Ana SayfaPiyasaTSKB GMYO + İŞGYO ve Egeli&Co Yatırım Holding sorusu---

TSKB GMYO + İŞGYO ve Egeli&Co Yatırım Holding sorusu

1 / 2
TSKB GMYO + İŞGYO ve Egeli&Co Yatırım Holding sorusu
17 Ocak 2017 - 09:47 www.borsagundem.com

SEKTÖRÜN UZUN VADEDE REEL GETİRİSİ YOK

SORU (1) - TSGYO’nun İŞGYO ile birleşmesi hisseye nasıl yansır?

Ali Urmuş

CEVAP- Geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılan açıklama ile TSKB GMYO ile İŞGYO’nun birleşmesine yönelik görüşmelere başlandığını duyuruldu. TSGYO konuyla ilgili yaptığı açıklamada mevcut kira gelirlerinin artırılması ve portföyün çeşitlendirilmesi amacıyla birleşme görüşmelerinde bulunduğunu belirtti. Son olarak 16 Ocak 2017 günü yapılan açıklamada İş Gayrimenkul

Yatırım Ortaklığı ile birleşme görüşmelerine devam ettiğini duyurdu. Gelinen aşamada görüşmeler devam etmekte olup birleşmenin nasıl ve hangi şirket bünyesinde gerçekleşeceğine dair detay bilgi bulunmuyor.

Borsada zaman zaman firmalar arasında birleşmelerin gerçekleştiği gözleniyor. Söz konusu birleşmelerdeki asıl gaye oluşacak sinerjiden daha büyük bir gelir ve kârlılık yaratılabilmesi. Eğer bu gaye gerçekleşebiliyorsa hissenin fiyatı da buna bağlı olarak uzun vadede yükselecektir. Aksi takdirde birleşme sürecinde oluşan heyecanla bir süre çıkış yaşansa da uzun vadede devamını beklemek zor. Mevcut birleşme görüşmeleri de bu kapsamda değerlendirilmeli.

TSGYO, borsaya açıldığı 2010 yılından bu yana kayda değer bir performans sergileyemedi. Halihazıra nominal değerinin altında bulunan hisse 0,65 TL’nin üzerinde tutunuyor. Şüphesiz bunda güçlü bir kârlılığa sahip olmamasının etkisi bulunuyor. Şirket son beş yılın ikisinde zarar ederken son açıkladığı 2016 yılı dokuz aylık bilançosunda da zararını sürdürdü. İş GYO ise TSGYO’ya nazaran daha güçlü bir mali yapıya sahip. Açıklanan bilanço verilerine göre son üç yılda kârını düzenli olarak arttırdığı gözleniyor. Kârdaki artış, hissenin fiyatını olumlu yönde destekliyor. Ancak dolar bazlı verilerle takip edildiğinde İş GYO’nun da yatırımcısına reel olarak kazandıramadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Neticede dolar bazlı verilere göre hissenin fiyat seyri 2009 yılından bu yana inişli çıkışlı olmakla birlikte yatay bir seyir izliyor.

Veriler bir arada değerlendirildiğinde uzun vadede gayrimenkul yatırım ortaklığı sektörü yerine büyüyen ve daha karlı olan sektörlerin tercih edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)