E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri1 trilyon doları bulan şirketin yükselişi ve çöküşü---

1 trilyon doları bulan şirketin yükselişi ve çöküşü

1 trilyon doları bulan şirketin yükselişi ve çöküşü
04 Ağustos 2018 - 22:26 borsagundem.com

Apple, Perşembe günü tek hisse fiyatı 205,05 dolara çıkınca tarihi bir eşiği geçti. Ancak 1 trilyon dolarlık Amerikan teknoloji devi bu alanda ilk değil. Bu rekor piyasa değerine bir Çin şirketi 11 yıl önce ulaştı.

Dünya medyası bu hafta dünyanın ilk trilyon dolarlık şirketinin haberlerini yaptı.

Apple, Perşembe günü tek hisse fiyatı 205,05 dolara çıkınca tarihi bir eşiği geçmiş oldu. Şirket sadece bir gün önce 2018'in üçüncü çeyreğinde rekor gelir elde ettiğini duyurmuştu.

Ancak Amerikan teknoloji devi bu alanda bir ilk değil. Bu rekor piyasa değerine bir Çin şirketi 11 yıl önce ulaşmıştı. Hatırlanmamasının nedeni büyük bir çöküş yaşaması olabilir.

Çin'in dev petrol şirketi PetroChina, Kasım 2007'de Şangay Borsası'nda 13 basamaklı bir rakamla piyasa zirvesine ulaşmıştı. Şirketin piyasa değeri tam 1 trilyon dolardı.

Kimileri ise o dönem bu piyasa değerlendirmesine karşı çıktı. PetroChina'nın hisselerinin yalnızca küçük bir kısmı halka açılmıştı ve Çinli yatırımcılar sadece kendi ülkelerinde hisse satın alabiliyorlardı. Ortaya sıradışı bir arz-talep senaryosu çıktı. Ancak bunu takiben yaşanan çöküşün büyüklüğüyle ilgili kimsenin kuşkusu yok.

Sadece 24 saat içinde PetroChina, gezegenin en değerli şirketleri ExxonMobil ve General Motors'un toplam sermaye miktarını aştı.

10 yıllık kaybı 800 milyar dolar
Fakat aylar içinde PetroChina'nın hisseleri düşüşe geçti ve 10 yıllık sürede kayıpları 800 milyar dolara ulaştı. Bloomberg'e göre bu miktarla İtalya'daki tüm şirketleri satın almak ya da dünyanın çevresini 100 dolarlık banknotlarla çevrelemek mümkün.

O zamandan beri şirketin değeri 400 milyar doların üstüne çıkamadı ve en son istatistikler 200 milyar doların altında kaldığını gösteriyor. (BBC Türkçe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • özgür öztürk05 Ağustos 2018 13:17

    yin mi yimin mi

  • KILIÇ05 Ağustos 2018 09:15

    YILLARDIR YAZIYORUM ÜLKEMZDE PARA EMLAK SEKTÖRÜNDE KURUŞ GELİRİ OLMAYAN ARAZİLERDE DÖNÜP DOLAŞIYOR BU DURUMDAN KURTULMAK LAZIM ARAZİ ÇİFTÇİNİN KULLANIMINDA KALMALI RANT OLARAK KULLANILMAMALI.

  • süheyla berkan04 Ağustos 2018 23:39

    Kötü komşu insanı ev sahibi yapar derler.Bizde tasarruf yatırım dengemizi yapısal reformlarla düzenlersek bulunduğumuz bu durumdan kurtuluruz.

  • Maxlum04 Ağustos 2018 22:44

    Biz niye uretemiyoruz??? Kesn amerika ve israil engel pluyor hahahahaha

  • Cem Yılmaz Çitos Reklamından04 Ağustos 2018 23:26

    Ne!? üretmek mi asla! biz yiyiciyiz. Yiyinsene olum.