Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar ödemeler dengesi açığını yorumladı---

Uzmanlar ödemeler dengesi açığını yorumladı

1 / 6
Uzmanlar ödemeler dengesi açığını yorumladı
11 Nisan 2019 - 10:43 www.borsagundem.com

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan tarafından hazırlanan analiz:

"Cari işlemler dengesi, Şubat ayında 718 milyon USD açık verdi… Türkiye'de Şubat ayında cari işlemler açığı piyasa beklentisi ve bizim beklentimiz olan 900 milyon USD'nin bir miktar altında 718 milyon USD olarak gerçekleşti. Ödemeler dengesi, Şubat 2018 döneminde 4,49 milyar USD açık vermişti. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığı ise Şubat ayında 17,04 milyar USD seviyesine gerilemiştir.

Dış ticaret dengesi tarafında kurlardaki yüksekliğin ve zayıf iç talebin etkisiyle ithalattaki güçlü gerileme devam etmektedir. İthalattaki zayıf trendin, zayıf iç talep koşulları kapsamında devam etmesini bekliyoruz. Diğer taraftan ihracattaki zayıf tek hane artış trendi, küresel büyümedeki soğuma kapsamında dış talep zayıflaması ile aşağı yönlü risk içerse de cari işlemler hesabında hizmetler dengesinden beklediğimiz pozitif etki ilerleyen aylarda yıllıklandırılmış cari açıkta da çok daha düşük seviyeleri görmemizi sağlayabiliriz.

Özellikle yaz aylarına doğru, turizm kaleminden gelecek pozitifliğin bunda etkili olabileceğini düşünüyoruz. Finansman tarafında ise, doğrudan yatırımlar tarafında 486 milyon USD'lik net giriş görmekteyiz. Portföy yatırımlarında ise 1,79 milyar USD net giriş görünmektedir.

Bu dönemde hisse senetlerinde 136 milyon USD net giriş söz konusu olurken, borçlanma araçlarında ise 492 milyon USD net satış yapıldığı görülmektedir. Net hata ve noksan (NHN) girişi 1,4 milyar USD tutarında gerçekleşmiş. Rezervler ise Şubat döneminde 2,82 milyar USD arttı. Finansman tarafında ağırlık halen portföy yatırımları tarafında olmakla beraber, doğrudan yatırımların artan katkısını ve rezervlerdeki artışı olumlu görmekteyiz. Buna karşılık dış finansman tarafındaki zayıf trendin devam ettiğini düşünüyoruz. İthalattaki zayıf seyir ve turizm gelirleri kaynaklı hizmetler dengesinde iyileşme beklentimiz ile cari açıktaki düşük seyrin ve yıllıklandırılmış cari açıktaki Ağustos ayından beri süregelen düşüş trendinin devamını bekleriz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)