Ana SayfaPiyasaKur artışının zarar ettirdiği firma---

Kur artışının zarar ettirdiği firma

1 / 11
Kur artışının zarar ettirdiği firma
08 Ocak 2014 - 15:22 www.borsagundem.com

BU HİSSEDE GİRİŞ ÇIKIŞ ZAMANLAMASI ÖNEMLİ

SORU- Brisa’nın son zamanlarda karı çok yükseldi, satışlarda aynı şekilde. Sizce önümüzdeki 2015- 2016 sezonlarında bu bilançolar fiyata yansır mı ya da ne zaman yansır? Hala fiyatlara yansımayan bilançoları olduğunu düşünüyorum?

Erhan Açıkgöz

CEVAP-Yatırımcıların temel gayesi önceden hisselerin nasıl bir seyir izleyeceğini görebilmek. Bu sorunun cevabı olabilmek gayesiyle geçmişten günümüze birçok teori geliştirildi. Kuşkusuz her teorinin belli bir geçerlilik payı var ve bir hareketin gerekçesine cevap olabiliyor. Neticede farklı zamanda ve farklı hisselerde; farklı teoriler geçerlilik bulabiliyor. Hissenin fiyatının tespitiyle sadece kısa vadeli işlemciler değil, uzun vadeli yatırımcılar da ilgili. Şüphesiz uzun vadeli yatırımcıların temel kaygısı firmanın gelecekte bugünden daha iyi olup olmayacağını anlamaya çalışmak. Eğer şirketin mali durumu ve performansı gelecekte, bugünden daha iyi olacaksa; hissenin bugünkü fiyatının da ucuz olduğu söylenebilecektir. Meseleye bu yönü ile bakmak yatırımcıyı günlük hengameden uzaklaştırırken daha tepeden bakma imkanı verir. Şüphesiz bu bakış açısı genel ekonomi kadar sektör ve şirketin mikro analizini de gerekli kılıyor. Makro ekonomiye hakim olanlar, genel yönelim hakkında fikir sahibi olurken; şirketin mali yapısını takip ederek firmanın gelişmelere ne denli uyumlu olduğunu da tespit edebilir. Bu arada fayda maliyet dengesini de kendi içinde oluşturmaya çalışır. Örnek bir firmanın girişmiş olduğu yatırım, bugünün yükü olurken yarının gelir kaynağı olmakta. Yani bugün hisseyi elinde bulunduran yatırımcı, ileride artacak gelir için bugünün kârından vazgeçmeyi kabul etmektedir. Ancak ilerleyen zaman diliminde yatırım bittiğinde firmanın geliri artacak ve daha önce katlandığı yükün ödülünü alabilecektir. Bu bir tercih olabileceği gibi yatırım yüküne katlanmak istemeyen yatırımcı, hisseyi bugün değil ileride alarak doğrudan artan gelirden istifade etmeyi de düşünebilir. Her ikisi de bir bakış açısı ve kendi içinde farklı maliyetleri barındırdığını da unutmamak gerekiyor. Aslolan ise hisselere giriş ve çıkış zamanlaması. Yatırımcıya kazandıran zamanlamanın doğruluğu. Verdiğimiz bu örnekte eğer yatırımcı, şirketin yatırımı süresince hisseyi taşıyıp gelirlerin artma döneminde elden çıkarıyorsa yükümlülüğü sırtladığı ancak gelirden vazgeçtiği anlamına gelecektir. Yukarıda ifade ettiğimiz genel ifadeler Brisa gibi kurumsal firmalar açısından da geçerlidir. Bu tür firmaların bilançolarında bulunan kalemlerden kimisi uzun vadeli kimisi de kısa vadeli hak ve yükümlülüğü ifade eder. Ancak neticede bir bütün olarak bu hak ve yükümlülükler ya da alacak ve borçların bugün için bir denge noktası vardır. O da hisse fiyatında yansımasını aşağı yukarı bulur. Uzun vadeli yatırımcılar, tercih ettikleri şirketin en az beş yıl sonrasına yatırım yaparlar. Brisa da uzun vadeli takip edilecek firmalar arasında bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sesimiz duyulmuyor10 Ocak 2014 16:13

    grnyo-zedeler hala spkni Insider yapip ve sebep olanlarin yakasini birakmamasini beklemekte!! Yoksa ahbap- cavuslukmu var?

  • ceyda enmerder10 Ocak 2014 15:23

    Sayın Erhan bey KARSANOTO hisseleri neden 2.20 lerden 0.89 lara düştü .halen toparlanma belrtisi yok.karda açıkladı bilançosunda,elektrikli otoyada tübitaka girdi,londrayada davet edildi,ancak hisseye neden bu baskı var.şirket neden hiç ne hissesine nede yatırımcısına sahip çıkıkıyor.sürekli bedelli. ben bu soruyu başbakanlığıda attım ancak sizden cevap bekliyorum.tşkrler.

  • Ayhan Durak10 Ocak 2014 00:52

    Borsada parasını düşüren küçük yatırımcılara gerçekten üzülüyorum. Bundan sonrası için önerim şu: "berberinizi değiştirin!"

  • (09 Ocak 2014 12:39

    halka arz ile insanları soydular.emir silmeleri getirdiler.çok zarar var

  • Metin09 Ocak 2014 11:16

    Mrgyo bu hisse için düşüncelerinizi alabilirmiyim....

  • erdem09 Ocak 2014 08:48

    sizden ricam reysaş'ı yorumlamanız çok kişi mağdur

  • cemil08 Ocak 2014 22:15

    Bizim borsamiz sadece sirket patronlarina ve yandaslarina havadan para saglamaktan baska hic bir kimseye para kazandirmaz

  • y.yıldırım08 Ocak 2014 20:35

    bu ülkede borsa kumardan başka birşeydeğil. borsa haricinde ne alırsan al hiçbir zaman zarar etmezzsin. en basiti hiç birşeybilmiyorsan dahi mevduata yatır. artmıyorsa bile eksilmiyorda.

  • AHMET ŞENGÜL08 Ocak 2014 17:36

    UZUN YILLARDIR SADECE HAYRETLE İZLİYORUM MEŞHUR BEDELLİ ARTIRIMLARINI BU FİRMA İYİ NİYETLİ DEĞİL, SYGL,