Ana SayfaYatırımcı KöşesiOyak Çimento ve Bayrak Taban sorusu ---

Oyak Çimento ve Bayrak Taban sorusu

1 / 2
Oyak Çimento ve Bayrak Taban sorusu
25 Mayıs 2021 - 08:32 www.borsagundem.com

GÖSTERGELERİ ORTALAMALARIN ALTINDA

SORU- Oyak Çimento Avrupa ve Türkiye’nin en büyüklerinden olduğu halde, aynı faaliyetleri yapan diğer firmaların hisse ortalama fiyatlarının neden hep altında geziyor. Temettü de dağıtmadılar. Yaklaşık altı aydır bu hissedeyim. İlerisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tuncer Bolat

CEVAP- Hisse senetlerini değerlendirirken salt rakam bazında fiyatları kıyaslayarak sonuca varmak doğru olmaz. Asıl önemli olan fiyat ile gelir ve kârlılık arasındaki dengenin tespitidir. Bunun ölçümü farklı göstergelerle olsa da en yaygın iki verinin fiyat kazanç oranı ile piyasa defter değeri olduğunu belirtmek isteriz. Firmalara yönelik beklentinin yüksek olduğu durumlarda göstergeler ortalamaların üzerine çıkarken talebin devamı halinde fiyattaki artış da sürer. Diğer taraftan beklentinin bittiği durumlarda göstergeler ortalamaların altına kayabilir. Ancak böylesi bir durumda da ilgide azalma olduğu için fiyat da düşer ya da yatay bir seyir izler. Oyak Çimento’nun gerek fiyat kazanç oranı gerekse piyasa defter değeri ortalamaların altında bulunuyor. Temmuz 2020’de 10,24 TL ile test ettiği zirvesinin ardından geriledi. Arada yukarı atakları olsa da kâr satışları daha etkili ve satıcılar yeni talepleri karşılıyor. Son olarak nisan ayının ikinci yarısından bu yana gerçekleştirdiği yukarı yönlü hareketi ile bir miktar toparlanmış olsa da son işlem günü olan 24 Mayıs 2021 günü kapanışını 7,39 TL’den gerçekleştirdi. Çıkışın devamı için alıcıların daha da güçlenebilmesi önemli. Firma pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl kâr payı dağıtmazken bu yıl da temettü vermeyeceğini duyurdu. Geçmiş yıllarda düzenli kâr payı dağıtan firma pandemiye bağlı olarak ilerleyen süreçte olası sermaye ihtiyacını nazara alarak kârı bünyede tutmayı tercih ediyor. İleriye dönük temkinli bir politika izleyen şirketin önünü gördüğü noktada tekrar kâr payı dağıtması beklenmeli.  

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ25 Mayıs 2021 15:01

    OYAK yatırcıların GÖZÜNÜ OYAR  bizden kazandıkları paraları gider fabrikalar alırlar ve kendi sandık üyelerine her yıl %20-40 arasında temmüttü olarak dağıtır.Bize neden temmüt versin neden bize kazandırsın.mesala oyak yatırım var.fiyatı 8 TL lerde kar sıfır ne temmüt var ne de bedelli bedelsiz var.

  • kurt borsacı25 Mayıs 2021 14:01

    OYAK adı üstünde gel seni bir OYAK diyor.temettü falan vermiyor.onun yerine verici şirketleri verus,vertu,vestel,vesbe  gibi şirketler tercih edilmelidir.