Ana SayfaŞirket HaberleriOsmanlı Yatırım’dan hisse, VİOP ve FX’de kazandıran emirler---

Osmanlı Yatırım’dan hisse, VİOP ve FX’de kazandıran emirler

3 / 6
Osmanlı Yatırım’dan hisse, VİOP ve FX’de kazandıran emirler
26 Mart 2019 - 08:25 www.borsagundem.com

“İSTEDİĞİNİZ FİYATTAN ALIM YA DA SATIM EMRİ VEREBİLİRSİNİZ”

-Özel emir türleri nelerdir?

Gökşin Kocakaya: Birçok özel emir çeşidi bulunmakla beraber piyasada en çok kullanılan emir türü kar al / zarar durdur (take profit / stop loss) emridir. Yeni bir alım emri verirken ya da portföyünüzde bulunan hisse veya vadeli kontratlar için kar al zarar durdur seviyeleri belirleyebilirsiniz. Hedeflediğiniz kara ya da önceden belirlediğiniz zarar limitine ulaşıldığında pozisyonlarınız, tercihinize göre hepsi veya kısmi olarak, otomatik kapanacaktır. Özel emirler ile hem ekran başında fiyatları takip etmek zorunda kalmazsınız, hem de işlem psikolojisinin alım satım kararlarınızı etkilemesini engellemiş olursunuz.

Hareketli zarar durdur emri, isminden de anlaşılacağı üzere, sabit bir zarar seviyesi belirlemek yerine, belirlenen oranla hisse fiyatını takip eden, dinamik bir zarar seviyesi ile pozisyon karını korumanızı amaçlar. Uzun bir pozisyonda, hissenin fiyatı yukarı gittikçe zarar durdur seviyesi de bu hareketi takip ederek yukarı yönlü olarak güncellenecektir. Fiyat yön değiştirir ve aşağıya gelmeye başlarsa belirlenen zarar seviyesi sabitlenecek ve sizi zarardan koruyacağı gibi elde ettiğiniz karı da koruyacaktır. Yüzdesel olarak ya da fiyat adımı ile hareketli zarar durdur seviyesi belirleyebilirsiniz.

Şartlı emir ile emirlerinizin gerçekleşmesini bir fiyat şartına bağlarsınız. Hisse ve vadeli kontratları ile endeks, dolar, euro ve altın fiyatları ile şart belirleyebilirsiniz. Örneğin dolar fiyatı teknik destek seviyesini kırdığında, vadeli piyasasında dolar açığa satılacak şekilde emir girişi yapabilirsiniz.

Süreli emir ile tavan taban kontrolüne takılmadan istediğiniz fiyattan alım ya da satım emri verebilirsiniz. Bu emir ile 30 güne kadar geçerli olacak şekilde BIST’e emir gönderebilirsiniz ve ekran başında fiyat beklemek zorunda kalmazsınız.

Zincir emir ile birbirine bağlı emir zincirleri oluşturabilirsiniz. Emrinizin gerçekleşmesi başka bir emrin gerçekleşmesi şartına bağlanır. Bu şekilde sonsuza kadar gerçekleşecek bir emir zincir oluşturabilirsiniz. Örneğin bir hissede fiyat düştükçe alım yapacak, bu emir gerçekleştiğinde ise fiyat yükseldiğinde satım yapacak bir emir zinciri oluşturarak gün içi fiyat hareketlerinden kar elde edebilirsiniz.

Parçalı emir ile alım ve satım işlemlerinizi gün içine bölerek piyasa ortalamasına yakın bir fiyattan işlemleriniz gerçekleştirebilirsiniz. İleri tarihli olarak da parçalı emir girişi yapabilirsiniz.

Biri diğerini iptal eden emir birbirine bağlı bir emir çiftinden oluşur. Bir emir gerçekleştiğinde diğeri otomatik olarak iptal edilir. Bu emir fiyat düzeltmelerinde ya da teknik seviyeler ile işlem yapmak için kullanılabilir. Örneğin enkdeks’te işlem yapmak istiyorsunuz ancak ne yönde hareket edeceğinden emin değilsiniz. Teknik direnç seviyesi kırılırsa alış, destek seviyesi kırılırsa satış yapmak için bu emir çiftini kullanabilirsiniz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)