E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem100 günlük eylem planı bugün açıklanacak---

100 günlük eylem planı bugün açıklanacak

100 günlük eylem planı bugün açıklanacak
03 Ağustos 2018 - 08:48 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Ankara'da düzenleyeceği toplantıyla hükümetin 100 günlük eylem planını açıklayacak

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Salı günü düzenlediği basın toplantısında "400 projenin bu 100 günlük icraat programı çerçevesinde detayları kabine toplantısında ele alındı" demişti.

İcraat programında projelerin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sürecinde oluşturulan yeni birimlerin atamalarının tamamlanması ve ekonominin geneline yönelik tedbirlerin de yer alması bekleniyor.

Erdoğan'ın hangi ekonomik tedbirleri açıklaması bekleniyor?

Özellikle Haziran ayında yüzde 15,39 ile 14 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, cari açık, TL'deki değer kaybı ve faiz oranlarına yönelik politikaların 100 günlük eylem planında yer bulabileceği ifade ediliyor.

Hürriyet gazetesinde Çarşamba günü 'Omurga ekonomi' başlığıyla yayınlanan eylem planı haberinde Erdoğan'ın bugünkü açıklamalarında 5 ana başlığın ön plana çıkabileceği ifade edilmişti.

Söz konsu beş başlık ve Türkiye'nin bu alanlardaki durumu ise şöyle:

Enflasyonun tek haneye düşürülmesi: Artan enerji maliyetleri ve TL'deki değer kaybı enflasyonun son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden olmuş durumda.
Kur baskısıyla mücadele: Türk Lirası bu yıl ABD Doları karşısında yüzde 33 değer kaybederek en çok değer yitiren gelişen ülke para birimleri arasına girmişti.
Faizlerin oluşturduğu maliyet baskısının azaltılması: Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce pek çok kez kabul gören ekonomi teorisinin aksine yüksek faizlerin enflasyonu yükseltici etki yarattığını ifade etmişti. Merkez Bankası'nın politika faizi yüzde 17,75 seviyesinde bulunuyor.
Kamuda ve yurtiçinde tasarrufların artırılması: Türkiye'nin tasarruf oranı milli gelirin yüzde 25'i düzeyinde bulunuyor. Bu oran, Dünya Bankası verilerine göre küresel ortalamalara yakın bir seviye. Ancak Uluslararası Para Fonu IMF, son Türkiye değerlendirmesinde büyümenin sürdürülebilmesi ve bankaların kredi kullandırmaya devam edebilmesi için tasarrufların artırılması gerektiğini vurgulamıştı.
Yastık altı kaynakların ekonomiye kazandırılması: Özellikle hanehalkının evde tuttuğu ve 'yastık altı' olarak nitelendirilen altınların finansal sisteme dahil edilmesi bir süredir hükümetin gündeminde. Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen yıl 'yastık altı altın' tutarının en az 2.200 ton olduğunu söylemişti. Bu tutar bugünün altın fiyatlarıyla 100 milyar dolar üzerinde bir değere tekabül ediyor. Kamu bankaları yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla altın tahvili gibi finansal araçları yürürlüğe koymuş durumda.

Eylem planında hangi projeler yer alabilir?

BVugün açıklanacak olan 100 günlük eylem planının bir diğer önemli ayağı ise toplam 400 projenin tanıtımı olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Haziran seçimleri öncesi açıkladığı beyannamede yer alan projelerin bugün de gündemde olması bekleniyor.

Millet bahçeleri ve Millet kıraathaneleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerden önce açıkladığı bu iki projeye dair detaylar açıklanabilir. Erdoğan 24 Mayıs'ta seçim vaatlerini açıklarken, "göre İstanbul başta olmak üzere, eski statları millet bahçelerine dönüştürüyoruz. Atatürk Havalimanı'nın tamamına millet parkı kuracağız. Trabzon'da, Adana'da, Gaziantep'te, Malatya'da yapıyoruz. Halkımızın çoluk çocuğu ile vakit geçireceği, spor yapabileceği alanlar yapıyoruz" demişti.

Yüksek hızlı tren

Erdoğan'ın bir diğer vaadi de yüksek hızlı tren ağının genişletilmesi yönündeydi. Cumhurbaşkanı "Bunun yanında 2023 perspektifimizde birçok şehirimizi hızlı tren konforu ile tanıştırmayı hedefliyoruz. Yeni havalimanımızın ilk etabını 29 Ekim'de açıyoruz. İZBAN'ın 16 kilometreye çıkaran hattı 50 kilometre daha uzatıyoruz" demişti.

Yerli otomobil

Erdoğan Kasım 2017'de 5 şirketten oluşan konsorsiyumun üstlendiği yerli otomobil projesi için 2019'da prototip aracın tamamlanmış olacağını söylemişti. Erdoğan yerli elektrikli otomobilin 2021'de piyasaya sürüleceğini de ifade etmişti.

Yerli uydu projeleri

Erdoğan ayrıca Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın geliştirilmesine devam edileceğini ifade etmiş, Türkiye'nin uydu ağı kapasitesini genişletmek üzere Türksat 5A'nın 2020'de, Türksat 5B'nin ise 2021'de fırlatılacağını söylemişti.(BBC Türkçe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burhan 03 Ağustos 2018 13:57

    Asrın bilgin ekonomistleri iş başında, endişelenmeye gerek yok! Doları alan Üsküdar’ı geçer.

