Ana SayfaPiyasaYeni haftada piyasalardaki büyük beklentiler neler---

Yeni haftada piyasalardaki büyük beklentiler neler

4 / 4
Yeni haftada piyasalardaki büyük beklentiler neler
23 Nisan 2017 - 10:49 www.borsagundem.com

PİYASALAR ESKİ DİNAMİKLERE GÖRE YÖN BULUYOR

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST  

Yurt içinde Anayasa Referandumunun, yurt dışında ise Paskalya tatilinin geride bırakılmasının ardından gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasalar eski dinamiklerine göre yön bulmaya başladı. Anayasa referandumuna dair fiyatlamaların etkisi kısa süreli olurken, önümüzdeki günlerde yurt içi piyasaların gündemini belirleyecek olanın 26 Nisan 2017 tarihinde TCMB’nin gerçekleştireceği toplantı olabileceğini söyleyebiliriz. Son dönemde gerek Türk Lirası cinsinden varlıkların performansının Merkez Bankası’na manevra alanı yaratıyor olması gerekse yurt dışında Trump’ın reformlarına ilişkin beklenilen gelişmelerin olmaması nedeniyle Fed’in Haziran ayına faiz artışına gitme olasılığının azalması kaynaklı TCMB’nin söz konusu toplantıda para politikası duruşunda radikal bir değişikliğe gitmesini beklememekteyiz. Hali hazırda hafta içerisinde konuşması ile gündemde yer alan TCMB Başkanı Sn. Çetinkaya’nın para politikası sıkı duruş sürecek açıklamaları da söz konusu görüşümüzü destekler nitelikte.  

Küresel piyasalarda ise geçtiğimiz haftalardaki jeopolitik tedirginlik fiyatlamalarının yanı sıra Avrupa kaynaklı siyasi gündem fiyatlamalarda baskın karakter olacaktır. Hafta sonu Fransa’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimleri Euro cephesinde belirleyici etmen olup, seçime ilişkin olarak geçtiğimiz hafta anketlerde popülist aday Marine LePen’in gerilemesi sonrası Euro tarafında görülen değer kazancı ile fiyatlamaların şekillendiğini söyleyebiliriz. Ancak geçen hafta İngiltere’de de alınan erken seçim kararı geçtiğimiz aylarda gündemde yer edinen İtalya’da erken seçim olasılığını yeniden hatırlatması durumunda Euro üzerinde baskı görülebileceğini de unutmamakta fayda var. Siyasi gündemin yanı sıra bizleri bekleyen haftada Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısı gündeme konu olacak. 2017 yılının geri kalanında Avrupa’da seçim sürecinin devam edecek olması, Avrupa’da makro görünüme ilişkin beklentiler ve son dönemde piyasada oluşan daha az genişlemeci para politikasının tahvil piyasalarında aşırı tepkiye yol açacağı endişeleri nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci para politikası duruşunda herhangi bir değişikliğe gitmesi beklememekteyiz.  

ABD’de ise 28 Nisan geçici bütçenin uzatımı için son gün olarak belirtilmektedir. Dolayısıyla geçtiğimiz aylarda Trump’ın bütçe reformlarına ilişkin küresel piyasalarda gördüğümüz Trump rallisi sona erebilecek olup, paralelinde Fed’in Haziran ayında gerçekleşebilecek faiz artırımını öteleme ihtimalinin doğması geçtiğimiz hafta global bazda gördüğümüz risk iştahındaki artış özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarının yükselişine destek olabilir.

Petrol tarafında hafta içerisinde Suudi Arabistan Petrol Bakanı’nın Körfez coğrafyasındaki üreticilerin üretim kesintisinin Haziran ayının ötesine de uzatılması konusunda anlaştıklarını ifade etmesine rağmen petrol fiyatlarında düşüş görüldü. Bu hafta sonu ve 25 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleşecek olan OPEC toplantılarına dair üretim kesintisinin devamına yönelik beklentiler gündemde yer alsa da, üretim kesintisine rağmen ABD’nin petrol üretiminde görülen artış petrol fiyatının yükselişine engel olan etmenlerin başında gelmektedir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • meto (yakamoz3170)23 Nisan 2017 11:09

    sayın borsagündem yetkilileri küçük yatırımcının robinhodu analizleri ve gerçekleri yaşanmışlıklarla yorumlayan marbaş by analiz hocamız nerede hergün by analizin yorumları varmı diye bu sayfaya bakıyoruz ama yok ne oldu küstürdünüzmü onun kıymetini bilelim lütfen. hem vatan sever hem piyasa uzmanı bidahada asla bulunmaz öyleleri.kendisini burada görmeyi çok isteriz. saygılar