Ana SayfaPiyasaYıldırımtürk’ten önemli piyasa tüyoları ---

Yıldırımtürk’ten önemli piyasa tüyoları

2 / 7
Yıldırımtürk’ten önemli piyasa tüyoları
26 Ocak 2017 - 08:25 www.borsagundem.com

“DOLAR/TL’DE 3.55 SEVİYELERİNİ GÖREBİLİRİZ”

-Dolar, euro, altın, borsa… Hepsi birden yükseliyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Mehmet Ali Yıldırımtürk: Evet, dolar yükseliyor. Çünkü bir döviz açık pozisyonları var ve bunlar kapanıyor. Merkez Bankası da piyasayı regüle etmek için değişik enstrümanlar kullanıyor. En son günlük ve haftalık repo ihalelerini kaldırdı. Onun yerine döviz cinsinden repo ihaleleri düzenlemeye başladı.

Tabi yurt dışındaki gelişmeler ve yurt içindeki siyasi gelişmeler, dövizin ileriye dönük açık pozisyon taşıma lüksünü getirmiyor. O bakımdan özelikle KOBİ ve küçük işletmeler kısa vadeli borçlarını kapatmak için o günkü fiyat neyse onun üzerinden kapatmak eğilimine giriyor.

Baktığımızda bütün olumsuzlar fiyatlandı aslında. Daha önce Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notunun iki kredi derecelendirme kuruluşu tarafından düşürülmesiyle beraber şimdi gözler Fitch’e çevrilmiş durumda. Ama bütün beklenti Fitch düşürebilir şeklinde ki piyasalar bunu da fiyatladı.

Aslında esas sürpriz 6 Kasım’da yaşandı. Trump’ın ABD’nin yeni başkanı olması. Çünkü kimse bunu beklemiyordu ve bir tedirginlik oluşturdu. Trump’ın seçim vaatlerinde ticaretle ilgili içe dönük kararlar alabileceği ve doların artık eski adresine döneceği şeklinde yorumlandı. Bu da dolar paritesinin 120’lerin üzerine çıkmasına neden oldu. Şu anda 100’lere gerilemiş durumda. Bundan sonra dolar dışarıda daha yükselir mi? Ben çok fazla tahmin etmiyorum. Hatta biraz zayıflayabilir diye düşünüyorum.

Euro/dolar paritesini merak edenler için şunu söyleyebilirim. 1.08 önemli bir seviye. Bunun üzerinde 1.10’ları tekrar görebiliriz. Ama gerilemelerde de 1 euro, 1 dolar olabilir. Ama ben yıl sonuna kadar birebir olacağı düşüncesindeyim.

Dolar/TL’de ise 4 seviyeleri çok telaffuz ediliyor. Ben döviz sıkıntısının Nisan sonuna kadar devam edeceğini düşünüyorum. Orada bir siyasi belirsizlik de etkili olacak. Özelikle Anayasa ile ilgili referandum geçildikten sonra bu belirsizlikler ortadan kalkabilir. Biliyorsunuz geçtiğimiz sene turizm gelirlerindeki çok düşüş oldu, ama bu sene ben bunun pozitife döneceğini düşünüyorum.

Öte yandan Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tartışıldığı bir dönemde, aldığı kararların bağımsızlığını gösterdiğini ve piyasalarda kendini hissettirdiğini görüyoruz. Bundan sonra faiz artırımları veya faiz düzenlemeleriyle fiyat istikrarını kısa vade için sağlamaya çalışacağını düşünüyorum.

Ama bölgemizde Suriye ile ateşkesin ilan edilmesi, hem de terörle mücadelede hala etkin bir görünüm sergileniyor olması bir noktada ileriye dönük o olumsuzlukları veya tedirginlikleri sakinleştirmiş durumda. Ayrıca Kıbrıs’la ilgili yeni bir gelişme yaşanırsa bu bizim için bir avantaj olacaktır. O da bizi etkileyen diğer bir gelişme.

Dolayısıyla bence gerilemelerde dolar/TL’de 3.55 seviyelerini görebiliriz. Ama bu Temmuz-Ağustos ayında olabilir. Bu seneyi 3.75’lerde kapatabiliriz. Yükselişlerde de 4 lirayı görebiliriz.

Euro da ise 4 liranın üzerinde çok fazla kalacağını düşünmüyorum. 4.05-4.10 seviyeleri görülebilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)