Ana SayfaPiyasaMelih Akosman’dan endeks tahmini: 110 bin---

Melih Akosman’dan endeks tahmini: 110 bin

5 / 11
Melih Akosman’dan endeks tahmini: 110 bin
23 Haziran 2017 - 09:15 www.borsagundem.com

“HALKA ARZLARA TEŞVİK SAĞLAMAK LAZIM”

-Türkiye’nin devleri borsaya nasıl getirilecek, sizin çözüm öneriniz nedir?

Melih Akosman: Bakın ülke rahat olduğu zaman, firmaların çoğu kendini fonlama imkanı bulabiliyor. Ne zaman ülke dara düşse fonlama bulanamıyor, o zaman acaba halka arz etsek mi gibi düşünceler başlıyor. Bu şöyle bir sıkıntı, tamam konuşmaya başlıyorsunuz fakat en çok anlaşılamayan konu değerlemeler. Siz oturuyorsunuz şirketin değerlemesini çıkartıyorsunuz, olur mu canım benim şirketim daha çok eder diyor patron. Burada çok sıkıntı oluyor. Türkiye’deki halka arzların önündeki en büyük engellerden biri bu. Bir de patronlar şirketlerini halka arz ettiklerinde, kendilerini sıkıntıya sokacaklarını daha çok regüle olacaklarını, şeffaf olacaklarını düşünüyor. Bu da ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Bütün bunları topladığınız zaman evet halka arzlarda problem var.

Hükümet ve SPK zaman zaman halka arz seferberliği yaptı ve borsadaki şirket sayısını binlere çıkaracağız dedi. Ama hala 400’lerin biraz üstündeyiz. Tabi bu süreçte ülkenin başına bir sürü şey geldi. Bunu da inkar edemeyiz.

Sonuçta şirket patronlarını halka arzlara daha sıcak baktıracak teşvik ve vergi avantajları olması lazım. Bir de firmalar kağıt işlerinden çekiniyorlar. Bunların azaltılması lazım. Çünkü firma halka arz yapacağına özel sektör tahvili çıkartayım diyor. Bu tabi ki aynı şey değil. Sonuç olarak halka arzlara teşvik sağlamak lazım.