Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMetal erimesi---

Metal erimesi

1 / 4
Metal erimesi
29 Ağustos 2018 - 14:17 www.borsagundem.com

Canlı ABD ekonomisi ve güçlü dolar altın fiyatlarının yaz aylarında ons başına bin 200 dolar seviyesine kadar gerilemesine neden olurken, ABD’nin ticaret savaşının ilk adımını atarak çeliğe ek gümrük vergisi koyması küresel ekonominin barometresi olarak kabul edilen endüstriyel metal fiyatlarını vurdu.

Altın dip yaptı

Nisan ayında son 20 ayın en yüksek noktasına çıkan altın fiyatları, ağustos başı itibarıyla o zamanki değerine göre yüzde 7,4 değer yitirdi. Yıla bin 308 dolardan başlayan ve ocak sonunda bin 362 dolara çıkan altın, mayıs ortasına kadar bin 350-bin 310 dolar aralığında dalgalandı ve daha sonra hızlı bir inişe geçti. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarıyla birlikte doların güçlenmesi her zaman olduğu gibi altına yaramadı. Altının onsu 17 Mayıs’ta bin 289, 28 Haziran’da bin 248 ve 19 Temmuz’da bin 224 dolara indi. ABD ekonomisinin güçlü ikinci çeyrek büyüme verileriyle birlikte teknik olarak da destek seviyelerini kaybeden altın Ağustos’un ilk haftasında bin 208 dolara çekildi.

Altındaki keskin düşüş sarı maden için alım fırsatı yaratıyor. Uzmanlar altın fiyatlarının dip noktaya yaklaştığını ve sarı madenin yılın kalan bölümünde yükselişe geçebileceğini savunuyor. Ağustos başındaki dolar rallisinin gücünü kaybetmesiyle birlikte alın fiyatlarının 8 Ağustos itibarıyla bin 221 dolara kadar çıkmasına dikkat çeken uzmanlar, sarı madenin Temmuz 2017’deki düşük seviyesi olan bin 204 dolardaki desteğini test ettiğini ve bundan sonraki dirençlerin bin 236 ve bin 247 dolarda olduğunu vurguluyor.

Saxo Bank’ın kıdemli emtia stratejisti Ole Hansen, ABD ile Çin arasındaki ticari tansiyonun altın fiyatlarının dip noktadan hareketlenmesine neden olduğunu belirterek, küresel ekonomide artan enflasyonist baskıların da güvenli sığmak rolündeki altına olan iştahı artırdığını vurguluyor.

Londra merkezli ICBC Standard Bank’ın emtia stratejisti Marcus Garvey ise altının son bir yılın en düşük seviyelerine indiğini ve fiyatların aralık itibarıyla yeniden bin 300 dolar seviyesine çıkabileceğini belirtti. Önümüzdeki üç ay için ABD’nin faiz artırımlarının altında fiyatlandığım ve fiziki talebin yeniden artabileceğini vurgulayan Garvey, kısa vadede fiyatlar bin 200 doların altına düşse bile üçüncü çeyrek ortalamasının bin 260 dolar olacağını ifade etti.

Pasific Investment Management’ın fon yöneticilerinden Nic Johnson, altındaki düşüşün sonuna gelindiği görüşünü paylaşanlar arasında yer alıyor ve ABD Başkanı Donald Trump’ın güçlü dolar aleyhine açıklamalarının ilgiyi canlandırabileceğini vurguluyor. Northern Star’ın CEO’su Stuart Tonkin de fiyatların dip noktada olduğunu yılsonuna doğru canlanacak fiziki taleple beraber arz sıkıntısının fiyatları yukarı çekeceğini vurguladı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)