Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTüketici güven endeksi analizleri---

Tüketici güven endeksi analizleri

1 / 2
Tüketici güven endeksi analizleri
27 Eylül 2013 - 11:09 www.borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analiz raporu:
"Tüketim eğilimine ilişkin öncü gösterge olan tüketici güven endeksi global ekonomik belirsizlik ortamının etkisiyle son iki aydır düşüş eğiliminde. Önümüzdeki birkaç ay, endeksin trendi açısından belirleyici olacak.
Temmuz ayında 78,5 ile son 16 ayın en yüksek seviyesini gören endeks son iki ayda toplam “6,4 puan” düşerek Eylül’de 72,1 seviyesine geriledi. Tüketici endeksinin bu zayıflayan görünümün tersine, Salı günü açıklanan reel kesim güven endeksinde ise genel eğilim yukarı yönlü.
Tüketici güveni ile ilgili analizi zorlaştıran bir diğer faktör, benzer nitelikteki CNBC-e tüketici güven endeksinin, resmi endeksle olan paralelliğinin bir miktar bozulması. CNBC-e endeksinin Eylül ayı ise henüz yayınlanmamakla beraber, önümüzdeki birkaç ayda gözlenecek seyrin önemli olacağını düşünüyoruz.
Güven endekslerindeki genel eğilim, iç talebin seyri dolayısıyla ekonomik büyüme görünümü açısından önem taşıyan faktörler arasında yer alıyor.
Endeksin alt detaylarına bakıldığında  endeksteki düşüşte tüketicilerin  gelecek 12 aylık döneme ilişkin tasarruf etme ihtimalindeki azalma etkili olurken, genel ekonomik duruma ilişkin beklentilerinde de bir miktar bozulma göze çarpıyor."
 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)