Ana SayfaPiyasaMipaz ve Borusan Mannesmann sorusu---

Mipaz ve Borusan Mannesmann sorusu

1 / 2
Mipaz ve Borusan Mannesmann sorusu
27 Ekim 2017 - 08:27 www.borsagundem.com

SÖYLENTİLERLE YOLA ÇIKMAYIN

SORU- Mipaz’ın 2018 ocak ayı hedefi 5 TL, 2018 in üçüncü çeyreği hedefi ise 10 TL olacağı söyleniyor. Yapılan analizlerde bu öngörünün doğru çıkma olasılığı sizce nedir? Saygılar sunarım... 

Ahmet Özlü 

CEVAP- Zarar eden bir mali yapıya sahipken son iki yılda kâra geçen Milpa, 2017’nin ilk yarısında ise 10 milyon TL zarar açıkladı. Geçtiğimiz iki yılın ilk yarısında da zarar açıklayan şirket her defasında son çeyrekte diğer faaliyetlerden elde ettiği gelirle yıl sonunda kâr açıklamıştı. Bu yılın son çeyreğinde de benzer bir gelişme olmaması halinde yıl sonunda zarar açıklama olasılığı hiç de düşük değil. Önceki iki yılda diğer faaliyetlerden elde ettiği gelirle kâra dönen firmaya ait hissenin fiyatında da kayda değer bir çıkış yaşandığı görülüyor. Hissenin tarihi zirvesi ise Şubat 2006’da düzeltilmiş verilerle test edilen 5,31 TL. Hisse, 26 Ekim 2016 günü kapanışını 2,42 TL’den gerçekleştirirken söz konusu zirveyi yine deneyebilmesi mali performansı ile yakından alakalı bulunuyor. 

Şirketin mevcut kârlılığına göre fiyat kazanç oranı 12,42 seviyesinde bulunuyor. BIST 100 Endeksine dahil hisselerin f/k oranı ile benzer olduğu düşünüldüğünde mevcut oranın düşük olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Diğer taraftan firmanın yıl sonunda kâra geçememesi halinde f/k oranının yükselmesi şaşırtmamalı. O taktirde de hissenin riskli yapısı artacaktır. 

Şirketin kârında istikrarlı büyüme yaşanmaması, olası yukarı yönlü bir hareketi daha ziyade spekülatif temelli yapacaktır ki böylesi bir durumda yatırımcıların kâr edebilme ihtimali hayli zayıflayacaktır. Söylenti ve spekülatif beklentilerle hareket etmek yerine mali kriterlere göre işlemlerde bulunmak gereksiz riskleri almaya da mani olacağı için doğru olacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat03 Kasım 2017 19:03

    bu kağıt 4-5 TL yi çoktan devirmeliydi...2006 daki 5.31Tlden beri 10 sene sürekli düşmüş...bu kağıt ortalama bir düzeltme yapabilse hisse başı değeri 12 TL den az olmamalı....ytd

  • salim27 Ekim 2017 13:47

    ne karı kardeşim,,buradaki beklenti imar.