Ana SayfaPiyasaÜnlü’den hedefler, Ülker, ‘Daha’ neler var neler ---

Ünlü’den hedefler, Ülker, ‘Daha’ neler var neler

6 / 12
Ünlü’den hedefler, Ülker, ‘Daha’ neler var neler
14 Nisan 2017 - 10:47 www.borsagundem.com

YABANCI SERMAYEDE 25 MİLYAR DOLARLARI GÖRMEK HAYAL DEĞİL

-Yabancılar son dönemde Türkiye’de hangi alanlarda yatırım yapıyor?

-Biliyorsunuz Türkiye’de 3-4 yıl içinde 4 tane seçim, darbe girişimi ve uçak krizi oldu. Bu sene de referandum oluyor. Tabi bu yaşananlar genel olarak büyümeyi etkiledi. Tabi böyle bir dönemde insanlar şöyle düşünüyor, bak büyüme azaldı veyahut bu kadar seçim oldu politik belirsizlik oldu, Türkiye’ye yabancı yatırım gelmiyor. Bakın bu doğru değil. 2014 senesinde 15 milyar dolara yakın para geldi. 2015 senesinde yine iki seçim olduğu halde 17 milyar dolar geldi. Hatta emin değilim ama Cumhuriyet tarihinin 3’üncü en yüksek yabancı sermaye giren senesi 2015 senesidir. 2016 sendesinde ise darbe girişiminden sonra 3 ay her şey durdu biliyorsunuz. Ama 12 milyar dolar para geldi. Benim iddiam şu, eğer Türkiye seçimsiz, normal büyümesi olan, jeopolitik risklerin olmadığı bir döneme gelirse, yabancı sermayede 25 milyar dolarları görmek hayal değil.

Dediğim gibi yabancı yatırım açısından bir azalma olmadı ama yatırımcı profilinde değişiklik oldu. Bir kere Avrupalı değişmedi. Son 15 senedir Türkiye’ye akan yabancı sermayenin yüzde 45-60’ı Avrupa’dan geliyor. Geçen sene de yüzde 60’a yakın kısmı Avrupa’dan geldi. Bakın Avrupa yatırımı çok önemli. Bunların bir kısmı sıfırdan arsa alıp bina dikiyor. Bir kısmı satın almalarla gelip şirketleri satın alıyorlar. Bu kısmı giderek de büyüyor. Bir de burada olan insanların yeni yatırımlar için getirdiği sermayeler var. Şimdi baştan beri Avrupa firmaları Türkiye’ye çok yatırım yapmış oldukları için hem yeniler geliyor, hem mevcutlar yatırım yapmaya devam ediyor.

Avrupa’nın dışında özelikle son üç yılda Japonya, Çin, Kore ve Malezya’dan çok ciddi yatırım gelmeye başladı. Hatta geçen sene yüzde 30’a yaklaştı. Hepsi farklı alanlarda yatırım yapıyorlar. Mesela Japonlar bugüne kadar daha çok tüketici amaçlı alanlara yöneldiler. Tabi altyapı yatırımı da yapıyorlar.

Kore yatırımları ise daha çok kendi inşaat şirketlerinin de becerilerini kullanabilecekleri altyapı sektörlerinde oldu. Bunun dışında geçen sene Mars sinemalarını aldılar. Doğuş’la ortak N11 yatırımı var.

Çin’e gelirsek onların yatırımları daha stratejik. Bankadan tutun da liman alımına kadar farklı alanlarda yatırımları var.

Malezya ise bizi daha dost olarak görüyor ve Türkiye onlar için iyi bir partner. Acıbadem Hastanelerine yatırım yaptılar, Sabiha Gökçen Havalimanı’na yaptılar. Bunlar büyük boyutlu işlemler. Sonuç olarak bu ülkelerin payı son 2-3 yılda toplam yabancı sermaye payları yüzde 5’lerden yüzde 30’lara kadar yükseldi. Toparlarsak geçen sene 3.6 milyar dolar civarında yatırım yapmışlar.

Arap sermayesi derseniz daha çok gayrimenkule yatırım yapıyor.

Bakın bütün bu olanlara rağmen (seçimler, darbe girişimi, jeopolitik riskler) potansiyelimiz o kadar kuvvetli ki yatırımcılar gelmemezlik edemiyorlar.


YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • selim14 Nisan 2017 15:57

    reis vurdu gol oldu bir yüzükle gelmişti dünyanın en zenginleri listesine girdi.

  • aslan14 Nisan 2017 14:32

    şimdiye kadar gelen milyar dolarlar halkın cebine mi girdi. zenginin cebine girer

  • mercan dede14 Nisan 2017 11:22

    hıııı inandık.**gaz fabrikası gibi....ver gazı.**daha halk gyo dan yediğimiz kazıklar çıkmadı.**ilk önce düzeltmeye kamulardan başlayında sonrasının düşünürüz.**