Ana SayfaPiyasaUzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı---

Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı

4 / 6
Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı
03 Eylül 2013 - 12:01 www.borsagundem.com

TÜFE Ağustos ayında aylık %0,1 düşüş ile beklentilere paralel (-%0,02) geldi. Yıllık olarak ise 12 aylık TÜFE %8,17 olarak gerçekleşti. Enflasyon oranları incelendiğinde TÜFE’de aylık en yüksek artış %1,19 ile eğitimde yaşandı. Aylık en yüksek düşüş ise %3,62 düşüşle giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Yıllık en yüksek artış ise %16,01 ile alköllü içecekler ve tütün grubunda yaşandı. TÜFE’de yıllık enflasyon Ağustos 2012 seviyesine yükseldikten sonra TCMB’nın öngörüleri doğrultusunda Ağustos ayıyla birlikte tekrardan düşüşe geçti. Trend olarak incelendiğinde ise TÜFE’de oluşan yükseliş trendi geçerliliğin koruyor. Trendin tekrar düşüşe geçtiğini görmemiz için yıllık enflasyonun %7,5 seviyesi altına indiğini görmemiz gerekiyor.
TÜFE ve Enerji hariç enflasyondaki yıllık hızlı yükseliş sonrası zzel kapsamlı H ve I endekslerinde ılımlı yükseliş eğilimi devam ediyor. Ancak özel kapsamlı TÜFE endeksleri henüz ciddi bir yükseliş trendine işaret etmiyor. Önümüzdeki dönemde TCMB’nin de belirtiği gibi enflasyon tekrar düşüş trendine girerek yıllık bazda %7-7,50 aralığına gerileyebilir. Özel kapsamlı endeksler de ciddi bir yükseliş gerçekleşmemesi bu görünümü destekliyor. TÜFE enflasyonun geçen seneki trendine paralel hareket sergilediği görülüyor.
ÜFE’de ise Ağustos ayında aylık %0,04’lük sınırlı bir artış gerçekleşti. ÜFE’de yıllık enflasyondaki yükseliş bu ay duraksadı ve tekrar yıllık olarak sınırlı da olsa düşüş gerçekleştirdi. ÜFE’de de uzun vadeli düşüş trendinin sonlanarak yönün kısa vadede yükselişe döndüğü görülüyor. ÜFE’de de yıllık genel trend şuan için yükseliş yönünde olmakla birlikte, tekrardan düşüş trendine dönüş için ÜFE’nin yıllık %5,9 seviyesi altına geldiğini görmemiz gerekiyor. ÜFE’deki 2013 yılındaki yükselişte TL’deki değer kaybının etkisi var. Kurlarda yaşanan yükselişin ÜFE’ye geçiş genliğinin yüksek olduğu düşünüldüğünde ilerleyen dönemde TL’de değer kaybının devam etmesi durumunda yıllık olarak ÜFE’nin TÜFE ile arasındaki farkı kapatması beklenebilir. ÜFE enflasyonun geçen seneki yıllık düşüş trendinin aksine, yükseliş yönünde bir trend oluşturduğu görülüyor. Bunda kur etkisi ve artan ham madde fiyatlarının etkisi var.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)