E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem10 soruda geri kabul ve vize anlaşması---

10 soruda geri kabul ve vize anlaşması

10 soruda geri kabul ve vize anlaşması
17 Aralık 2013 - 02:10 borsagundem.com

Pasaportunu alan hemen AB'ye vizesiz gidecek mi? AB’nin vize talebini reddetme hakkı var mı? Ankara mülteci politikasında değişiklik yapacak mı?

Türkiye ve AB arasında "Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni" ve "Geri Kabul Anlaşması" imzalandı. Anlaşma, vize konusunda Türkiye'ye bazı kolaylıklar getirirken aynı zamanda yükümlülükler de getiriyor.
Hürriyet'ten Uğur Ergan, 10 soruda geri kabul ve vizesiz Avrupa Birliği sürecinin ayrıntılarını ele aldı. İşte o on soru ve cevabı:

1-Pasaportunu cebine koyan hemen AB’ye vizesiz gidecek mi?

Hayır. Öncelikle işadamları, sanatçılar, sporcular, gazetecilere çok giriş-çıkışlı 2 ila 5 yıllık vizeler verilecek.

2-AB’nin vize talebini reddetme hakkı devam edecek mi?

Evet. Ancak vize başvurularının 15 gün içinde sonuçlandırılması planlanıyor. Daha önce uzun süre bir AB ülkesinde yaşamış ancak daha sonra Türkiye’ye geri dönüş yapmış olanlara kısa çok kısa süre içinde vize verilecek. Vize başvurusunda istenen banka hesap cüzdanı, maaş bordrosu, tapu gibi evrak sayısının da azaltılacağı söyleniyor.

3-Vize ücretinde indirim olacak mı?

Evet, vize ücretleri 60 euro’dan 35 euroya düşmesi öngörülüyor.

4-Ankara mülteci politikasında değişiklik yapacak mı?

Evet. AB’nin en önemli şartlarından birisi bu. Türkiye, 1951 yılında imzaladığı BM’nin Cenevre Mülteciler Sözleşmesi’nde o tarihte uygun gördüğü “coğrafi sınırlamayı” kademe kademe kaldıracak. Türkiye yeni bir sığınma sistemi kurup, sadece Avrupa ülkelerinden değil, dünyanın diğer kıtalarındaki ülkelerden de mülteci kabul edecek.

5-Amacı kaçak yollarla Avrupa’ya gitmek olan 3. ülke vatandaşlarıyla nasıl mücadele edilecek?

Avrupa Sınır Güvenliği (FRONTEX) ve Avrupa Polisi’nden (EUROPOL) kara, deniz ve hava sınır güvenliği için teknik ve mali destek alınacak. Zaman içeresinde Doğu ve Güneydoğu sınırları “Mülteci duyarlı sınırlar” haline gelecek. Termal kamera sayısı ciddi şekilde artırılacak.

6-Bir kişinin gerçekten mülteci statüsünde olup olmadığı nasıl anlaşılacak?

Bunun için Göç İdari Genel Müdürlüğü kuruldu. Genel Müdürlüğe yaklaşık 3 bin kişilik kadro tahsis edilecek. Uzmanlar bir kişinin gerçekten uluslararası mülteci tanımına uyup, uymadığını tespit edecek.

7-Mülteci başvurusu yapanlar için farklı dillerde tercüman görevlendirilecek mi?

Evet. Hatta dil konusunda lehçe farkını anlamak için uzmanlar yetiştirilecek. Örneğin Urdu dili lehçesi uzmanı, kişinin Bangladeş, Pakistan veya Afganistan’dan geldiğini anlamaya çalışacak.

8-Türkiye AB’nin vize istediği ancak kendisinin vize istemediği ülkelere vize şartı getirecek mi?

Evet. Ancak bu son aşamada, yani tüm Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanacağı zaman gerçekleşecek.

9-Türkiye bu durumda tüm AB ülkelerine vize muafiyeti getirecek mi?

Evet. Teorik olarak buna Kıbrıs Rum Kesimi de dahil. Ancak Kıbrıs, siyasi bir sorun olduğu için bu meselenin çözümü siyasilere bırakılacak.

10-Tüm bunların maliyeti ne olacak?

Tek haneli milyar doları bulur. Şu anda net bir rakam söylemek yanlış olur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)