E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem1 milyon 250 bin TL tazminatın gerekçeli kararı---

1 milyon 250 bin TL tazminatın gerekçeli kararı

1 milyon 250 bin TL tazminatın gerekçeli kararı
04 Aralık 2015 - 04:21 borsagundem.com

Balyoz davasında 3 yıl 4 ay 7 gün tutuklu kalan emekli Korg. Taş'a 1 milyon 250 bin TL manevi tazminata hükmeden mahkeme gerekçeli kararını açıkladı

6. Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Ayhan Taş, Balyoz davası kapsamında 11 Şubat 2011 tarihinde tutuklandı. Taş, 3 yıl 4 ay 7 gün cezaevinde kaldıktan sonra Anayasa Mahkemesi’nin ‘adli yargılama hakkının ihlal edildiği’ yönündeki kararı üzerine 19 Haziran 2014’te tahliye edildi. Yeniden yargılama sonucunda beraat eden Taş, ‘haksız tutuklama’ nedeniyle Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tazminat davası açtı. Mahkeme, Taş’a 1 milyon 250 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkemenin gerekçeli kararında özetle şöyle denildi:

KÜÇÜK DÜŞÜRÜLDÜ

“Korgeneral rütbesinde emekli olmuş bir kişinin duygularıyla oynanmış ve ruhsal varlığına karşı bir saldırı niteliğinde iddialarda bulunulmuştur. Dava neticesinde verilen mahkûmiyet kararı, tutuklanması ve serbest bırakılması sebebiyle kişilik hakları ihlal edilmiştir. Kişilerin onur, şeref ve saygınlığı kapsamında yapılan değerlendirmede de mesleki yaşam çerçevesinde kamuoyunda küçük düşürülmesi, ifa etmekte olduğu görev çerçevesinde ahlaki değerlerini hiç sayan iddiaların ortaya konulmuş olması gibi hususların manevi tazminat değerlendirmesinde esas alınması gerekmektedir. 

İTİBARI OLUMSUZ ETKİLENDİ

Davacının dava süresince, medya organlarında hakkındaki dava konusu iddialar çerçevesinde olumsuz olarak gündeme gelmesi, yazılı ve görsel basında bu konuya ilişkin yayımlar yapılması, davacının ifa etmiş olduğu görevin devlet görevi olması, Türk milleti tarafından kutsal kabul edilen askerlik görevini ifa etmiş olması da göz önüne alındığı medyada yapılan yayımların davacı hakkında kamuoyunda son derece olumsuz karşılanmasına ve davacının itibarının olumsuz yönde etkilenmesine neden olmuştur. Davacının yargılanmasına sebep olan mahkeme kararında adil yargılama hakkının ihlal edildiği, hem Anayasa Mahkemesi kararıyla hem de AİHM’in emsal kararları değerlendirildiğinde açıkça anlaşılmaktadır. Manevi tazminat talebine ilişkin kriterler göz önüne alındığında, kişilik haklarının ihlal edilmesi, onur ve şerefiyle oynanması, mesleki kariyerinin engellenmesi, ailesi üzerindeki etkisi Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki vazifesi itibarıyla kamuoyu önünde küçük düşürülmüştür. 

ÇALIŞMA VE ÖZVERİ VURGUSU 

1993’te YAŞ kararıyla tuğgeneralliğe 24, 1997’de tümgeneralliğe 13 ve 2002’de korgeneralliğe 5 kişinin yükseltildiği göz önüne alındığında, büyük bir çalışma ve özveri gösterilmesi gerektiği bilinmektedir. Davacının bu rütbeye yükselmek için askeri kariyeri boyunca göstermiş olduğu çalışma ve özverisinin de değerlendirilmesi düşünülmektedir. Tutuklu kaldığı süreler esas alınarak verilecek olan manevi tazminatın herhangi bir sebepsiz zenginleşmeye sebebiyet vermeyeceği de açıkça anlaşılmıştır.”

TAHLİYEDEN SONRA İLK KEZ SİLİVRİ’DE

ERGENEKON davası kapsamında Silivri Cezaevi’nde 6 yıl kalan CHP Milletvekili Tuncay Özkan, Balyoz davasında 4.5 yıl aynı cezaevinde tutuklu olan CHP milletvekili Dursun Çiçek ile CHP milletvekili Mahmut Tanal MİT TIR’ları haberleri nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ü cezaevinde ziyaret etti. 

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Silivri Cezaevi önünde açıklama yapan Tuncay Özkan, şunları söyledi: “Burası Silivri toplama kampıydı. Değişen bir şey yok. 6 yıl kaldım. ‘Bir daha buraya gelmeyeceğim diye’ çıkmıştım. Kendimi iyi hissetmiyorum. Arkadaşlarım için özgürlük ve adalet mücadelesine katkı sunmak zorundayım. Can ve Erdem ayrı ayrı koğuşlarda tutuluyor. Arkadaşlarımızın birlikte kalmaları için izinlerin verilmesini insan hakları uygulamaları açısından olmazsa olmaz sayıyoruz. Tecrit yasalarımıza göre suçtur. Hem Adalet Bakanlığı’nı hem cezaevi yönetimini uyarıyoruz.” 
Dursun Çiçek de “4.5 yıl kaldım. Tahliye olduktan 17 ay sonra yeniden buradayım. Karışık duygular içerisindeyim. Bu acı sayfayı Türkiye’ye yakıştıramıyoruz” diye konuştu.



NÖBET SÜRÜYOR

Dündar ve Gül’e destek için önceki gün gazeteci Mete Akyol’un Silivri Cezaevi önünde başlattığı Umut Nöbeti’ni dün Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi ve Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Satmış devraldı. Tuncay Özkan da bir süre sandalyede oturup nöbet tuttu. (Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)