Ana SayfaMakro EkonomiAnalistlerden sanayi verisi yorumları geldi---

Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi

7 / 7
Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi
14 Mart 2019 - 13:56 www.borsagundem.com

TSKB Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analiz raporu:

"TÜİK verilerine göre yılın ilk ayında sanayi üretimi piyasa beklentisinin altında, TSKB beklentisinin ise bir miktar üzerinde kalarak, geçen yılın aynı ayına göre %7,3 geriledi. İmalat sanayi başta olmak üzere tüm ana sanayi gruplarında üretim yıllık bazda geriledi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %7, imalat sanayi sektörü endeksi % 7,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,7 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış Ocak ayı sanayi verileri ise Aralık ayında yaşanan sert daralmanın hız kestiğini, 5 ay süren dönemsel gerilemenin ardından toplam sanayi üretiminin aylık bazda %1 yükseldiğini, ayrıca bu artışın tüm sanayi gruplarına da yansımış olduğunu gösterdi. Dolayısıyla, 2018 son çeyrek büyüme rakamı değerlendirmemizde vurguladığımız üzere, üretimde dibin görülmüş olma olasılığını yüksek bulmaktayız. Öte yandan aktivitenin hâlâ zayıf seyir izlediğini belirtmekte fayda var. Bir yıl evvelinin aynı ayına kıyasla sadece dayanıklı tüketim malları imalatında % 0,9'luk bir artış söz konusu oldu (vergi teşviklerinin etkili olduğu kanaatindeyiz). Diğer tüm üretim gruplarında (ara malı, sermaye malı, dayanıksız tüketim malı ve enerji) sanayi aktivitesi bir yıl öncesine kıyasla daralmaya devam etti. 

Öncü göstergeler toparlanmaya işaret ediyor. Sağ üstte yer alan iki grafik sanayi aktivitesi ana trendinin negatif değerlerde seyretmekle birlikte yukarı eğimli olduğunu göstermektedir. Şubat ayına ilişkin anket bazlı verilerde (PMI, TCMB reel kesim güven endeksi, KKO) hafif toparlanma kaydedilmişti. 

Öte yandan elektrik üretiminde daralmanın yavaşlaması ve ayrıca kredi hacminde uzun süredir devam eden zayıflığın Şubat ortasıyla birlikte bir miktar hafiflemesi iktisadi aktivitede dipten çıkış yolunda önemli göstergeler konumundadır. Yine de senenin ilk iki çeyreğinde ekonominin bir miktar daha küçülmesi söz konusu olabilir. 

Senenin ikinci yarısında öngördüğümüz ivmeyle birlikte seneyi %1,0 etrafında bir büyüme değeri ile tamamlamak mümkün görünmektedir. 

Ocak ayında manşet endeksi yukarı yönde destekleyen sektörlerin başında ‘diğer ulaşım araçları’, ‘ecza ürünleri’, ‘rafineri faaliyetleri’, ’tütün ürünleri’ ve “mobilya” imalatı geldi. İç talepte özellikle yatırımlar adına olumlu düşünmek için hâlâ erken. Örneğin inşaat sektörü için kilit sektörlerden ‘ana metal’, ‘metalik olmayan mineraller’ ve ‘fabrikasyon metal ürünler’ imalatında daralma yüksek seviyede devam ediyor. Kur rekabetine duyarlı sektörlerden ‘tekstil’ ve ‘giyim eşyası’ üretimi de küçülmeyi sürdürüyor. Öte yandan ‘elektrikli teçhizat’ ve ’motorlu kara taşıtları’ imalatı gibi yüksek hacimli ihracatı sürükleyen sektörlerin imalatında da zayıflık devam ediyor. Euro Bölgesi’ne ilişkin olumsuz veri akışı ve Brexit’de sert çıkış ihtimalinin geçen aya kıyasla daha da güçlenmesi önümüzdeki dönemde ihracat siparişler adına endişe yaratıyor. " 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)