Ana SayfaMakro EkonomiAnalistlerden sanayi verisi yorumları geldi---

Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi

4 / 7
Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi
14 Mart 2019 - 13:56 www.borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analiz: 

"Sanayi üretimi, takvim etkilerinden arındırılmış olarak, Aralık'ta yıllık %10,0 daralma göstermesinin ardından Ocak'ta da %7,3 daraldı piyasa beklentisi %-8,0 idi. Ana sanayi grupları bazında bakıldığında dayanıklı tüketim malları hariç, tüm sanayi gruplarında düşüşün sürdüğü görülüyor.  

Ara malı üretimi Ocak'ta yıllık %10,9, sermaye malı üretimi %8,1, dayanıksız tüketim malı üretimi %3,5 daraldı. Dayanıklı tüketim malları üretiminde ise %0,9 ile sınırlı artış gösterdi bunda verilen teşviklerin etkili olduğunu değerlendiriyoruz.

Ağustos ayından bu yana düşüş eğilimi gösteren mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise Ocak'ta aylık %1,0 ile beklentilerin (%0,3) üzerinde artış gösterdi.

Şubat ayı öncü verileri, ekonomik aktivitedeki daralmanın bir miktar ivme kaybetmekle birlikte devam ettiğine işaret ediyor. İmalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi, Şubat'ta 44,2'den 46,4'e yükseldi ancak halen 50 eşik seviyesinin altında. TL kredi büyümelerinde toparlanma görülüyor 13 haftalık ortalamalara bakıldığında, Şubat'ın ikinci haftasından itibaren büyümeler pozitife dönmüş durumda. Reel kesim güven endeksinde de sınırlı toparlanma görülüyor. Mart sonuna kadar devam edecek olan otomotiv, mobilya ve beyaz eşyaya ürünlerine yapılan vergi indirimlerinin de katkı yapmaya devam etmesi beklenebilir. İhracatçı sektörler açısından Euro Bölgesi'nde görülen yavaşlamanın bir miktar olumsuz etkisi görülebilir ancak ECB tarafından açıklanan ekonomiyi destekleyici adımlar önümüzdeki aylarda bu etkiyi azaltabilecek nitelikte."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)