Ana SayfaPiyasaPimaş ve Altınyağ sorusu---

Pimaş ve Altınyağ sorusu

1 / 2
Pimaş ve Altınyağ sorusu
16 Ocak 2017 - 11:05 www.borsagundem.com

SEMBOLİK KÂRIN ARTMASI ŞART

SORU (1) - PIMAS ile ilgili 02.01.2017 tarihinden itibaren tek fiyat işlemi yapılacağı şeklinde bilgilendirilme yapıldı ancak hissede sürekli işlem yapıldı ve bu düzeltmeyi daha sonra bildirdi. Bu mağduriyetim nasıl giderilir? 6000 TL civarında zararım var. 

Metin Aydın

CEVAP - Pimaş, C Grubunda bulunurken Borsa İstanbul’un 30 Aralık 2016 günü aldığı kararla B Grubuna dahil edildi. Şirkete ait hisseler C Grubundayken piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem görüyordu. B Grubuna alınmasıyla birlikte de piyasa yapıcılık faaliyeti sonlandırıldı. Bununla birlikte hisseler 2 Ocak 2017 tarihinden itibaren sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye devam etti. Bu anlamıyla tek fiyat işlemi hisse için gündeme gelmedi.

Pimaş, 2016’nın ilk yarısında da B Grubunda bulunuyordu. Ancak yılın ikinci yarısında C Grubuna dahil edilmişti. Bir bakıma daha önce işlem gördüğü gruba geri döndü. Uygulama gereğince C Grubunda bulunan bir şirketin fiili dolaşımdaki payların piyasa değeri 10 milyon TL’nin altında ise bu paylarda piyasa yapıcılık veya likidite sağlayıcılık faaliyetinde bulunmak üzere atanmış bir kurumun bulunmaması halinde tek fiyat yöntemiyle işlem görülüyor. Ancak Pimaş, geçtiğimiz yıl temmuz ayında bir aracı kurumu piyasa yapıcısı olarak atamış ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmüştü. 2017 yılında ise tekrar B Grubuna geçmesi nedeniyle de piyasa yapıcısına ihtiyacı kalmadı.

Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin fiyatı geçtiğimiz yıl en düşük 1,55 TL’yi görürken gelen alımların ardından 13 Ocak 2017 günü kapanışını 3,34 TL’den gerçekleştirdi. Hissenin mevcut seviyesi her ne kadar 2014’ten sonra en yüksek rakamlara denk gelse de dolar bazlı verilere göre taban seviyelerde bulunuyor. Bunda şirketin zarar etmesinin etkisi bulunuyor. Son beş yılın dördünde zarar eden Pimaş 2016 yılı dokuz aylık dönemde de sembolik düzeyde kâr açıkladı. Söz konusu durumun hissede hareketliliğe yol açtığı gözleniyor. Ancak bunun devamının gelebilmesi için kârın da istikrarlı şekilde sürebilmesi şart. Aksi taktirde gerçekleşen çıkışın ardından geçmişte olduğu gibi sert bir düşüşün gelmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)