Ana SayfaPiyasaYatırımcı Masası’ndan 11 önemli cevap---

Yatırımcı Masası’ndan 11 önemli cevap

1 / 11
Yatırımcı Masası’ndan 11 önemli cevap
20 Kasım 2013 - 14:12 www.borsagundem.com

YATIRIMCI HAKLARI KAMU ALACAĞINA FEDA EDİLDİ

SORU-
EGS Dış Ticaret 2001 krizinden sonra kottan çıkarılmıştı. Elimde bir miktar var. Zaman zaman “Yeniden işlem görecek” gibi haberler duydum. Sonuç itibarıyla bu hisse hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. Hakkımı nasıl aramalıyım?
Mustafa Akay

YANIT-2001 yılında Ege Giyim Sanayicileri Bankası’nın (EGEBANK) yönetim ve denetimi TMSF’ye geçince EGS Grubu’na ait firmalardan olan EGS Dış Ticaret, EGS Finansal Kiralama, EGS Holding, Egeser Giyim ve EGS Gayrimenkul’ün hisse senetlerinin sıraları da kapatıldı. 2002 yılında ise gruba dahil diğer firmalar gibi EGS Dış Ticaret’e ait hisseler borsa kotundan sürekli olarak çıkarıldı. Hisselerin kottan çıkarılmasına gerekçe olarak; borca batık olma, öz sermayenin yitirilmesi, yönetim ve denetiminin TMSF’ye geçmesi gösterildi.Aradan geçen süre zarfında, zaman zaman kapatılan hisselere yönelik işlem görebileceğine dair söylentiler yayıldı ise de bunun hiçbir zaman kabul edilir bir temeli olmadı.
2003 yılına kadar EGS Dış Ticaret ile ilgili zaman zaman açıklamalar olmasına karşın bu tarihten sonra bir daha da firma hakkında kamuya açıklama gelmedi. Anılan tarihte basında yer alan bir haberde İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin vermiş olduğu bir karar neticesinde Şirketin iflas ettiği bilgisi yer aldı. Öte yandan Şirket’in SPK’nın halka açık şirketler listesinde yer almadığını da göz önüne alırsak tüzel kişiliğinin sonlanmış olduğunu söyleyebiliriz.
EGS Dış Ticaret’e ait hisselerin 2001 yılında işlem sırasının kapatılmasının temel nedeni Egebank’a el konmasıdır. TMSF, bankayla beraber grup şirketlerin yönetim ve denetimine de el koydu. Sonrasında da hızlı bir şekilde bankanın grup şirketlerinden olan alacaklarının tahsili yoluna gitti. Hem bankanın hem de şirketlerin yönetiminin TMSF’nin elinde olması, karar almada ve uygulamada herhangi bir sıkıntı ya da mukavemet ile karşılaşılmasına mani oldu. Grup şirketlerinin yönetimi TMSF’de olduğu için, TMSF’nin alacaklarını kolayca tahsil edebilmesine imkan verdi. TMSF ise gerçekleştirdiği işlemlerle önceliği kendisine verirken yatırımcının oluşan mağduriyetini görmedi. Bu noktada kamu alacaklarının tahsili amacıyla yatırımcının oluşan mağduriyetinin feda edildiği aşikar. Esasen bu uygulama sadece EGS Grubu için değil el konan diğer bankalardan kaynaklı mağduriyetler için de geçerli. Binlerce yatırımcı mağdur edilirken o tarihten bu yana küsen yatırımcılar bir daha gelmedi. Halihazırda borsadaki yatırımcı sayısı 2000 krizindeki yatırımcı sayısını aşabilmiş değil. Bu da yaşanan travmanın büyüklüğünü göstermesi açısından önemli.
Bu saatten sonra yatırımcıların mağduriyeti ancak yapılacak yasal bir düzenleme ile gidermek mümkün. Daha önceleri SPK bu konuda zaman zaman hükümete önerilerde bulundu. Fakat hükümet kanadı bu önerileri her defasında göz ardı etti. Geçen süre zarfında SPK da mağduriyetleri unuttu. Kuşkusuz bunda mağdur yatırımcıların seslerini güçlü şekilde duyuramaması, zaman içinde seslerinin sönükleşmesinin de etkisi yok değil.

 

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • exitus123-drtusss21 Kasım 2013 22:28

    MEMSA, 2 milyon limiti aşılırsa yönetim kuruluna o madde için iptal etme hakkı yazdığınıda iyi okuyun. Yönetim kurulu kendi insiyatifinde olan kararı iptal etmedi. OGK alınan kararı onadı.(BU KADAR BASİT .. İYİ OKUYUN) Genel kurulda da bu maddeye istinaden söz istendi ve tutanağa geçirildi. gelseydiniz o gün siz de bu illetten ayrılsaydınız.. 9 aralıkta artık GENEL kurula gidip sizde hakkınızı ararsınız. Burdan yazmak çok basit..

  • ADANALI21 Kasım 2013 21:52

    Ben MEMSA 1 gibi düşünenlerdenim o kararların metinlerin hepsini defalarca okuduk...2milyonluk alım sınırını genel kurula katılanlar oranıkadar genel kurul günü yükseltti mehmet bey...Kaldıki katılanların parası ödendimi...

  • exitus123-drtusss21 Kasım 2013 21:36

    MEMSA Şirketi fabrikayı kiraya vermedimi? Bu işi beleşe mi yaptı? Faik senin kadar kendini burda savunamazdı..

