E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak10 yıldır emsal müjdesi bekliyorlar---

10 yıldır emsal müjdesi bekliyorlar

10 yıldır emsal müjdesi bekliyorlar
07 Eylül 2013 - 17:48 borsagundem.com

15 bin riskli binanın bulunduğu Kadıköy'de müteahhitler kentsel dönüşüm projelerine neden yanaşmıyor? Selami Öztürk, Büyükşehir'den ne istiyor?..

Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm harekatı Kadıköy'de de büyük bir beklenti yarattı. Milliyet Gazetesi'nden Fehim Genç, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'e Kadıköy'de de benzer bir kentsel dönüşüm olup olmayacağını sordu... Selami Öztürk, Kadıköy’de halen 2.07 olan inşaat emsalinin 2.50’ye çıkarılmasıyla büyük bir kentsel dönüşüm hareketinin başlayacağını belirterek, “Siyasi nedenlerle Büyükşehir Belediyesi 10 yıldır Kadıköy’de emsal artışını yapmadı. Dosyamızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdik. Onaylanırsa, başta 15 bin riskli bina olmak üzere Kadıköy’de kentsel dönüşüm hızla başlayacak” diye konuştu.
“1999 yılında Türkiye bilime inanmadığı için 20 bin insanını gömdü” diyen Öztürk, şunları söyledi:
“Depreme hazırlık anlamında hâlâ ciddi bir çalışma yok. Tek ciddi çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkardığı son yasadır. Apartmanda karar almak için üçte iki çoğunluğun yeterli olması ve test sonucunda yıkılma kararı verilen binaların yıkılması. Ama Kadıköy’de binayı yıktıktan sonra yerine yenisini yapma şansınız yok. İmar durumu, aynı binayı yapmaya yeterli değil. Çünkü evvelce yeşil alan, yol gibi imar haklarını kullandırmışlar. 20 daireyi yıksanız yerine 16 daire yapılabilir. Bu durumda yenileme şansınız yok çünkü 4 daire eksik. Müteahhite vereceğiniz pay yok. O zaman dönüşüm olmuyor.”
‘Bakanlık inceliyor’
Kadıköy’de halen 2.07 olan inşaat hakkının 2.50 emsale yükselmesini talep ettiklerini belirten Öztürk, şöyle konuştu:
“Oysa şehrin başka yerlerinde olduğu gibi Kadıköy’de de parsel bazında 6-7 emsal verdiler. Kadıköy olarak büyük haksızlıklara uğruyoruz. Deprem olması halinde 15 bin binamız risk taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dosyamızı inceliyor. Eğer bakanlık bir artış verirse Kadıköy’de binaların yıkımı ve yenilenmesi işlemi hızla başlayacak.”
‘Bonus da olabilir’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkartacağı planın önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, şu bilgileri verdi:
“Bakanlık 3-5 bloğun birleştirilmesi halinde bonus veriyor. O zaman insanlar parsel birleştirme yoluna giderler. Tamamen çıkacak imara bağlı. Düşük imar da çıkabilir. 2.50 yerine 2.40 çıkabilir. Ama, ‘10 bin metrekareyi bulduğunuzda 3 emsal vereceğim’ diyebilir. ‘Otopark yaparsanız artı 0.2 daha vereceğim’ diyebilir. Bunu alıp birisinin cebine koymaktansa kent adına bunu kullanmanın çok daha doğru olduğuna inanıyorum.”
Kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasıyla meydana gelebilecek sıkıntılar için şimdiden önlem aldıklarını kaydeden Öztürk, “İnşaat nedeniyle gürültü olacaktır, sokak ve kaldırımlar tahrip olacaktır. Bunun için bir genelge hazırladık. Pazar günleri çalışma yasağı getiriyoruz. Çevre ve gürültü ile ilgili önlemler alacağız” dedi.
‘Ağaçlar sökülmeyecek’
Binaların altına otopark yapıldığında ağaçların söküldüğünü belirten Öztürk, şunları söyledi:
“Bu konuyla ilgili bir karar çıkaracağız. Otopark yapmak iyi ama bu sefer de yeşil azalıyor. Çünkü parselin tümü kazıldığında ağaçlar sökülüyor. Otoparkın üstünde ağaç yetişmiyor. Bu nedenle otopark hafriyatının, parsel kenarlarından 1.5 metre çekilerek yapılması yönünde karar alacağız” dedi.
‘Biz de size karşı boş değiliz’
Bu arada, Kadıköy Belediyesi’nin kurduğu ‘sosyal medya merkezi’ twitter’da yazdığı mesajlarla ilgi odağı oldu. Mesajlardan birkaçı şöyle:
-  Bizi siz yarattınız :)
-  Başka şubemiz yoktur :)
-  Sevgimiz karşılıklı :)
-  Tercihimiz filtre kahve.
-  Biz de size karşı boş değiliz :)
-  Arayı soğutmayalım :)
-  Bizde zor bulunur ama belediyenin karşısındaki bakkala sorabilirsiniz :)
-  Masrafı kurtarmaz gibi. Başkana sormak lazım.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hacı07 Eylül 2013 23:12

    bugün deprem olsa siyasi nedenlerden dolayı izin vermeyen büyükşehir vicdan azabı çeker mi? bence çekmez, bu toplum batmış, ölmüş ağlayanı yok