Ana SayfaPiyasaUzertaş Boya ve İskenderun Demir Çelik sorusu---

Uzertaş Boya ve İskenderun Demir Çelik sorusu

1 / 2
Uzertaş Boya ve İskenderun Demir Çelik sorusu
23 Eylül 2016 - 09:20 www.borsagundem.com

HİSSEDE GERİ ALIM KARARI BULUNMUYOR

SORU (1) - Ben uzerb hissesinin halka arz fiyatının 10 liralardan  olduğunu  hatta 19,80 liraya çıktığını sonra düştüğünü biliyorum. Şimdi şirket sahipleri hisseleri geri alacak olsa ortalama bir fiyattan alması gerekiyor diye biliyorum. Peki bu ortalama fiyat ne olacak? Yani en küçük  fiyat ile en yüksek fiyatın ortalaması mı olacak? Hangi tarihler arası alınacak?  

Musa Taparlı

CEVAP - Mevzuata göre şirketlerin karar alması halinde kendisine ait hisseleri geri alabilmeleri mümkün. Şirketlerin geri alım programıyla ilgili alacağı kararda alım fiyatıyla ilgili sınırı belirlemesi ve geri alıma ilişkin ayrılan bütçenin açıklanması istenmekte. Şüphesiz bunun dışında da bir şirkete ait alımların gündeme gelmesi mümkün olabilmektedir. Örneğin şirket yönetiminin değişmesini gerektirecek bir alım gerçekleşmesi halinde de hakim hissedarın diğer hissedarlara zorunlu çağrıda bulunması gerekmektedir.  

 Zorunlu çağrı halinde, anlaşmanın yapıldığının duyurulduğu tarihten önceki altı aylık süredeki günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama fiyatın aritmetik ortalamasına göre fiyat belirlenir. Fakat bu tutar her halde satış bedelinin altında olamamakta.  

 Söz konusu genel bilgilerin dışında Uzertaş Boya’nın açıklamaları incelendiğinde; şirketin almış olduğu herhangi bir geri alım programının bulunmadığı görülüyor. Öte yandan yönetim yapısının değişmesine neden olacak bir satış işlemi de söz konusu değil.  Ortada alınmış bir geri alım kararı olmaması ve diğer hissedarlara zorunlu çağrıda bulunmayı gerektirecek bir gelişmenin bulunmaması karşısında hesaplanacak bir fiyat da olmayacaktır.  

 Tüm bunlardan ayrı olarak Serbest İşlem Platformunda bulunan hissenin, Temmuz 2012’de en yüksek 19,80 TL’yi test ederken şimdilerde nominal değerinin altına kaydığı görülüyor. Şirketin istikrarlı bir kârlılığa sahip olamaması en büyük sıkıntısı. Son açıkladığı 2016 yılı altı aylık bilançosunda da zararın devam etmesi aynı zamanda birikmiş geçmiş yıl zararının da artmasına sebep oluyor. Özsermayesi, sermayesinin gerisinde bulunan hissenin riskli bir yapıya sahip bulunduğu görülüyor. 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MEMSA zede23 Eylül 2016 13:04

    Satın MEMSA alın MEMSA 0.16 TL

  • SALİH YAĞIZ23 Eylül 2016 09:49

    • ufukkaraca1 GÖRE Arkadaşlar, İSDMR 28 martta 2.84'le halka arzedilmiş, 1 nisanda 6.2'yi görmüş ve o tarihten beri şirket Oyak Yatırımda bulunan 114.271.400 lot hissesinin bugüne kadar 50.376.405 lotunu satmış ve satmaya devam ediyor. Bu hisse satışı bitmeden yükselişe geçemez. Şirket ne zaman bu kadalık satış yeter derse hisseyi toplayan İş yatırım ve Ziraat Yatırımın öncülüğüyle yükseliş trendine döner. Herhalde bu satışların tamamlanması yakındır. Birçok arkadaş bunlardan habersiz