Ana SayfaPiyasaO şirketler takibe alınmalı---

O şirketler takibe alınmalı

1 / 7
O şirketler takibe alınmalı
28 Ağustos 2017 - 11:46 www.borsagundem.com

Hisse senetleri Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlere ait 2017 yılı ikinci çeyrek finansal sonuç açıklama takvimi 21 Temmuz 2017 Cuma günü TAV Havalimanları ile başlamıştı. 21 Ağustos 2017 Pazartesi günü itibariyle sona eren ikinci çeyrek finansal sonuç açıklama takvimi süresince BİST-100 endeksi kapsamında olan 91 şirkete ait finansal sonuçlar açıklandı. Endeks kapsamındaki 100 şirket yerine 91 şirketin finansal sonuçlarının açıklanması; bu dokuz şirketten, dördü spor hissesi (BJKAS, FENER, GSRAY, TSPOR) olup bilanço döneminin farklı olmasından, ikisinin (KİPA, MAVİ) geç açıklaması için izni olduğundan ve üçünün (IPEKE, KOZAA, KOZAL) TMSF kapsamında olup 2015/09 döneminden bu yana sonuçları açıklanmamasından kaynaklanıyor.

Nisan-Haziran 2017 dönemi finansal sonuçlarını tek bir cümleyle özetlemek gerekirse; şirketlerin açıkladıkları kârların büyük ölçüde piyasadaki beklentilerle uyumlu ve beklentilerden bir miktar daha olumlu geldiğini söyleyebiliriz. Özet istatistikler tablo üzerinden detaylı bir şekilde incelenebilir:

SANAYİ ŞİRKETLERİ POZİTİF

İstatistiklere bakıldığında sanayi şirketlerinin bankalara kıyasla oldukça pozitif ayrıştığı görülmekte. Bu durumda, 2016 yılının ikinci yarısından itibaren politika yapıcılar tarafından ekonomiyi destekleme yönünde atılan adımların iktisadi faaliyetteki toparlanmaya sağladığı katkının etkisinden söz etmek gerekiyor. Özellikle, Kredi Garanti Fonu (KGF), borç yapılandırma ve ÖTV indirimi gibi adımların önemli etkileri olduğu söylenebilir. Ayrıca, en büyük dış ticaret ortağımız olan Avrupa Bölgesi'nde gözlenen toparlanma ile birlikte dolar ve euronun TL karşısında geçen yılın aynı döneme göre yüzde 20 civarında değer kazanmasının etkisiyle satış gelirleri içinde ihracatın payı yüksek olan şirketleri ön plana çıkardığı görülmekte. Yine son yıllarda üst üste yaşanan iç ve dış negatif şoklar ile geçen yılki jeopolitik gerginliklerin turizm sektörü üzerinde oluşturduğu ciddi aşağı yönlü baskının 2017 itibariyle normale dönmeye başlamış olması da yine açıklanan sonuçları destekleyen unsurlar arasında görülebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)