Ana SayfaPiyasaDolarda yeni hedef ne?---

Dolarda yeni hedef ne?

4 / 4
Dolarda yeni hedef ne?
15 Ekim 2018 - 12:48 www.borsagundem.com

MERKEZ NE YAPACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafında enflasyon tabii ki ana belirleyici fakat enflasyonu besleyen bir kur hareketi mevcut. Brunson davası sonrasında kurdaki baskının azalmasının da TCMB'nin şu anki konumunda elini rahatlattığı görülüyor. Bu durumda 25 Ekim'deki toplantıda faiz artışı beklemeyen Vahap Taştan, "Kısa vadeli faizlerde bir düşüş olursa ve dolar kurunda da 6 TL seviyesinin altında bir hareket görürsek, talebi sıklaştıracak yeterli bir ortam zaten var. Bu çerçevede yeni bir adım ihtiyacı olduğu görüşünde değiliz" diyor.

YATIRIMCI NE YAPMALI?

Yaşanan bu süreçle birlikte yatırımcının nasıl bir strateji izlemesi gerektiğini de uzmanlara sorduk. Yatırımcılar için 6 TL seviyesinin altında dolar ve 7 TL seviyesinin altında Euro'nun zaman zaman cazip geleceği kanaatinde olan Vahap Taştan, "Hanehalkı döviz tevdiat hesaplarında bir miktar azalma kısa vadede beklenebilir ama döviz talebinin yüksek kalacağını düşünüyoruz" diyor. Yüksek faiz şirket değerlemelerini de aşağı çekeceğinden borsada hisse fiyatları üzerinde bir baskı görülebilir.

Fakat bir süredir BİST-100'de bankacılık sektörü üzerinde devam eden baskının azalacağı yorumunu yapan Taştan, şöyle devam ediyor: "Bankalar için bir dönüş vakti olduğunu ve bu dönüşlerin yeni bir yükseliş trendi yaratabileceğini belirtelim. Bilançolarda kur etkisi pozitif olan şirketler kâr satışına maruz kalabilir. Bu durumda sanayi 'sat' banka 'al' stratejisi yeniden çalıştırılabilir."

Borsa İstanbul'da çok net fon girişi olmasa da global borsalara göre sınırlı pozitif ayrıştığı görülüyor. Bu pozitif dönüşüm sürecinin ilk basamaklarında olduğumuzu söyleyen Tonguç Erbaş, yatırımcılara hisse tarafında bilançosu güçlü şirketlerden, bankacılık sektöründen ve ihracat tarafı güçlü bir şirketten hisse sepeti öneriyor. Kur tarafında aşağı yönlü hareket sonlanmadan yeni pozisyon açılmamasını tavsiye eden Erbaş, ons altında ise 1.210 dolar sonrası devam edebilecek yükselişlerde geri çekilmelerin alış fırsatı olabileceğini belirtiyor. (Talip Yılmaz/Ekonomist Dergisi)


ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)