Ana SayfaPiyasaYeni haftada ‘sert dalgalanmalar’a dikkat!---

Yeni haftada ‘sert dalgalanmalar’a dikkat!

2 / 2
Yeni haftada ‘sert dalgalanmalar’a dikkat!
03 Eylül 2017 - 13:05 www.borsagundem.com

SERT DALGALANMALARA DİKKAT

ONURCAN BAL – GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA UZMAN YARDIMCISI 

BİST-100 

Perşembe günü ABD Kişisel Gelirler ve Harcamalar verisi ile açıklanacak olan Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi ve cuma günü ABD İstihdam Raporu ile açıklanacak olan Aylık Ortalama Saatlik Kazançlar gibi enflasyonun önemli öncü göstergeleri arasında yer alan verileri tatil dönüşünde fiyatlıyor olacağız. Ayrıca, Kuzey Kore kaynaklı jeopolitik risklere ilişkin olası haber akışlarının fiyatlaması da tatil sonrasına kalacak. Ayrıca, yine piyasaların açılışı esnasında yurtiçi enflasyon verilerinin açıklanacağını da belirtelim. Dolayısıyla, tatil dönüşünde sert dalgalanmalarla karşılaşılmasının muhtemel olduğunu ve piyasanın asıl yönünü kısa vadede bu gelişmelerin belirleyeceğini düşünüyoruz.

Bundan dolayı da açılışta görülebilecek sert hareketlerin arkasından bir dengelenme görülmeden panik alım – satımlardan kaçınılmasının yerinde olacağını düşünüyoruz.

Tarihi zirvesini 110.530’a taşıyan endeksin 110 bin seviyesinin üzerinde tutunması endeks tarafında olumlu bir görünüm oluşturmakta. Ancak, tatil nedeniyle kısalan haftada önceki haftalara göre zayıf seyreden hacimler nedeniyle bu sinyallerin ölçüt kabul edilebilmesi için ekstra teyitlere ihtiyaç duyulduğunu not etmekte de fayda bulunmaktadır.

Endeksin 110 bin üzerinde tutunmaya devam etmesi durumunda kısa vadede öncelikle 110 – 112 bin aralığında bir dengelenme eğilimine girmesi ve yukarı yönlü hareketlerin devamında 115 bine doğru bir hareketlenmenin görülmesi beklenebilir.

Olası kâr satışlarında ise sırasıyla 109.050, 108.600 ve 108.100 destekleri izlenebilir. Yaşanacak geri çekilmelerde, sene başından bu yana devam eden trende karşılık gelen 107.000 – 107.550 destek bölgesine bu tarafta izlenecek en önemli seviyeler olarak ön plana çıkmaktadır. BİST-100’ün benzer ülke piyasalarına kıyasla iskontosunun sürmesi, ülke risk primindeki düşüş, şirket kârlılıklarını yükselişi destekleyen eğilimi ve benzer ülkelere kıyasla cazip reel getiriler sunmaya devam eden TL varlıklara ilginin genel anlamda sürmesini beklediğimizi de not edelim.

DOLAR/TL 

Bayram tatili nedeniyle endeks tarafında kısalan haftada, çarşamba günü ABD’de ikinci çeyrek büyümesi yukarı yönlü revize edildi. Daha önce %2,6 olarak açıklanan büyüme %3 ile piyasa beklentisinin üzerinde açıklandı. İşgücü piyasalarına ilişkin veriler de olumlu bir görünüm sundu. Ağustos ayında özel sektör istihdamı beklentilerin oldukça üzerinde artış kaydetti. Ayrıca, tüketici güven endeksi aynı dönemde 122,9 ile 2000 yılından bu yana gördüğü en yüksek düzeye yaklaştı. ABD’de açıklanan güçlü veriler doların uluslararası piyasalarda değer kazanmasına neden oldu. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak da Dolar/TL kuru 3,4428 seviyesinden başladığı haftada yukarı yönlü bir seyir izleyerek 3,46 TL’li seviyeleri test etti.

Perşembe günü açıklanacak olan Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi ve cuma günü ABD İstihdam Raporu, doların küresel piyasalardaki seyri açısından kısa vadede izlenmeye devam edilecek ekonomik veriler olacak. Bunun yanında 19 – 20 Eylül’de gerçekleşecek olan Fed toplantısına doğru kur tarafındaki volatilitenin arttığı ve toplantı sonrasında Fed Başkanı Janet Yellen’in vereceği mesajların piyasalar üzerinde etkili olabileceğini not etmekte fayda var.

İlerleyen günlerde Dolar/TL kurunda olası aşağı yönlü hareketlerde geçtiğimiz günlerde destek olarak çalışan 3,4350 seviyeleri izlenecek. Bu seviyelerin kırılması durumunda 3,40 TL seviyelerine doğru geri çekilmelerin yaşanabileceğini düşünüyoruz. Dolardaki değer kazanımlarının devam etmesi ve hız kazanması durumunda ise 3,4750 TL seviyesi kısa vadede izlenebilecek en güçlü direnç konumunda. Bu seviyenin aşılması ve üzerinde kapanışlar görülmesi halinde ise 3,48 – 3,50 TL bandına tekrar geri dönüldüğü görülebilir.


ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ozgur04 Eylül 2017 17:42

    Adama vahiy mi geliyor gelecek için, paşalar nasıl yorum alırdı acaba!

  • al sana yorum03 Eylül 2017 21:02

    bist yükselirse önce 111 bin sonra sırasıyla 120 bine kadar düşerse de önce 109 bin sonra 100 bine kadar bundan iyi yorum var mı :D

  • mali03 Eylül 2017 16:52

    Bist in yüzde 60 tan fazlası yabancılarda. yabancılar piyasaya yön verecektir. Seçim yok. Önemli bizi doğrudan ilgilendiren jeopolitik risk yok. Son derece güçlü yönetim var. Bist yukarı dolar aşağı.

  • kenan03 Eylül 2017 16:36

    tvf alım yapıyor ekonomiyi pembe tablo olarak göstermek için. bu yüzden borsa düşmüyor sadece kamu hisseleri çıkıyor

  • ERDİ03 Eylül 2017 15:10

    "düşerse şuraya gelebilir,yükselirse buraya çıkabilir",,,,,,bu yorum mu ya,,,piyasa başka ne yapacakki.