Ana SayfaPiyasaYeşil GYO ve Şok Marketler sorusu---

Yeşil GYO ve Şok Marketler sorusu

1 / 2
Yeşil GYO ve Şok Marketler sorusu
11 Haziran 2018 - 08:21 www.borsagundem.com

69,9 MİLYON TL TUTARINDAKİ ŞEREFİYE SORUN OLDU

SORU (1) - SPK tarafından YGYO için istenilen 2017 yılı tamamı ve 2018 ilk üç ay bilanço ve şirketle ilgili tüm mali hareketler tahtanın kapanmasına yol açar mı? SPK’nın bu isteğinin daha önce örneği var mı ve sonucu ne olmuştur? Şimdiden Teşekkürler. 

Yüksel İzmir

CEVAP - Yeşil GYO’nun geçtiğimiz mart ayında açıklamış olduğu 2017 yıl sonu bilançosunu değerlendiren bağımsız denetim firması sınırlı olumlu görüş bildirmişti. Gerekçe olarak da konsolide finansal tablolarda sınırsız ömürlü maddi olmayan duran varlıklar olarak muhasebeleştirilen 69,9 milyon TL tutarındaki şerefiye bedeli ile ilgili. Bağımsız denetim firması sınırsız ömürlü maddi olmayan duran varlıkların yıllık olarak değer düşüklüğü testine tabi tutulması gerektiğine dikkat çekiyor. Grubun şerefiye testi için gerekli çalışmaları henüz tamamlamaması sebebiyle şerefiye değer düşüklüğü testinin kontrol edilemediği bağımsız denetim firması tarafından dile getirilen ayrıntı. Bu şerh karşısında SPK, şerefiyenin değer düşüklüğü testine tabi tutulması ve konuyla ilgili bağımsız denetim firmasının değerlendirmede bulunarak görüş bildirmesini istedi. Bu noktada gerekmesi halinde firmanın 2017 yılı sonu bilançosu ile 2018 üç aylık bilançosunun tekrar hazırlanması hususunda da Yeşil GYO uyarıldı.

  Mevcut gelişme karşısında henüz firmanın bilançolarını yeniden hazırlayıp hazırlamayacağı netlik kazanmış değil. Bununla birlikte 69,9 milyon TL tutarındaki şerefiyenin değer düşüklüğü testi yapılması sonrasında mali tablo kalemlerinde değişikliğin gündeme gelmesi halinde son iki bilançonun da yeniden hazırlanması şart olacak. Ancak böylesi bir gelişme hissenin işlem sırasının kapatılmasını gerektirmemekte. 

Tüm bunlardan ayrı olarak açıklanan 2018 üç aylık bilançoya göre firmanın zarar ettiğini hatırlatmak isteriz. Bir yıl kâr bir yıl zarar rutini ile hareket eden şirketin geçtiğimiz yıl kâr etmesi karşısında bu yıl zarar olasılığı ağırlık kazanıyor. Üç aylık bilançosu da bu ihtimali güçlendiriyor. Mali yapıdaki istikrarsız yapı hisse üzerinde baskıya neden olurken hissenin nominal değerinin altında kalmasına yol açıyor. 40 kuruş gibi taban seviyelerde bulunan hissenin yönünü yukarı çevirebilmesi için istikrarlı bir kârlılığa kavuşabilmesi önemli.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)