E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa10 trilyon doların yöneticisi ESG’de yatırım patlaması bekliyor---

10 trilyon doların yöneticisi ESG’de yatırım patlaması bekliyor

10 trilyon doların yöneticisi ESG’de yatırım patlaması bekliyor
14 Nisan 2022 - 13:01 borsagundem.com

Son bilanço verilerine göre 9,6 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi olan BlackRock’ın CEO’su Larry Fink, Ukrayna savaşıyla birlikte yenilenebilir enerjide yatırıp patlaması beklediğini açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

BlackRock'un CEO'su Larry Fink, Ukrayna'daki savaşın ülkeleri enerji bağımlılıklarını yeniden değerlendirmesine sebep olduğuna dikkat çekti. Fink bu sürecin yeşil enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmaya zorladığını "altyapı ve sürdürülebilirliğin kesiştiği noktada" bir "yatırım patlaması” beklediğini söyledi.

BlackRock'un ilk çeyrek bilançosunda analist beklentilerinin üzerinde kâr açıkladı. Financial Times’ın haberine göre analistlerle yaptığı çağrıda Fink “altyapı, yenilenebilir enerji ve temiz teknoloji yatırımcıları için önemli bir uzun vadeli fırsat” oluştuğu konusunda uyardı.

İlk çeyrek bilançosu itibariyle 10 trilyon dolara yakın varlığı yöneten dev para yöneticisinin CEO’su, savaşın yakın vadede geleneksel enerji kaynaklarının üretiminin artması anlamına geleceğini kabul ediyor. Ancak Fink, “Son gelişmeler, daha yeşil enerji kaynaklarına geçişi hızlandıracaktı ve uzun vadede bu dünyanın birçok yerinde bu geçiş hızlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

Fink bu ortamda doğacak fırsatların büyük olacağını ve birkaç yıla yayılan bir yatırım süreci gerçekleşeceğini öngördüğünü sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Fink daha önceki bir açıklamasında ‘son 30 yılda görülen küreselleşme seyrinin temelinden değişeceği’ uyarısında bulunmuştu. Fink en son açıklamasında da şirketleri küresel tedarik zincirlerinden çekilmeye teşvik eden enflasyonun daha da artacağını belirterek söz konusu uyarısını yineledi.

Dünyanın en büyük para yöneticisi olan BlackRock teknoloji hisselerindeki satışların tetiklendiği ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle küresel ekonomideki kargaşanın derinleştiği bir dönemde güçlü kalmayı başardı. Çarşamba günü açıklanan bilanço verilerine göre şirketin düzeltilmiş net geliri ilk çeyrekte 1,46 milyar dolara ulaştı. Bu rakam bir yıl öncesine göre yüzde 18’lik bir artışı ve analistlerin 1,35 milyar dolarlık tahminin geride bırakılmasını ifade ediyor.

Fink, finans devinin "tüm ürün tipleri, yatırım stilleri ve bölgeler arasında pozitif yatırım akışları" sağladığını söyledi.

Hisse senetlerinin ve tahvillerin art arda düştüğü bir çeyrekte BlackRock’ın sağladığı fon girişleri söz konusu piyasa ortamında dirençli kalabildiğini kanıtlar nitelikte. Zira küresel çapta yükselen enflasyon ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte emtia piyasalarında oluşan kargaşa yatırımcılar için varlıklarını koruyabilecekleri çok sınırlı alan bıraktı.

BlackRock ilk çeyrekte 114 milyar dolarlık net yatırım girişi sağladı. Analistlerin beklentisi ise 96 milyar dolardı. En çok yatırım girişinin gerçekleştiği alansa 56 milyar dolarlık net girişle iShares borsa yatırım fonları oldu.

ABD'deki iShares ikincil işlem hacimlerinin 2021 seviyelerine kıyasla yaklaşık yüzde 40 arttığını belirten Fink, “İlk çeyrekte bir kez daha yatırımcıların volatilite dönemlerinde sermayeyi hızlı bir şekilde tahsis etmek ve riskleri yönetmek için ETF’leri kullandığını gördük” açıklamasında bulundu. Bu arada, BlackRock'un yatırımcıların giderek daha fazla yöneldiği alternatif stratejileri içeren aktif fon işletmesi, üç ay boyunca 20 milyar dolarlık net yatırım giriş kaydetti.

2021 sonunda 10 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaşan BlackRock’ın yönetimi altındaki varlıklar ilk çeyrekte 9,6 trilyon dolara geriledi. Para yöneticisi geçen ay Rus menkul kıymetlerinde yaklaşık 17 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya asker göndermesinin ardından kapatılan piyasalar ve ülkeye dünya çapında uygulanan yaptırımlar, Rus varlıklarının büyük çoğunluğunu satılamaz hale getirdi ve grubu söz konusu varlıkların değerlerini düşürmesine zorladı.

Morgan Stanley: Küresel borsalardaki ralli gerçekleri göstermiyor

 

Savunma sanayii hisselerinde ESG tartışması

 

Putin'den Batı'ya enerji mesajı

 

ABD'de üretici enflasyonu rekor seviyeye ulaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)