Ana SayfaPiyasaTurkcell ve Net Holding sorusu---

Turkcell ve Net Holding sorusu

1 / 2
Turkcell ve Net Holding sorusu
25 Ocak 2018 - 08:29 www.borsagundem.com

YATIRIMDAKİ PERFORMANS KÂRA YANSIMALI

SORU (1) - Merhaba, Turkcell’i inceliyorum bir süredir genel süreç içerisinde iyi gibi ama ara ara düşüşler olup toparlayan bir şirket. Henüz işin içine girmedim ama kararsızım, Turkcell şu an için sizce ne durumda? 

DKURT

CEVAP - Turkcell, bir yılı aşkın süredir yükselen kanalda hareket ediyor. Hisse, 2 Aralık 2016 günü yıl içindeki en düşük seviyesi 7,91 TL’yi test ettikten sonra sürekli yükseldi. İçinde bulunduğumuz ocak aynın ikinci yarısında ise ivmesini daha da yükselterek çıkışını artırdı. Gelinen aşamada TL bazlı verilerle tarihi zirvesini test ettiğini ve şimdilerde de gelen kâr satışlarına bağlı olarak gevşediğini görmekteyiz. Ancak dolar bazlı verilerle takip edildiğinde ise zirvesini 2007 yılında oluştuğunu ve şimdilerde gerçekleşen çıkışa rağmen dolar bazında 2007 yılındaki zirvesinin hayli gerisinde kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır. 

Son açıkladığı 2017 dokuz aylık bilançosunda kârını yüzde 51,86 oranında artıran firmanın yıl sonu bilançosunda da kârdaki artışı sürdürmesi şaşırtmayacaktır. Bununla birlikte şirketin son beş yıllık mali yapısı incelendiğinde kârını bir yıl artırırken ertesi yıl düşürdüğü gözleniyor. Bu kapsamda 2016 faaliyet döneminde kâr rakamını düşüren şirketin 2017 yıl sonunda kârını artırması beklenen bir durum olarak görülmeli. Mali yapısı ile ilgili Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun basında yer alan açıklamasına göre, şirket geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yaklaşık 2.3 milyar TL yatırımda bulundu. 2018’de de cironun yüzde 19-20 arasındaki kısmını altyapı yatırımlarına harcayacaklarını belirtmekte. Şirketin son üç yılda gerçekleştirdiği yatırım tutarı ise 10 milyar TL seviyesinde. Gerçekleşen yatırımlara rağmen kârda istikrarlı bir büyümemenin olmaması ise en büyük sıkıntı. Bununla birlikte takas verileri takip edildiğinde hissede yabancı yatırımcının alım ağırlıklı işlemlerde bulunduğu gözleniyor. Geçtiğimiz yıl yabancılar net 89,1 milyon dolar tutarında alım gerçekleştirdi. 10 Ocak 2018 günü itibariyle halka açık kısmın yüzde 88,46’sı yabancı saklamasında bulunuyor. Alımlar hissedeki çıkışı destekleyen bir unsur olmakta. 


YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İbrahim Fileci25 Ocak 2018 08:48

    Net Holding 4ç en güçlü finansal sonuçların geldiği dönem. Güçlü sonuç beklentisi fiyatlanıyor olabilir. Ayrıca şirketin karı amortisman ve nakit dışı kur giderlerinden dolayı düşük gözüküyor. Şirketin nakit akışını daha iyi gösteren FD/FAVÖK bazında 5 civarında çarpanla işlem gördüğü ve bu rakamın benzerlerine kıyasla hala %50 iskontoya tekabül ettiğini belirtmeniz gerekir.