Ana SayfaGündemSiyasetçi İbrahim Turhan konuştu---

Siyasetçi İbrahim Turhan konuştu

3 / 6
Siyasetçi İbrahim Turhan konuştu
10 Eylül 2015 - 12:47 www.borsagundem.com

MALİYE POLİTİKALARININ DAHA ETKİN ŞEKİLDE KULLANILMASI ÖNEMLİ

-Çin’deki devalüasyon tüm dünya borsalarını sarstı. Bundan Türkiye’de olumsuz etkilendi. Bu kur savaşlarının sürmesinin Türkiye’ye faturası ne olur?

İbrahim Turhan: Bunu sadece Çin’deki borsada yaşanan bir çalkantı olarak düşünmemek gerekir. Hem Çin’deki büyüme rakamları hem dış ticaret performansı aynı işareti veriyordu. 2014 yılının en önemli durumuydu ve bunun 2015 yılında da devam ettiğini tüm dünya endişeyle izliyor. Biliyorsunuz 1980’lerin ortasından beri dünyanın alışık olduğu durum, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerden daha hızlı büyümesi ve aradaki farkın yavaş yavaş kapanmasıydı. Dünyadaki genel ekonomik kurgu bu varsayım ve bu trend üzerine kurulmuştu. Oysa ilk defa geçen yıl Hindistan ve Çin’i dışarıda bırakacak olursak, gelişmekte olan ülkelerin tamamındaki ortalama büyüme, ABD’nin büyümesinin altına düştü. Çin ve Hindistan’da yaşanan gelişmelerin de aslında bununla aynı istikamette olduğunu değerlendirecek olursak, gelişmekte olan ülkelerin yani dünya büyümesinin dinamosu olan gelişen piyasalar, aynı zamanda dünya finansı açısından da yatırımcıların portföy tercihinde de önemli bir yere sahip olan bu piyasaların olumsuz bir görünüm arz ettiğini kaydetmek lazım. Bunun kısa dönemli konjonktürel bir durum olmaması halinde ki bunun savunan çok iktisatçı var, o zaman dünya gerçekten çok ciddi bir problemle karşı karşıya demektir. Çünkü demografisi itibarıyla, sermayenin marjinal verimliliği itibarıyla, dünyaya büyümeyi sağlayabilecek olan yükselen piyasa ekonomileri soruna girerse bu bütün dünyayı 2008’de başlayan küresel krizin çok daha uzun süre etkisinde kalacağı sıkıntılı bir duruma sürükleyebilir. Onun için hem gelişmiş ekonomilerle hem gelişmekte olan ekonomiler arasındaki işbirliği çok önemli. Hem de bu sorunun çözümü için maliye politikalarının daha etkin bir şekilde kullanılması da son derece önemli. 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatansever15 Eylül 2015 00:24

    Goldasi nereye sokacaniz,onca milletin basini yediniz,Yaradan sizi nasil biliyors oyle yapsin

  • Yatırımcı11 Eylül 2015 04:39

    Şinasi ne demiş lafa bakılmaz eyleme bakılır. Evet yorumlara katılıyorum. Kısaca paracıklar paracıklar gelsin zengine paracıklar :))

  • Deli Dumrul10 Eylül 2015 22:35

    Ölüyorum gülmekten şaka bu sanırım. Geçen bir arkadaşa dedim git aynaya bak şu yüzüne bak utanmadan gülüyorsun dedim. Neyse konuyu dağıtmayalım gelelim konuya. Bedavadan borsadan çık git. Sen yatlara bin uçaklara bin yatırımcıya para verme. Tahtalar kapalı. Halka açık şirketlerin borsadan çıkışına izin ver daha ne yazayım ben utanıyorum ama utanması gerekenle utanmıyor...

  • PEGASÜSLÜ NACİ TANÖVERGİL10 Eylül 2015 20:09

    Yorum yapmak için düşünmem bile zaman kaybı...

  • Borsa10 Eylül 2015 20:06

    Babadan kalmadı,bırakın da işi bilenler yönetime gelsin..

  • Pargali ibrahim10 Eylül 2015 16:30

    Kayde alinmiyacak bir zat ve bu nedenle de hiç sözü doğru değildir inanmamak lazım saraya yanasmaz için konuşuyor

  • erol10 Eylül 2015 14:30

    sizi hangi hizmetinize karşılık olarak milletvekili yaptılar

  • Hasan10 Eylül 2015 13:42

    Sayin. Ibrahim Turhan. Borsada küçük yatırımcı olarak Bankasya ya yaptığınız buhaksizligin duzelmediginiz müddetçe başarılı olmanız çok zor. Hem bürün. Takas hem.gözaltı pazarı. Parrelelilemucadeleyapin ama borsa ile değil. Ya satın. Yada ortak.bulun bankaya