  • exitus123-drtusss21 Kasım 2013 21:33

    mems1 sen önce olağanüstü çağrı metnini iyi oku, sonra genel kurulda alınan kararı iyi oku, sonra yönetim kurulu kararını iyi oku.. Burda milleti cahil yerine koyma.. açarsın tekrar okursun KAP haberleri.. Zamanında katılın diye genel kurula diye tırtındık durduk, bu MEMSA dan bişey olmaz diye.. paşa paşa oraya gelenlerin hepsinin ayrılma hakkını kullandırılacak diye.. elde edilen gelir ve geçmiş yıl zararlarının silinmesiyle elde edeceği kazanç , dağıtacağı paranın yanında kat kat fazla olduğunu hala göremediniz.. Gelmemişsiniz olağanüstü genel kurula, sizi 9 aralıktaki olağan genel kurula davet ediyorum..

  • mems121 Kasım 2013 18:05

    Ömer bey sizin son durumdan haberiniz yok galiba şirketin parası yok olmadığı için sermaye artırımı yapıp toplantıya katılamayan küçük yatırımcıdan alacak parayı bunun için spk ya görüş sordu. Bide siz toplantı gündem maddelerini iyi okumamışsınız kelime oyunu ile 2 milyonluk alım yaparım fazla talep olursa toplantıyı iptal ederim diyor şirket arandığında da aynı şekilde ifadeler kullanılıyor.Bu telefon kayıtları dinlenir mahkeme de biraz küçük yatımcıya destek çıkın hep patronların yanında yer almayınız lütfen............

  • vatandaş21 Kasım 2013 16:50

    ARENA bilgisayarın oy hakları dondurulmalı, tek çıkar yol:ÇAĞRI YAPILMASI

  • exitus123-drtusss21 Kasım 2013 16:47

    Daha önce MEMSA hakkında haber yapmıştınız ama dün tarihli MEMSA nın KAP haberiyle şirketin olağanüstü genel kurulda hayır oyu vererek ayrılma hakkını kullanan küçük yatırımcıların şirket tarafından nasıl oyalandığını (olağanüstü genel kurul yapıldıktan toplam 26 iş günü geçmesine rağmen) virman işlemini yaptığımız halde paramızı alamadığımızı neden haber yapmıyorsunuz?

  • selim21 Kasım 2013 16:38

    Böyle patronlara Allah bu dünya da ve öbür dünya da gün yüzü göstermez inşallah.

  • bennn21 Kasım 2013 14:11

    Peki Memsanın ayrılma hakkını kullananlara son çektiği numara hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • vatandaş21 Kasım 2013 12:17

    ARENA bilgisayarın çağrıdan kaçış sürecindeki şaibelerin araştırılmasını ve maliyenin bu konuda harekete geçmesini istiyoruz.

  • Mesut20 Kasım 2013 23:04

    Sevgili Borsa Gündem , MYZYO satılarak İCGYH oldu. Şimdide GEN Yatırım Holding oluyor. Gözaltında bu kadar hareket nasıl oluyor. Bu hissenin Ltholu alması ve Genpowerın sahıbı olacak olması gözaltından cıkmasına sebep olurmu ?

  • aziz20 Kasım 2013 22:04

    egs yaklaşımı yanlış,hisse alan şirkete ortak olur,karına-zararına,gelirine-giderine,borcu-alacağına ortak, olur,şeklen de olsa şirketin sahibi olur,hisse alan bunu böyle bilsin.

  • as20 Kasım 2013 21:50

    feniş a sınıfta işlem görüyor,güzel 6 aylık açıklıyor,yabancıya hisse satılıyor,bir sabah bakıyorsunuz feniş gözaltına alınmış,hala orada,ne makemeye çıkarıldı-ceza kesildi,nede beraat etti,feniş olayında otoritelerin ağır kusuru olduğu kanaatindeyim.

  • samuray911120 Kasım 2013 21:32

    asıl celık ılgılı bır calıs mada yapabılır mısınız 250 tl den nasıl pıyasya cıkıpta 3,66 goruyor ve ederı haladusuk

  • kaptan20 Kasım 2013 19:40

    yukarıdaki 11 hisse şirketlerin kendiler tarafından batırıldıgı veya iflasa getirildiği aşikar.....

  • KILIÇ20 Kasım 2013 19:40

    KUTMANLAR TARAFINDAN KURULMUŞ PEGYO YILLARDIR VURGUN YAPIYOR BU ŞİRKETİ ALLAHIN BİR YETKİLİSİ ARAŞTIRSA MEMNUN OLURUZ,,

  • kaptan20 Kasım 2013 19:39

    yukarıdaki11 hisse anlatılanlara göre şirketleri batıranlar ve iflas ettirenler şirketlerin ta kendisi spk da bunu iziyor

  • hakan20 Kasım 2013 19:07

    MENDERES TEKSTİL PİŞMANLIKTIR.

  • ranlo ranlo ranlo ranlo20 Kasım 2013 18:50

    birde ranlo yu ınceleyebılırmısınız cok magdur olduk saygılarımla

  • kubilayhan2320 Kasım 2013 18:32

    aslan cmt. 5 liradan 2,3 yılda 188 TL olmuş.Defter değeri ve F/K sı hala yüksek adamlar hala aşağı verme potansiyelleri var.Kağıt alırken geçmişi ve F/K defter degerine bakılmalı.

  • Ali20 Kasım 2013 17:17

    Aslan çimento 2011 - mart 160 tl 2013 - kasım 34 tl küçük yatırımcıyı soyuyorlar neden bu kadar düştü firma iflas mı etti. Kar eden bi firma nasıl oluyor aklım almıyor. Ne zaman yükselecek

  • GÖZLEMCİ20 Kasım 2013 14:37

    uyum gıda seni Allah'a havale ettik. Çünkü elimizden bir şey gelmiyor