Ana SayfaPiyasaPoliteknik Borsa İstanbul’a geliyor---

Politeknik Borsa İstanbul’a geliyor

1 / 13
Politeknik Borsa İstanbul’a geliyor
25 Şubat 2014 - 11:09 www.borsagundem.com

MURAT DEMİRBAĞ – BORSAGUNDEM.COM

Ortak noktaları o kadar çok ki… Öncelikle ikisi de İTÜ’lü. İkisi de Metalürji Mühendisi  ama ikisi de elektro kimya ile uğraşmış, bu alanda uzmanlaşmış. İşlerine aşık, titiz, dikkatli, yetenekli, hayatı seven iki kişi. Biri doçent, üniversiteden ayrılmış; diğeri doktorasını tamamlamış. Ve alüminyuma kaplama yapan 29 yıllık şirkette, 27 yıldır birlikteler. İşte böylesine ‘okumuş’, geçmişi sağlam bir ikilinin karşısında, ticari zemini sağlam bir şirketteyim. Burası Politeknik Metal San. Ve Tic. A.Ş.

Şubat ayının belki de son halka arzı olacak, Politeknik'i dinlemek, vaatlerini, hedeflerini öğrenmek, yatırımcının kafasını meşgul edecek olan soruları önceden gündeme taşıyıp, yanıtlarını paylaşmak için Atila Yaman ve Mesut Akkaya ile buluşuyorum. Statü, ekip, kadro değişikliği derken 2012’nin sonlarında başlayan heyecanlı bir süreçte, “Tamam, artık borsaya girelim” diyen iki ‘beyin’le konuşuyorum.

Atila Yaman, şirketin kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı. “Öyle bir promosyonla geliyorlar ki…” dediği Avrupalı rakiplerine, strateji, hesaplı ve kaliteli ürünle nal toplatan Yaman, “Geldikleri gibi giderler” savunmasından şaşmıyor. Nitekim gelen rakip 3 ay sonra Türkiye’den çekip, gidiyor. “Alüminyumda dünya devlerinin tek rakibiyiz, kalay sülfatta dünyadaki 3 firmadan biriyiz” diyecek kadar iddialı konuşuyor Mesut Akkaya. Atila Yaman’ın İTÜ’den talebesi, Politeknik’te 27 yıllık kader arkadaşı, Genel Müdürü, Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Akkaya, kalay sülfatta sınır tanımıyor. Tıpkı Christophe Colomb gibi “Amerikan pazarını fethedeceğiz” diyor. Kimyasal malzeme üreten, anahtar teslimi fabrika diken Politeknik’in Suriye’deki savaşı delen ihracatı ise inançlarının kanıtı gibi duruyor.

4,5 milyar dolarlık bir sektörde, 20 milyon TL olan cironun, hedefler için yapılacak yatırımla, yeni fabrikalarla, gelecekte kat kat artacağını, şirket değerinin 3,4 misli yükseleceğini söyleyen ikiliye halka arzı soruyorum. ‘Niçin’ in yanıtı samimi: “Emaneti alacak bizden kimse yok. Kurumsal yapıya geçmek, profesyonelleşmek istiyoruz”. “Ne olacak?” yanıtı ise net: “Politeknik’in kârlılığı, büyüme hızı ve trendi belli. Borsaya girdiğimizde önümüzdeki 5 sene boyunca karı nakit veya bedelsiz hisse olarak vermeyi düşünüyoruz. Planladığımız gibi yürürse her şey, önümüzdeki yıl bu tarihlerde GİP’ten Ulusal Pazar’a yani kurumsala geçmek için istiyoruz. Halka arzdan gelen parayla şirkete, projelere yatırım yapmak istiyoruz”.

Sözü fazla uzatmadan, halka arza aracılığını Piramit Menkul Kıymetler’in üstlendiği Politeknik’le sizi baş başa bırakmak istiyorum Ama Mesut Bey’in bizimle paylaştığı bir rüyasını ‘giriş finali’ yaparak: “Amacımız hakikatten borsaya açıldıktan sonra Türkiye’nin ve Avrupa’nın en modern Alüminyum yüzey işlem laboratuvarını kurmak istiyoruz...” 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)