Ana SayfaYatırımcı KöşesiİŞGYO ve ESCOM sorusu---

İŞGYO ve ESCOM sorusu

1 / 2
İŞGYO ve ESCOM sorusu
02 Mayıs 2019 - 08:31 www.borsagundem.com

DÜŞÜK FİYATTA SEKTÖR ETKİSİ

SORU-Yılbaşından bu yana bir endeksin hareketine bir de ISGYO’ya bakıyorum. Hissenin fiyatı endeksin gerisinde kaldı. f/k oranı da düşük? Neden?

Ahmet Ceyhan

CEVAP-Borsada işlem gören hisselerin tamamının endekse paralel bir hareket sergilemesini beklemek doğru olmayacaktır. Zira birebir endekse benzer dalgalanmalarda bulunan hisseler olabildiği gibi endeksten hızlı ya da yavaş hareketlenmelerde bulunanlar da olabilmektedir. Diğer taraftan belli bir ivmeyle hareket eden hissenin hareket tarzının her zaman için aynı davranış şeklini göstermeyeceğini de göz ardı etmemeli. Bu anlamıyla düzensiz bir dalgalanma da pekala mümkün olabilir. Tüm bunlardan ayrı olarak BIST 100 Endeksinin yıl başından bu yana yüzde 4,54 artış kaydettiği görülmekte.

Aynı süre içinde İş GYO ise 9,26 oranında geriledi. Şüphesiz bunda hissenin içinde yer aldığı sektörün yaşadığı dalgalanmanın da etkisi bulunuyor. Zira hissenin içine yer aldığı BIST GYO Endeksi Temmuz 2017’den bu yana sürekli olarak geriliyor. Endeksi 25 Temmuz 2017 günü en yüksek 47.663’ü görürken şimdilerde 28.944 seviyelerinde bulunuyor. Bu anlamıyla İş GYO’nun performansı belki BIST 100 Endeksine göre vasat kalsa da BIST GYO Endeksinin performansı ile kıyaslandığında anlaşılır kabul edilecektir. Öte yandan hissenin fiyat kazan oranın sektör ortalamasının altına olması olumlu bir gösterge olarak değerlendirilse de söz konusu durumun süreklilik arz ettiğini gözden kaçırmamalı. Bu itibarla f/k oranının ortalamaların altında kalması alım için tek başına gösterge olarak değerlendirilmemeli.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)