  • Selahattin abi03 Ağustos 2018 13:11

    Türkiye global ekonominin içinde yer alan yani Kuzey Kore gibi kapalı bir ekonomi değil.Gelişmesi ve büyümesi için yabancı sermaye ihtiyacı var.Cari açık 60 Milyar yıllık.Bunu ancak dışardan borç alarak finanse edebiliriz.Uzun dönem Katma değerli mal üretemediğimiz sürece bu böyle devam eder.Kısaca hacmimiz ve yapmamız gerekenler belli.Dünya ile ilişkilerde de kazan kazan stratejisi uygulamak gerekir.%1 lik bir ekonomik gücümüz var %15 lik dayılanıyoruz.Elbetde dik durmalıyız duracağızda ama %1 lik gücümüzle %3 dayılanalım.%15 ile hem inandırıcılığımız yok hemde kazan kazan ilkesinden zarar zarar bölümüne geçiyoruz.

  • mert 4403 Ağustos 2018 11:07

    adamlar kıçı kırık bir rahip için neler etti biz ülkemizi yıkmaya çalışan adamı besleyenlere gık diyemiyoz gelse bunlara inan

  • borsacı03 Ağustos 2018 10:24

    masal dinlemeye devam ülkem

  • Adem03 Ağustos 2018 09:59

    Eylen planı. Hep beraber eylenelim.

  • Cenal03 Ağustos 2018 09:57

    Suriye ye işçi alımı olursa oraya gideriz artık. Paramız pul oldu.

  • Okan 03 Ağustos 2018 09:47

    Gerçi büyük dünya ekonomisti asrın ekonomisti de 1 dolar eşittir 1 lira olacak demişti. Yeterki bizi seçin demişti.

  • Osmanlı 03 Ağustos 2018 09:44

    Asrın lideri büyük dünya lideri yine ipleri eline aldı, artık ekonomi şaha kalkar döviz dip okur faiz hedeflediği gibi kusa sürede %5 altı olur. Yola devam

  • Hasan03 Ağustos 2018 10:43

    Sanki doları, 5 yapan chp.

  • misafir03 Ağustos 2018 09:44

    beton ve yandas firmalara tesvik bekliyorum. arti devlete borçlarinin af edilmesi ve faizsiz %25’ini devlet karsilamasi kosulu ile ziraat bankasinib kredi açmasi çok mantikli olur. yollardaki lüx araba sayisi artmaliki insanlar kriz var pahalilik var demesin.

  • Alamanci03 Ağustos 2018 09:44

    Su hükümeti elestirmeyi birakin artik , biz bu hükümeti avrupali gutbetciler olarak neden destekledik ? Hep bu günlerin gelecegini bir gün paramizim katlanacagini bildigimiz icin. Biliyorduk ki her Eyyyy Amerika , Eyyyy Alamanya lafi paramiza para katacak , simdi Türkiye ye geldigimizde krallar gibiyiz , bozdur bozdur bitmiyor Euro oldu 6 TL , yakinda 7 TL de olmasini bekliyoruz.Allah secenden de sectirenden de razi olsun , biz bu hükümeti secerken her türlü olumsuzlugun , hertürlü kavganin olacagini bilerek sectik , bazilari ne yapti secilmesin diye ugrasti durdu ama biz menfaatlerimiz icin sectik ve su ana kadar yaptiklariyla ne kadar dogru yaptigimiz ortada , daha ne isteyelim artik zaman parayi yeme zamani , tarla al , ev al , en lüks otellerde ye ic zamani...

  • Okie Dokie03 Ağustos 2018 09:35

    Millet bahçeleri gelecek dertler bitecek. Enflasyon düşecek ekonomi şahlanacak. Yersen.

  • Oflu03 Ağustos 2018 09:32

    Üredimin olmadığı ülke öpülmeye mahkumdur

  • Uğur03 Ağustos 2018 09:31

    Eylem planı. Herkes bahçesine zeytin ağacı diksin. Tavuk ve koyun alsın. Zeytini yumurtayı sütü kendimiz sağlarsak aç kalmayız.

  • Semaver03 Ağustos 2018 09:29

    Dış ülkeler uzaya marsa gidiyor robot üretip buluşlar yapıyor. Bizde gidip bahçede çay içelim. Plan süper.

  • İşsiz03 Ağustos 2018 09:27

    İşsiz güçsüzlere kıraathane çok iyi olur herkes parasız pulsuz. Otobüslerde ücretsiz olsun. İş aramaya çıkan zaten parası yok aç birde yol parası bulmaya çalışıyor.

  • haramzadeler03 Ağustos 2018 09:15

    e bizahmet açıklayın artık seçiminiz bitti vaad ettiğiniz hiç bir şey yok daha ortada, olacak gibi de görünmüyor ama neyse. inanan inanmış artık sizi yapacak bir şey yok....

  • Veli03 Ağustos 2018 09:08

    Eylem planı komşunu al markete alışverişe beraber gidin

  • Projegnçlk03 Ağustos 2018 09:06

    100gun.... 16 yıllık iktidara yakısmayan vede normsl bir dunya zengınının bır kac haftada para gucu ile yapabılecegı basit işler...evinin bahcesini duzenlemeişleri kadar basit... Devlet projesi ...çinin mekık ve robotlar yapıp meteorları dunyaya getirme teknolojısı...yada abd nın kaya gaxlarını cıkartıp malıyetı habire dusurmesi...yads korenin kıtalar arası ucan roket sistemi icadı..rusyanın f35 e rakıp tek basına "su " tipi savas ucagıyspmasıdıt... Yani eğitimve arge ve bilgi birikimi varsa kasan dolar...yatırımını yaparsın.yoksa lale bahcesi yapar gezersin

  • Halil03 Ağustos 2018 09:02

    Ohh bugün kesin dolar 5.20 olur. Yıl sonu 6 liraya kadar foreksteyim