Ana SayfaHisse Öneri Listesi​TCMB kararlarının “AL" verdiği hisseler---

​TCMB kararlarının “AL" verdiği hisseler

3 / 7
​TCMB kararlarının “AL verdiği hisseler
07 Eylül 2015 - 10:55 www.borsagundem.com

"FAİZ POLİTİKASI NETLEŞMELİ”

Venbey Yatırım Menkul Değerler Forex Araştırma Uzmanı Tuğra Akcanlı da TCMB'nin mevduat ve katılım fonu dışında kalan yabancı para yükümlülüklerine uygulanan zorunlu karşılıklarda artışa gitmesiyle bankaları uzun vadeli finansman bulmayı özendirdiği kanısında. Akcanlı, Merkez Bankası'nın TL cinsinden zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında artışa gitmesindeki amacın da bankacılık sektöründe artan maliyetleri azaltmak olduğunu düşünüyor. Ancak Akcanlı, TCMB faiz politikası netleşmediği sürece alınan bu kararların piyasaları sadece psikolojik olarak tatmin etmeye yönelik olduğunu da söylüyor.
TCMB'nin yaptığı hamleler göz önüne alındığında bankaların bu durumdan nötr etkileneceğini kaydeden Akcanlı, "TL cinsinden zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarındaki artışın banka karları üzerindeki olumlu etkisi, mevduat ve katılım fonu dışında kalan yabancı para yükümlülüklerine uygulanan zorunlu karşılıklardaki artışla sıfırlanacak. Dolayısıyla alınan kararların bankaların net kar ve net faiz marjları üzerinde ciddi etkisi olmaz" diyor.
Özel banka ve kamu bankası ayrımına gidildiğinde, özel bankaların 2016 yılı net karlarının yüzde 0.5-1.0 bandı aralığında sınırlı düşeceğini tahmin eden Akcanlı'nın büyük bankalarla ilgili beklentileri ise şöyle:
"Kamu bankalarının karlarının yüzde 0.1-0.2 bandında sınırlı artmasını bekliyoruz. Spesifik olarak bakıldığında ise TL cinsinden zorunlu karşılıklara ödenen faizdeki  artıştan özellikle kamu bankaları ve Yapı Kredi olumlu etkilenecek. Ancak, mevduat ve katılım fonu dışında kalan yabancı para yükümlülüklerine uygulanan zorunlu karşılıklardaki   artıştan 2016 yılı net karlarında Yapı Kredi ve VakıfBank olumsuz olarak etkilenebilir. Öte yandan Akbank ve Halkbank da bu durumdan en az olumsuz etkilenebilecek bankalar arasında gözüküyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)