Ana SayfaMakro EkonomiAnalistlerden sanayi verisi yorumları geldi---

Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi

5 / 7
Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi
14 Mart 2019 - 13:56 www.borsagundem.com

Halk Yatırım Başekonomist Banu Kıvcı Tokalı tarafından hazırlanan analiz: 

"İlk çeyrekte de yıllık daralma işaretleri

Sanayi üretiminde düzeltilmemiş verilerde geçen yılın Ekim ayından, düzeltilmiş olarak ise Eylül ayından itibaren yıllık düşüş trendi korunuyor. Bu yılın ilk ayında da, hem düzeltilmiş hem de düzeltilmemiş verilerde yıllık bazda %7,3'lük düşüş söz konusu. Öte yandan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak geçen yılın Ağustos ayından beri hakim olan aylık daralma trendinin bu yılın ilk ayında büyüme yönüne geçmiş olması, daralmanın boyutu açısından endişeleri kısmen rahatlatıyor. 

Ancak, Şubat ayına yönelik ilk tahminlerimiz, yıllık bazda düşüş trendinin devam edebileceği yönünde. İlk tahminimiz %5 civarında yıllık düşüş gözlenebileceğine işaret ediyor. Bu durumda, yılın ilk çeyreğinde de 'eksi' büyüme rakamı görmek şaşırtıcı olmayacak. İkinci çeyrekte sıfıra yakın büyüme ortamı ve yılın ikinci yarısında da %2-3 civarında yıllık büyüme öngörülerimiz doğrultusunda, 2019 büyüme tahminimizi %2,0'dan %0,5'e revize ediyoruz. 2020 yılına ait %3,5'lik büyüme tahminimizi ise koruyoruz.

Bu arada, geçmiş üretim verilerinde de aşağı yönlü revizyonlar görüyoruz. 2018 yıllık üretim büyümesi, düzeltilmemiş verilerde %1,6'dan %1,1'e, düzeltilmiş olarak ise %1,8'den %1,3'e iniyor. 

Ocak üretim verilerinin detaylarında, ara ve sermaye mallarındaki zayıf eğilim devam ederken dayanıklı tüketim mallarında geçen yılın son ayındaki keskin düşüşün ardından hafif toparlanma eğilimi gözleniyor. Ancak, özellikle yatırım eğilimini yansıtan sermaye mallarında yavaşlamanın boyutunda gözlenen durulma, ekonomide toparlanma eğiliminin başlamasıyla ilgili temkinli iyimser beklentilerimizi destekliyor.

Nitekim, ekonominin diğer sektörlerini desteklemesi yönünden önemli olan kimya sektöründe yavaşlamanın hız kaybettiğini izliyoruz. Öte yandan, inşaat ve otomotiv sektörlerindeki yavaşlığın ise belirgin devam ettiğini görüyoruz." 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)