E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem1 cent=3 milyar dolar!---

1 cent=3 milyar dolar!

1 cent=3 milyar dolar!
03 Temmuz 2013 - 07:48 borsagundem.com

Bakan Taner Yıldız, alım garantisinde 1 centlik indirimin milyarlarca lira tasarruf sağlayacağını söyledi

ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu nükleer santralinde üretilecek elektrik için, alım garantisinde 1 cent’lik indirimin milyarlarca lira tasarruf sağlayacağını söyledi
Hürriyet'in haberine göre, devletin Akkuyu santralinde üretilecek elektriği 15 yıl 12.35 sent üzerinden alacağını anımsatan Yıldız, “Fiyatta 1 cent’lik indirim Türkiye’nin 15 yılda elektriğe 2.8 milyar dolar daha az ödemesini sağlayacak” dedi. CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt’un soru önergesini yanıtlayan Yıldız, Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallerine yönelik alım garantisi fiyatlarıyla ilgili “Her iki santralin kurulu gücünü ve piyasa üzerindeki etkisini bugünkü kurulu gücümüz ve piyasamızla kıyaslamak yerine nükleer santrallerin devreye girdiği tarihten sonraki elektrik sektörüyle mukayese etmek daha doğru olur” açıklamasını yaptı.

YILDA 37 MİLYAR KWH
Yıldız, şöyle devam etti: “Akkuyu’nun toplam kapasitesi 4 bin 800 MW olacak. Santralda yılda 37 milyar kilovat saat (kWh) elektrik üretilmesi öngörülüyor. TETAŞ, Akkuyu’nun iki ünitesinden üretilecek elektriğin yüzde 70’ini 3. ve 4. ünitesinden üretilecek elektriğin yüzde 30’unu 15 yıl boyunca yakıt dahil 12.35 ABD cent’i/kWh’den alacak. 12.35 cent’in 11.35 sente çekilmesi halinde TETAŞ’ın 15 yıl boyunca satın alacağı elektriğe ödeyeceği toplam tutar 2.8 milyar dolar daha düşük olacak. Sinop’la ilgili hassas bilgiler, anlaşmaların tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılacak.”

Hedef yerliliği arttırmak
TÜRKİYE’de şu ana kadar iki nükleer santral yarışı gerçekleşti. Bunların sonucunda Mersin Akkuyu’da Ruslar Türkiye’nin ilk nükleer santralini inşa edecek, Sinop’a yapılacak ikinci nükleer santralde ise Japonya ile beraber Türkiye’nin de payı olacak. Türkiye’nin hedefinde üçüncü nükleer santralde yerlilik payını artırmak var. Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasında alım garantisi kWh başına fiyat 12.35 dolar cent; Japonya ile yapılan anlaşmada ise yakıt dahil 11.80, yakıt hariç 10.80 dolar cent olarak belirlendi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)