Ana SayfaPiyasaÖzbal Boru ve Petkim sorusu---

Özbal Boru ve Petkim sorusu

1 / 2
Özbal Boru ve Petkim sorusu
28 Aralık 2016 - 10:00 www.borsagundem.com

SİNERJİ BEKLENTİSİ İKNA EDİCİ DEĞİL

SORU (1) - Özbal hissesi ne olabilir? Bu birleşme hisseye olumlu yansır mı? Yoksa üç beş kişinin oyuncağı olmaya devam eder mi? 

M.G

CEVAP - Temmuz 2011’de borsaya gelen Özbal Boru, işlem görmeye başladığı günden bu yana sürekli düşüyor. Hissenin arada yukarı atakları olsa da bu ataklar bir süre sonra yerini tekrar düşüşe bırakıyor. Halihazırda halka arz fiyatının altında bulunan hissede aralık ayının ilk haftasında yine yukarı bir atak yaşandı. Hisse, 2 Aralık 2016 günü en düşük 1,32 TL’yi test ederken çıkışın ardından 12 Aralık 2016 günü 2,06 TL’ye kadar yükseldi. Daha önce yaşananların benzeri hareket sergileyen hisse 27 Aralık 2016 günü ise kapanışını 1,48 TL’den gerçekleştirdi.  

Şirket, 12 Aralık 2016 günü gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısında firmanın mali durumunun sürdürülemez olduğu tespitinde bulunurken yeniden yapılanmaya gidileceğini belirtti. Bu amaçla aynı sektörde bulunan ve aynı işi yapan grup şirketi Erciyas Çelik ile devir yoluyla birleşileceğini duyurdu. Söz konusu birleşmeyle yeni bir sinerji oluşarak verimin artacağı beklentisi dile getiriliyor. Hissedeki son çıkışın da bu karardan önce başlaması ve kararın açıklanmasının ardından düşüşe geçmesi dikkatlerden kaçmamakta. Görüldüğü kadarıyla kararın yaratacağı beklentiyi önceden satın alanlar kararın kamuya duyurulmasıyla birlikte kâr satışlarına yöneldi ve bu da hissede tekrar bir gerilemeye neden oldu.

Borsada işlem gören şirketler arasında zaman zaman birleşmeler olabiliyor. Ancak bunların çoğunda beklenen sinerji ve karlılığa kavuşma hedefine ulaşmak mümkün olamıyor. Grup içi firmalardaki birleşmelerde bu olasılık daha da azdır. Neticede sinerjiyi yaratacak dışarıdan bir katkı söz konusu değildir. Benzer durum Özbal Boru ile Erciyas Çelik için de geçerli. Birleşme ile şirketin ticari hacminde ve sermayesinde büyüme gerçekleştirecek olsa da bunun kârlılığa yansıması ancak Erciyas Çelik’in getireceği ilave ile sınırlı kalacaktır. Sürekli zarar eden bir şirketin hissesini, sinerji beklentisi ile almak bu aşamada gereksiz risk anlamına gelecektir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)