Ana SayfaYatırımcı KöşesiMerko Gıda ve Kardemir sorusu---

Merko Gıda ve Kardemir sorusu

1 / 2
Merko Gıda ve Kardemir sorusu
17 Aralık 2020 - 08:32 www.borsagundem.com

YİNE BEDELLİYE GİDİYOR 

SORU- Merko Gıda, özsemayesinin yüzde 65’ini azaltıp yüzde 1000 bedelli açıkladı. SPK onayladı. Bedellisine katılmam mantıklı mı? Uzun vadeli yatırım yapılabilir bir şirket mi?

Veli Akça

CEVAP- Merko Gıda, 14 Aralık 2020 günü gerçekleştirdiği Olağanüstü Genel Kurul Toplantısıyla sermaye azaltımı ve eş zamanlı bedelli sermaye artırım kararı verdi. Karar gereğince şirket yaklaşık 59 milyon TL olan çıkarılmış sermayesini yüzde 89,82 oranında azaltarak 6 milyon TL’ye indirip aynı anda yüzde 1.000 bedelliye giderek sermayesini 66 milyon TL’ye yükseltecek. Sermaye azaltımındaki gaye geçmiş yıl zararlarının yaklaşık 53 milyon TL tutarındaki kısmını kapatmak. Henüz dokuz aylık bilançosunu açıklamayan firmanın en son açıkladığı 2020 altı aylık dönemdeki zarar 12,1 milyon TL. Yüksek ihtimal yıl sonunda da zararın devam etmesi beklenmeli. Esas faaliyetlerinden dolayı kâr etme noktasında zorlanan şirketin zarar üreten yapısını değiştirebilme noktasında zorlanıyor. Oluşan mali sıkışmalar ise ortaklardan elde edilecek nakitle düzeltilmeye çalışılıyor. Firma, geçtiğimiz yıl tahsisli sermaye artırımına giderken 2018’de de yine bedelli sermaye artırımında bulunmuştu. Ancak görülen o ki son üç yılda ortaklardan gelen sermaye desteği şirketi bir süre idare etse de asıl olan kârlı bir faaliyeti yakalayabilme noktasında sonuca ulaşmada zorlanıyor. Son dört yılda inişli çıkışlı olmakla birlikte sürekli zarar üreten şirketin kâra geçememesi en büyük sıkıntı kaynağı. Kâr edilemediği sürece şirkete yönelik yapılacak yatırımlar da gereksiz risk kapsamında kalacaktır. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Kahtar31 Aralık 2020 11:33

    Öncelikle şirket sahipleri ceplerinden para harcamalı. Satılacak malı varsa satacak, vaktiyle kazandığı parayı getirip şirkete sermaye diye koyacak. Borsada bedelli artırımı ile şirket yürümez.Kendileri malı mülkü satıp para koymalı kasaya.Eğer para koymaya niyetin yada imkanın yok ise şirketi bu işi yapabilecek düzgün birilerine devir edeceksin. 

  • tahsin karabulut17 Aralık 2020 09:11

    bu hırsızlık yolsuzluk değilde nedir.belanızı bulun şerefsiz hırsız firmalarrrrr