çok daha yüksek ısı ortaya çıkartıyor.

Düşük vergi için statü değişimi

RUSYA Devlet Başkanı Putin’in dış politikadan sorumlu yardımcısı Yuriy Uşakov da, “Akkuyu’da Türkiye’den bize stratejik yatırımcı statüsü tanımasını talep edeceğiz. Türkiye bize bu statüyü tanıması halinde Akkuyu projesi daha süratli hayata geçirilecek. Çünkü Türkiye yasalarına göre stratejik yatırımcı gelir vergisi olarak yüzde 20 yerine yüzde 2 ödeme yapabilmekte. Bu ayrıcalık tanınırsa nükleer santral daha kısa sürede inşa edilir ve devreye girer” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)