Ana SayfaYatırımcı KöşesiTurcas Petrol ve Çemaş Döküm sorusu---

Turcas Petrol ve Çemaş Döküm sorusu

2 / 2
Turcas Petrol ve Çemaş Döküm sorusu
24 Nisan 2020 - 08:50 www.borsagundem.com

BEDELLİ İLE BORÇLARINI ÖDEDİ

SORU- Çemaş'ın son sermaye artırımı hakkında bilgi verir misiniz. Zarar yazan hisseye bu kadar sermaye bağlayanların ne bildiği var? Biz de bunu en azından tahmin etmek istiyoruz. 

Adem Altınay 

CEVAP- Çemaş Döküm, kasım ayında sermayesini 237 milyon TL nakit artırmak suretiyle yüzde 100 bedelli yükselterek 474 milyon TL’ye çıkarma kararı aldı. SPK, 23 Ocak 2020 günü kararı onaylayınca rüçhan hakları 28 Ocak- 11 Şubat 2020 tarihleri arasında kullandırıldı. Böylece şirket sermayesini 474 milyon TL’ye yükseltmiş oldu. Firmanın sermaye artırımına gitmesinde özsermaye kaybının etkisi bulunuyor. 5 Kasım 2019 günü yapılan açıklamadaysa üretim verimliliği ve işletme kapasitesini artıracak yatırımların yapılamaması ile vadeli alımlar nedeniyle hammadde maliyetlerinin artmasının yanı sıra yüksek finansal giderlerin bedelliye gerekçe gösterildiği dile getiriliyor. Aynı açıklamada elde edilecek fonun 13,6 milyon doları ile 15,3 milyon TL’sinin banka kredisi ile faktoring ödemelerinde kullanılacağı belirtildi. 4,8 milyon euru ile enerji santralı kurulması hedeflenirken geriye kalacak 60,3 milyon TL’nin de işletme sermayesi olarak değerlendirileceği ifade edildi. Sermaye artırımı sonrasında yapılan açıklamalardan döviz cinsindeki ana kredi borcu ile faktoring borçlarının kapatıldığını ve üretimle ilgili bazı makinaların alındığını öğrenmekteyiz. Bu ödemeler firmanın özsermayesini güçlendirmesi açısından olumlu gelişmeler olarak değerlendirilmeli. Diğer taraftan enerji santralı ile ilgili yatırımının başlandığına dair henüz bilgi bulunmuyor. Koronavirüs salgınından kaynaklı olarak bu yatırımın sarkması muhtemeldir. Sermaye artırımı şirketin mali yapısını güçlendirirken ileriye dönük kârı büyüteceğine dair beklentinin artmasına yol açsa da hızlı davranmak yerine gelişmeleri takip etmek daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU24 Nisan 2020 11:36

    Cemaş da hareket olması için mecnun çolak ve rıza ışıkların ortak operesyonlar yapması gerekmektedir.ağustos ayından sonra muhakkak yapacaklardır.fakat bu fiyatlar şişik.yarısını bekle.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU24 Nisan 2020 11:35

    Turcas güvenme ben üç sene önce aldım hep geri hep geri geldi hep.