Ana SayfaPiyasaManukyan’dan altın-dolar bombası yeni kriz uyarısı---

Manukyan’dan altın-dolar bombası yeni kriz uyarısı

1 / 10
Manukyan’dan altın-dolar bombası yeni kriz uyarısı
10 Eylül 2015 - 10:06 www.borsagundem.com

BERRİN UYANIK BEKAR – BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL HABER

İnsanın yüreğini hoplatan dalgalı bir denizde usta bir kaptanla seyahat ne kadar güvenliyse, kriz dalgasının yaşattığı korkulu günlerde uluslararası piyasaların usta ismi Şant Manukyan’ı dinlemek de öyle…

Çünkü uyarıcı, çünkü yol gösterici.

Manukyan Kaptan’ın piyasa defterinde neler yok ki…

Çin, Yuan, Fed, faiz, dolar, altın ve yeni bir kriz…

Kara Pazartesi demeyin

İş Kuleleri’nin gözde şirketlerden İş Yatırım’ın ofisinde buluşuyoruz Şant Manukyan’la. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü, her zamanki gibi nazik bir evsahibi. En iyi yanı şüphesiz konuşkanlığı, esprilerle süslü yanıtları. Ve de zor bir konuyu anlatırken kelime manevralarıyla keyif katışı...

Ancak ne yazık ki ‘iç’te de, ‘dış’ta da gündem gergin. Hortlayan terör kabusunda her akşam güneşi gözyaşlarıyla batıran Türkiye’nin finansal gündemini, dolar, borsa, faiz üçgenini; küresel kaos manzarasını masaya yatırıyoruz.

Karşımda, dünyayı sarsan Yuan depremini aylar önce işaret eden bir usta olunca haliyle sohbete Çin’den başlıyoruz. Daha ben yıkımın faturası “Kara Pazartesi” der demez, adeta yanardağ gibi patlıyor Manukyan: “ Ben ‘Kara Pazartesi demeyin’ dedim çünkü, gerçek Kara Pazartesi’nde yüzde 22 düşmüştü Amerika borsası.  Kaç aydır düzeltme yapmayan bir borsa düştü diye bu kadar abartılıp panik yapacak bir şey yok.  Bu sadece piyasaların arsızlığı...”

Bir banka krizi olabilir mi?

Varılan noktada geleceğe yönelik, Çin’de önümüzdeki dönem yine böyle sert hareketler olacağını öngören uluslararası arenanın Türk kahini, sözlerine iddialı bir ekleme yapıyor: “Ama bu dev ülkede bir banka krizi asla olmayacak…”

FED’in faiz artırım kararının Türkiye’yi ve dünyayı etkilemesi ihtimali konusunda Manukyan o kadar rahat ki ben şaşırıyorum. Fırtına öncesi bir sessizlik mi acaba diye kendime soruyorum. Ama hayır! Paniğin, korkunun gramı yok. Zaten görüşünü haklı bir ses tonuyla dile getiiyor:  “Bu saatten sonra çok fazla bir şey fark etmemesi lazım. Eğer gerçekten ülkeler şirketler kendisini buna hazırlamadıysa yapacak bir şey yok. Önleminizi son 5 senede almadıysanız, ‘25 baz puan artırdı, bu FED ’in suçu’ demek çok doğru gelmiyor bana…”

Özel sektörün parasını düşük getirili Amerikan tahvilinde tutmayacağını düşünen Manukyan adres teslimi bir tahlil yaparken,  “Amerikan borsaları bence daha iyi bir alternatif, para özel sektör tarafından bonolara gitmeyeceği için ben Amerikan hisselerinin yükseleceğini düşünüyorum” diye konuşuyor.

Dolar abartılı seviyelere gidebilir

Döviz konusunda ise tam bir bomba: “Dolar abartılı seviyelere gidebilir…”

Vay canına! Ee, niye?

Aslında cevap basit:

“Bu dolar iyi olduğu için değil sadece sistem dolar üzerine kurulduğu için…”

Tabi, anlayana…

Söz Türk insanının ‘yastık altı madeni’ne gelince Manukyan’dan da ‘altın’ bir tavsiye geliyor:  “Altının hala düşmesini bekliyorum. Ama düşme seviyelerinden ki 1000 dolarların altından bahsediyorum, kesinlikle alınır.”

Peki, önümüzdeki yıllar nasıl olur, bizi neler bekliyor?

Önce, “AB’de euro kaynaklı bir problem yaşanabilir” sinyalini veriyor, sonra devam ediyor:

2016 çok kötü geçmeyecek belki ancak 2017-2018’de kriz…

Sözü İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan’a bırakıyorum…

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)