Ana SayfaMakro EkonomiAnalistlerden sanayi verisi yorumları geldi---

Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi

2 / 7
Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi
14 Mart 2019 - 13:56 www.borsagundem.com

Şekerbank tarafından hazırlanan analiz raporu:

"Sanayi üretimi yıla zayıf başladı…

Dr. Elif GİRGİN YILDIRIM / Ecem AKDAK

TÜİK, Ocak ayı sanayi üretimi rakamlarını açıkladı. Buna göre sanayi üretimi arındırılmamış seride yıllık bazda %7,3 daralma kaydetti. Ocak ayı performansı yıla başlangıç olarak bakıldığında   2009 yılındaki %21,5'lik yıllık daralma sonrası görülen en zayıf veri olmuştur. Piyasa beklentisi sanayi üretiminin yıllık bazda %8 daralma göstermesi yönündeydi. Geçen sene Ocak ayında SÜ yıllık bazda %12,5 artmıştı.  

Takvim etkisinden arındırılmış (TEA) veri de aynı şekilde yıllık bazda %7,3 daralma ile bir Ocak ayı için 2009 yılından bu yana görülen en yüksek daralmasını kaydetmiştir. Mevsim ve takvim etkisindenarındırılmış (MTEA) sanayi üretiminde ise aylık bazda %1 artış görmekteyiz. Bilindiği üzere MTEA sanayi üretimi verisi Ağu18'den bu yana aylık daralma eğilimini sürdürmekteydi. Bu bağlamda, Ocak ayı verisi daralma süreci sonrasında görülen ilk aylık artış olmuştur.  

Yıla başlangıç anlamında bakıldığında her ne kadar daralma hızı yıllık bazda hafifçe yavaşlamış olsa da arındırılmamış ve TEA verileri kapsamında 2009 yılından bu yana ilk kez yıla daralma ile başlamış bulunmaktayız.

Verinin ayrıntılarında "diğer metalik olmayan ürünler"in imalatı yıllık %22,7 daralma (180 baz puan) ile manşet üzerinde birinci baskı kuran alt kalem olmaya devam etmiştir. Bir önceki raporumuzda belirttiğimiz üzere Ekim ayından bu yana inşaat sektörünün temel girdilerini üreten "diğer metalik olmayan ürünler" imalatı manşet üzerinde en fazla baskı kuran alt kalem olmaya devam etmektedir.  

İkinci olarak ise temel sektörlerden "ana metal sanayii" yıllık bazda %19,4 daralma ile manşeti 160 baz puan baskılamıştır. En kötü performans gösteren üçüncü alt kalem ise yıllık bazda %11,5 daralma ile "motorlu kara taşıtları" imalatı olmuştur. Ana kırılım olarak baktığımızda ise ara malı ve dayanıksız tüketim mallarında daralma hızı yavaşlamış olsa da sırasıyla yıllık bazda  %15,3 ve %3,6 daralma ile zayıf seyir devam etmektedir. Dayanıklı tüketim mallarında ise Ara18'deki %9,5 seviyesindeki yıllık daralma sonrasında %1,1'lik artış ile bir miktar toparlanma eğilimi olduğu görülmektedir. Yatırım iştahını yansıtan sermaye malı ise %8 yıllık daralma ile olumlu sinyaller içermemektedir.  

Yorum:  

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde 2018 yılının son çeyreğine ve tüm yıla ilişkin GSYH büyüme verisi açıklandı. Buna göre, Türkiye ekonomisi yılın son çeyreğinde %3 yıllık daralma ile 2Ç09'da görülen  %6,7'lik daralma sonrasında en sert daralmasını kaydetti. Alt detaylarına bakıldığında sanayii üretimi yıllık bazda %6,4 (2Ç09'dan bu yana görülen en güçlü) daraldı. Bu denli sert daralma sonrası yıla başlangıç anlamında Ocak ayı sanayi üretimi verisi önem taşımaktaydı.  

GSYH hesaplamasında kullanılan arındırılmamış sanayi üretimi Ocak ayında yıllık bazda %7,3 daralma kaydetmiştir. Ocak ayı performansı olarak bakıldığında 2009 yılındaki %21,5'lik yıllık daralma sonrası görülen en zayıf veri olmuştur. Her ne kadar Aralık ayına göre verilerde daralma hızı yavaşlamış olsa da 2009 yılından bu yana ilk kez yıla daralma ile başlamış bulunmaktayız. İlaveten, sanayi üretiminin önemli öncü göstergelerinden olan PMI verisi Şubat ayında 44,2'den 46,4 seviyesine yükselmiş olsa da alt detaylarında zayıf seyrin devam ettiği görülmektedir. Reel sektörün öncü göstergelerinden olan güven endeksleri de henüz iyileşmeye ilişkin ikna edici sinyaller içermemektedir. GSYH ile sanayi üretimi arasındaki yakın ilişki gözönüne alındığında 4Ç18 kadar şiddetli olmasa da şu an için 1Ç19'da  GSYH'nin daralmaya devam ediyor olduğunu tahmin ediyoruz. Tüm veriler kapsamında düşündüğümüzde 4Ç18'deki daralma sonrasında toparlanma sinyalleri almak için biraz daha sabırlı olmak gerektiğini düşünüyoruz. 2019 yılı için GSYH büyüme tahminimiz şu anda YEP'in öngörüsü olan %2,3'ün hafif altında %2 seviyesindedir." 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)