Ana SayfaHisse Öneri ListesiSektör haberleri ve hisselerde 12 aylık hedefler---

Sektör haberleri ve hisselerde 12 aylık hedefler

1 / 4
Sektör haberleri ve hisselerde 12 aylık hedefler
03 Haziran 2015 - 10:04 www.borsagundem.com

BANKACILIK SEKTÖRÜ - NÖTR: Fitch internet sitesinden gelişmekte olan ülkelerin çoğunda çetin faaliyet koşullarının 2015'te de devam edeceğini duyurdu. Kuruluş bunun ekonomilerde yavaşlama, kredi hacminde durgunluk, marjların baskılanması gibi faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Fitch, Türkiye gibi bazı ülkelerde kredi artışının yavaşlamasının kredi riski açısından olumlu bulundu ğu değerlendirmesi yaptı. Ayrıca Fitch, ekonomide yavaşlama ve maliyet emici tamponların bankaların finansal profillerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlandırdığını belirterek olası not indirimlerinin ılımlı olacağını vurguladı.

BANKACILIK SEKTÖRÜ - NÖTR: Bankacılık sektörü toplam net karı Nisan ayında önceki aya göre %51 gerileyerek 1,6 milyar TL oldu. Buna göre 2015'in ilk dört ayında sektörün net karı önceki yıla göre yaklaşık %9 artarak 8,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Sektörün ilk dört aydaki özkaynak karlılığı ise önceki yılın tamamında %11,6 olurken, bu yıl ilk dört ayda %10,6'da kaldı.    

Bankacılık sektöründe aylık karın önceki aya göre gerilemesi en çok bankaların bu aya ilişkin kambiyo ve sermaye piyasası işlem zararlarının 0,9 milyar TL olmasından kaynaklandı. Bu zarar ilk üç ayın toplamında 0,5 milyar TL'nin altındaydı. Ayrıca temettü gelirlerinin mevsimselliği ve TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirilerinin enflasyon faktörü nedeniyle aylık bazda gerilemiş olması da karlılığı azaltıcı rol oynadı. TüFE'nin etkisi ve daralan kredi mevduat makası nedeniyle net faiz marjı aylık bazda 41 baz puan gerileyerek %3,5 oldu. Net faiz marjı ilk dört ay sonunda da %3,5 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın tamamında net faiz marjı %3,7 olmuştu.

   
Sektörün ilk dört aylık karında ortaya çıkan yıll ık %9'luk artış, bizim araştırma kapsamımızdaki bankalar için 2015 yılında hesapladığımız %6,3 kar artış tahminin hafif üzerinde bulunuyor. Açıklanan sonuçların banka hisse performansına 'NÖTR' etkisi etmesini bekleriz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)