Ana SayfaPiyasaOdaş ve Alarko Carrier sorusu---

Odaş ve Alarko Carrier sorusu

1 / 2
Odaş ve Alarko Carrier sorusu
13 Aralık 2016 - 09:35 www.borsagundem.com

KÂRDA İSTİKRAR ŞART

SORU (1) - Odaş’ın Çan ilçesindeki kömür madeninden elektrik üretimi 2017 üçüncü çeyrekte başlıyor. Yıllık 55 milyon euro faaliyet karı bekleniyor. Altın madeni ve Suda Madeni de faaliyete başladı. İyi bir hikaye var. Hikaye fiyata yansımadı. İnandırıcı geliyor mu size? 

Sait Hazır

CEVAP - Odaş, Suda Maden’in yüzde 100’üne sahip bulunuyor. Firmanın verdiği bilgiye göre söz konusu iştiraki Kütahya’nın Gediz İlçesinde antimuan madencilik faaliyetlerinde bulunuyor ve 2017 yılında 2 milyon dolar Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) katkısı sağlaması bekliyor. Şirket, konuyla ilgili 9 Aralık 2016 tarihinde yaptığı açıklamada iştirakleri Suda Maden ile Anadolu Export Maden’in Uşak ve Kütahya arasında beş adet ruhsatı olduğunu belirtti. 

Bu ruhsatlardan üç tanesi olan Karağaaç, Cebrail, ve Uğurluca ruhsatlarının bulunduğu alanda, altın gümüş gibi değerli metallerin tespit edildiğini belirtilmekte. Şirket söz konusu sahalarda genişletme veya sınırlarını oluşturma çalışmaları için harekete geçtiğini belirtiyor. Mevcut gelişmeler firma açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Ancak yatırımcı nezdinde de bir yansıma sağlayabilmesi önemli. Neticede yatırımcıyı harekete geçirebildiği oranda hissenin fiyatına olumlu yönde yansıyacaktır. 

Kuşkusuz her firma ileriye dönük beklenti ve projelerini kamuyla paylaşır ve ilerisi için hedeflerini ifade eder. Fakat asıl önemli olanın bu beklentilerin bilançoya yansıyıp yansımadığı ya da yansıma olasılığının ne boyutta olduğudur. 

Odaş’ın mali yapısı takip edildiğinde ise geçtiğimiz yıl zarar ettiği gözlenmekte. Son açıkladığı 2016 yılı dokuz aylık dönemde ise kâra dönmesi önemli. Aynı performansın devam etmesi halinde yıl sonunda da kâr artışı devam edecek. Ancak mevcut artışa bakarak umutlanmak için erken. Zira firma bir yıl zarar ederken ertesi yıl kâr açıklayan bir yapıya sahip. Son olarak geçtiğimiz yıl zarar ettiği göz önüne alındığında bu yıl kâr açıklaması yatırımcı nezdinde pek de sürpriz değil. Asıl önemli olan sonraki yıllarda da kârını artırabilmesi. Aksi taktirde hissedeki dalgalı seyir devam edecektir. Hissenin 5 Aralık 2016 gününden bu yana yaşadığı çıkışta ise madenlerle ilgili gelişmelerin etkisi olsa da çıkıştaki devamının gelebilmesi için kârın istikrarlı şekilde devamı şart.   


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)